Otthon / Kert és terasz

5 kertépítő trükk, amivel intimebb lehet a kerted

5 kertépítő trükk, amivel intimebb lehet a kerted

A költözésünk után két évet kellett várnom, hogy igazán elkezdhessek kertészkedni, de egyáltalán nem bánom, mert azóta rengeteg új inspirációt bezsebeltem, és sokkal megfontoltabban állhattam neki a kerttervezésnek. Az is fontos szempont volt számunkra, hogy egy otthonos, de mégis intim helyet tudjunk varázsolni az udvarunkba, olyan tér vegye körül a házunkat, ami már ránézésre is örömmel tölt el minket. Megmutatom, milyen praktikák kerültek szóba, amikor a családias, meghitt környezetet helyeztük a középpontba!

1. Zárt kerítés

Nem kifejezetten kertépítés, de az intimitás nálunk ott kezdődött, hogy zárt kerítést választottunk magunknak. Az előző otthonunknál nyitott volt a kerítés az utcafrontra, és bár a főbérlőnk rózsákat és különféle bokrokat ültetett a kerítés elé, tökéletesen be lehetett látni a teljes udvart. Sosem tudtunk igazán felszabadultan kimenni, barátokkal sütögetni, mert folyton megálltak előttünk az ismerősök és szóval tartottak minket, mások pedig óhatatlanul is beláttak hozzánk. Ezért elhatároztuk, hogy a saját otthonunkban ezt megelőzzük, és olyan kerítést építtettünk, ami teljesen zárttá tette az udvarunkat.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ez első ránézésre talán nem túl barátságos, de meleg színekkel próbáltuk ellensúlyozni az összhatást, illetve több növény is a kerítés fölé magasodik belülről, így kintről szemlélve sem annyira zord a látvány. Hasonló megoldásokat kínálhatnak egyébként a kerítéslécek is, hiszen attól függően lehet zárt és nyitott a kerítésetek, milyen sűrűn és milyen magasan rakjátok a léceket.

2. Sok-sok örökzöld

Az örökzöldek nagyon sokoldalúan bevethetőek a kertekben. Előnyük, hogy többségük a legkevésbé sem igényes, nem kell őket külön figyelemmel gondoznod, sokszor inkább csak arra kell ügyelned, hogy a ritkításra, formázásra jusson időd. Ideális választásnak bizonyulnak, ha kezdő kertész vagy, de szeretnéd, ha a kerted télen-nyáron egyaránt pompázna.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A lombhullatókkal, kisebb-nagyobb bokrokkal az a gond, hogy a meleg hónapokban csodálatosan takarnak, de télen sajnos teljesen átláthatóak, így lőttek az intimitásnak. Persze nem csupán a sövénytuják jelenthetnek megoldást, nem muszáj teljesen bezárnod a kertedet. Jó ötlet és látványos is, ha az örökzöldeket egymással, valamint más lombhullatókkal kombinálod.

3. Futónövények

A futónövények egészen fantasztikusak, és olyan összképet képesek teremteni, amit semmi mással nem lehet pótolni. A pergolákra, mozgatható térelválasztó elemekre felfuttatott növények tökéletesen intim, zárt tereket tudnak alkotni.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Itt is érdemes lehet bevetni az örökzöld futónövényeket, mint amilyen például a borostyán. Ha azonban csak a szezonális „elzárkózás” a cél, akkor tökéletes választás a lilaakác, a futórózsa, vagy éppen a klematisz, a szőlő. Ezek egyszerre takarnak, árnyékot adnak, bujává teszik a környezetet, és fantasztikus virágokkal, illattal, esetleg gyümölcsökkel ajándékoznak meg benneteket.

4. Méretes fák

Ha valami, akkor a kertekben növekvő, hatalmas fák igazán bámulatossá teszik az otthont. Sajnos a hátrányuk az, hogy nem nőnek meg egyik napról a másikra, illetve meglehetősen sok munka van velük. Minél nagyobb egy fa, annál nagyobb a lombja, ami bizony minden évben lehullik. Még az örökzöldek is rengeteg takarítanivalót hagynak maguk után a sok-sok lehullott tűlevéllel és a tobozokkal.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ennek ellenére érdemes fákat ültetni, ugyanis remek hangszigetelők, sok-sok port „megkötnek” és kellemes árnyékot vetnek az udvarra. Nem utolsó szempont az sem, hogy segítenek bezárni a teret és könnyedén vadregényessé teszik a látványt. Faültetés előtt mindenképpen tájékozódj arról, hogy a választott cserje milyen gyorsan nő és mekkora méretet ér el, hiszen ennek függvényében kell majd a kerítéstől, háztól való távolságát meghatároznod.

5. Kisebb zugok

Még a legnyitottabb kertben is van arra mód, hogy létrehozz egy-egy intimebb zugot, amiben feltöltődhetsz és elbújhatsz a kíváncsi tekintetek elől. Elég, ha kijelölsz egy kisebb alapot, ami köré (akár méretes kaspókban) bokrokat, fákat rendezel, ültetsz. A kialakított zugba elfér egy kisebb pad, egy hintaszék, vagy akár egy balkonra való berendezés. Ennyi tökéletesen elég ahhoz, hogy feltöltődj, és úgy érezd, egy eldugott kis mesevilág kellős közepén vagy.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást