Életmód / Receptek / Táplálkozás

Így készíthetsz befőtteket és dzsemeket tartósítószer használata nélkül

Nyakunkon a lekvárszezon sőt, sokan már el is kezdték a gyümölcsök tartósítását. Biztos neked is vannak jól bevált módszereid a befőzésre, amik közül a legegyszerűbb a bolti 2:1, illetve 3:1 tartósítószerek alkalmazása. Azonban, ha idén tartósítószer és mesterséges adalékanyagok nélkül főznéd a lekvárjaidat, próbáld ki ezeket a praktikákat!

Első lépés a sterilizálás

Bármelyik módszert is választod, akár nagyszüleid jól bevált praktikáit veted be, az biztos, hogy sterilizálnod muszáj. Ennek a folyamatnak a meggyorsítására kiváló lehetőséget kínál két konyhai gépünk: a mosogatógép és a mikró. A mosogatógép eltávolítja a szennyeződéseket, a maradék címkelenyomatokat és sokszor teljesen sterilizál is. Nem árt azonban biztosra menned, még pedig úgy, hogy a frissen mosott üvegeket berakod pár percre a mikróba.

A maximális csírátlanításhoz elég egy, legfeljebb két perc, de sokan a nedves üvegeket szárazra mikrózzák a biztonság érdekében – természetesen ez is egy kiváló lehetőség. Ezeknek az egyszerű praktikáknak köszönhetően elfelejtheted a hosszadalmas és kicsit bonyolult kifőzést, de mégis teljesen steril edényeid lehetnek. Ami fontos, hogy a fedőket külön ki kell főznöd, hiszen ezeket nem teheted be a mikróba! Míg az üvegeket felhasználod, tedd rájuk a szintén steril fedőket, nehogy a konyhai munkák során szennyeződjenek.

Második lépés: a lekvár elkészítése

Így készíthetsz befőtteket és dzsemeket tartósítószer használata nélkül

Szerencsére arról már a legtöbben leszoktak, hogy kizárólag a cukor tartósító erejére támaszkodjanak a befőzés során, így manapság már csak kivételes esetben fordul elő, hogy a lekvárban több a cukor, mint a gyümölcs. Ennél a tartósítási technikánál az is előny, hogy az ízesítés teljes mértékben rád van bízva: el is hagyhatod, de használhatsz alternatív édesítőket is, akár kókuszvirág cukrot, akár eritritet, steviát stb. Egyszerűen tedd fel főni a megtisztított gyümölcsöket, ha nem dzsemet készítesz, akkor turmixold össze őket, és a választott édesítővel édesítsd! Természetesen az a legjobb, ha nagyon érett gyümölcsöket veszel, amiket nem kell túlságosan felturbózni. Ezeknek az is az előnyük, hogy sokkal rövidebb idő alatt megpuhulnak, szétesnek, tehát a főzési idő is rövidül, magasabb lesz az ásványi anyag- és vitamintartalmuk.

Olvastad már?  Erre használd a befőttesgumit! Kreatív ötletek, amikre nem is gondoltál volna

Tippek: a gyorsabb befőzést elősegítendő érdemes apróra vágnod a gyümölcsöket. A szebb szín érdekében pedig használj kevés citromsavat – ezt elegendő a végén hozzáadnod.
 

Harmadik lépés: a sűrítés

Annak érdekében, hogy minél kevesebb sűrítőanyagot kelljen felhasználnod, jó, ha minél sűrűbbre főzöd a lekvárodat. Értelemszerűen könnyebb dolgod van akkor, ha nem annyira lédús, inkább húsos gyümölcsöket válogatsz össze, vagy kevered egymással az eltérő típusokat. A sűrítést illetően léteznek mesterséges anyagok, és természetesek is, amik az egészségre ártalmatlanok. Utóbbira jó példa a pektin (pl. alma) és az agar-agar. Mindkettő növényi eredetű, és nagyon könnyű velük dolgozni, érdemes egy próbát tenned, ha valami újat is kipróbálnál. Az adagolást illetően persze mindig olvasd el a csomagoláson található infókat!

Negyedik lépés: a lekvár tartósítása

Végül, de nem utolsó sorban jön a lekvár tartósítása. Sokszor működik a sima dunszt önmagában, feltéve persze, hogy megfelelően sterilizáltál. Sokan nem tudják, de a dunsztolás egy tartósítási technika, tehát akkor is ideális a lekvárok, különféle befőttek tartósítására, ha sem cukrot, sem tartósítószert nem tettél hozzájuk. Ha ezt a módszert választod, akkor semmi más dolgod nincs, mint belemerni a lekvárt az üvegekbe, szorosan rájuk tekerni a fedőket, majd egy-két percig fejre állítani őket (a forróság hatására a fedők környezetében is megtörténik a végső fertőtlenítés). Ezután mehetnek a dunsztba, ahol néhány nap alatt teljesen lehűlnek.

Olvastad már?  5 különlegesen finom lekvár, amit idén nyáron el kell tenned
Így készíthetsz befőtteket és dzsemeket tartósítószer használata nélkül

A másik lehetőség kicsit macerásabb, de gyakorlatilag nulla esély van arra, hogy megromoljon a lekvárod. Vágj akkora négyzeteket celofánból, mint az üvegek szája. Merd az üvegekbe a lekvárt, majd tedd rájuk a celofánt – erre kerül egy késhegynyi nátrium-benzonát, és szorosan a fedő. Vannak, akik két celofán közé teszik a tartósítószert, mások csak egy rétegre szórják rá és aztán ráteszik a fedőt – mindkét módszer működik. A dunsztolás persze ezután se maradjon el! Nincs is más dolgod, mint élvezni az isteni dzsemeket és lekvárokat, a lehető legegészségesebb formában!

Képek forrása: natalie_magic/Depositphotos.comValentyn_Volkov/Depositphotos.com