Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt

Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt

Honnan származik?

A leander egy tipikus mediterrán növény, ezeken a területeken szabadon is nő. Ám olyan régóta kedvelt dézsás növény, hogy már hozzá tartozik hazánk arculatához is. Amikor az ember végigsétál egy eldugott kis utcán egy kedves faluban, szinte biztosan találkozni fog a leander lándzsa-szerű leveleivel.

Hogyan tartsuk?

Ennek a virágnak a tartása nem bonyolult. Mediterrán származása miatt szereti a fényt, ám a szelet kevésbé viseli. Vízigénye nagy, ha kánikula van, akkor reggel és este is locsolni kell. Nyaranta is ajánlatos 2 naponta megöntözni, és hetente tápoldatozni, és ezt gyönyörű, és dús virágzással fogja meghálálni.  

Leander
istockphoto

Mérgező?

Nos igen. Bár a leander az egyik legnépszerűbb dísznövény, sajnos minden része mérgező.

Olyannyira az, hogy metszésnél az elvágott ágakból kifolyó nedv az arra érzékenyek bőrét is irritálhatja. A gyerekektől emiatt érdemes távol tartani, és azt is meg kell oldani, hogy a macskák és a kutyák ne kóstolgassák (bár sokszor ösztönösen kerülik a növényt).

Metszése

Bár sokan nagyon sajnálják a növényeket, egyáltalán nem kell. A leanderrel, ha szépen megmetsszük, akkor csodákat művelhetünk. A bokrosodáshoz kb. 15-20 cm-nél érdemes elvágni az ágakat. Természetesen ennél magasabban is belefoghatunk, attól függően, hogy hol szeretnénk, hogy virágokat hozzon. A sűrűsödést már megoldja a növény, hiszen ha virágzásba kezd, a gyönyörű szirmok alatt rögtön megjelennek az oldalhajtások is.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást