Szeretnél idén valami igazán különlegeset tenni az ünnepi asztalra? Nos, ez a desszert garantáltan nem hagyományos, ám mégis annyira ünnepélyes, hogy mindenkit el fog varázsolni. Lássuk, hogyan készül a pavlova koszorú (az eredetire ezen a blogon találtunk rá)!
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg porcukor
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- 1 teáskanál ecet
- 250 ml felvert habtejszín
- bogyós gyümölcsök
- mentalevelek
Elkészítés:
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd akár sablonnal, akár ceruzával mérj rá egy kb. 20-22 cm átmérőjű kört.
A tojásfehérjéket verd teljesen kemény habbá a csipet sóval. Ha a fehérje elkészült, a habverőt továbbra is hagyd bekapcsolva, majd alacsonyabb fokozaton, lassan adagold hozzá a porcukrot. Ha a cukor teljesen elegyedett a fehérjékkel, forgasd össze az ecettel és szórd meg a kukoricaliszttel.
Ezután halmozz kisebb-nagyobb tömböket az előre rajzolt körre úgy, hogy szép koszorúformát kapj. Ne törekedj a tökéletességre!
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, majd süsd a masszát 40 percig, míg halvány krémszínű és ropogós nem lesz. Ezután csökkentsd a hőmérsékletet 120 fokra, és süsd tovább még 10 percig.
Kapcsold ki a sütőt, nyisd ki résnyire az ajtaját, de hagyd kihűlni benn az édességet. Közben tépkedd kisebb levekre, csomókra a mentát és készítsd elő a lecsöpögtetett bogyós gyümölcsöket is.
Amikor a sütemény kihűlt, vedd ki a tepsiből, és tedd egy szép tányérra. Ne aggódj, ha kicsit megrepedezett! Ezt a díszítéssel szépen eltüntetheted majd.
Most már nincs is más dolgod, mint hogy megkend a sütemény tetejét a felvert (esetleg ízlésed szerint ízesített) tejszínhabbal, majd alaposan megszórd a gyümölcsökkel és a mentalevelekkel. Tálalhatod!
Kép forrása: littlepaperswans.com
Amire érdemes figyelned
Mivel a tojások mérete változhat, előfordulhat, hogy több porcukrot kell tenned a masszába. Ha úgy érzed, hogy a felvert mennyiség ellenére még mindig túlságosan is folyós az alap, nyugodtan tegyél hozzá még egy kis cukrot – ennél a receptnél a többel nem foghatsz mellé.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a sütőknek sem egyforma a teljesítménye, emiatt is olyan nehéz tökéletes habcsókot, vagy pavlova koszorút készíteni. Amennyiben azt látod, hogy az édesség kezd bebarnulni, feltétlenül vedd lejjebb a hőmérsékletet!