Így kérj fizetésemelést, hogy ne jöhess ki rosszul belőle

Így kérj fizetésemelést, hogy ne jöhess ki rosszul belőle

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így kérj fizetésemelést, hogy ne jöhess ki rosszul belőle

Sokan úgy érzik, szerencsések, ha egyáltalán állásuk van, és minden hónapban megérkezik a számlájukra a fizetésük. Ettől persze egy kis plusz még jól jönne, és, ha úgy érzed, meg is érett már az idő a fizetésemelésre, egy próbát mindenképpen megér az ügy. Persze, senki sem szívesen beszélget ilyen kényes kérdésről a főnökével, úgyhogy kicsit segítünk, hogyan készülj fel rá, hogy minden simán menjen.

Maradj a realitások talaján!

A plusz pénz mindig jól jön, és lehet, hogy a legfőbb indokod az emelés kérésére az, hogy megnőtt a törlesztő részleted, esetleg megbetegedett valaki a családodban.

Azonban bármennyire is családias a hangulat a munkahelyeden, ne feledd, hogy mégis csak egy üzleti tranzakcióról van szó, és a főnököd is ebben a szellemben fog dönteni, amikor a fizetésemelésedről dönt.

Ne is reménykedj abban, hogy egyből 50 százalékot dob még hozzá a jelenlegi béredhez, vagy hogy két hónappal az érkezésed után megemeli a gázsidat – kivéve, ha korábban megállapodtatok abban, hogy a próbaidő lejárta után ez történik.

A sikerhez vezető első lépés, hogy reális kéréssel állj elő.

Kép forrása: depositedhar/depositphotos.com

Kérj időpontot

Főleg kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy együtt ebédeltek, vagy lementek kávézni, de ne egy ilyen alkalmat válassz, amikor előállsz a kéréssel.

A beszélgetésnek nem kell feltétlenül gyomorgörccsel is járnia, jó hangulatban is eltelhet, ha mindketten őszinték és egyenesek vagytok, de mégis csak üzletről van szó.

Kérj időpontot a főnöködtől, amikor nyugodtan beszélhettek, így neki sem kell rohannia, lesz ideje átgondolni a kérésedet, és nem is hozod kellemetlen helyzetbe azzal, hogy egy esetleg alkalmatlan pillanatban rohanod le.

Kép forrása: IgorVetushko

Legyél felkészült!

Ha fizetésemelést kérsz, ne csak homályos utalásokat tegyél, készülj konkrét számokkal és érvekkel. Ha a főnököd rákérdez, nyugodtan mondd meg, mekkora összegre gondoltál, és sorold fel azt is, hogy miért érdemelted ki az emelést.

Ez lehet az utolsó fizetésed óta eltelt hosszú idő, de még jobb, ha az eredményeidet is megemlíted, például elmondod, hogy amióta megegyeztetek a mostani fizetésedben, mennyivel több feladatot vállalsz, mennyi mindenben fejlődtél, milyen sikeres projekteket zártál, vagy a munkádban is használható képzéseket végeztél el.

Kép forrása: depositedhar/depositphotos.com

Légy rugalmas!

Készülj fel rá, hogy még ha a főnököd rá is bólint a fizetésemelésre, elképzelhető, hogy kevesebbet ajánl, mint amekkora összegre te gondoltál.

Ez mindenképpen siker, és, hacsak nem érzed úgy, hogy nevetségesen alacsony összeggel próbál elhallgattatni, holott máshol ennél lényegesen többet kereshetnél, mindenképpen fogadd el az ajánlatot.

Kép forrása: luckybusiness/depositphotos.com

Utolsó dobás

Ha a főnököd nem tűnik vevőnek a fizetésemelés ötletére, még mindig megpróbálkozhatsz egy utolsó ajánlattal. Vesd fel, hogy egy sikeres projekt, vagy valamelyik mutató jelentős javítása esetén visszatértek a kérdésre.

Ha a főnököd látja, hogy a lelkesedésed plusz bevételt hoz a vállalatnak, amiből az emelésedre is futja, valószínűleg ő is rugalmasabb lesz. A későbbi félreértések elkerülése érdekében azonban nem árt konkrétan tisztázni, hogy mik az elvárásai az irányodba.

Kép forrása: depositpedhar/depositphotos.com

A nemet is el kell tudni fogadni

A fizetésemeléssel sokat nyerhetsz, de persze arra is megvan az esély, hogy a főnököd nemet mond. Ha ezt méltósággal és higgadtan viseled, akkor legalább veszíteni nem veszíthetsz semmit.

Tárgyalj határozottan, de ha egyértelmű, hogy nincs esély az emelésre, jobb beletörődni, mint belemenni egy olyan vitába, amiből csak te jöhetsz ki vesztesen.

Ha végképp elégedetlen vagy a fizetéseddel, és nincs esély az emelésre, kezdj el másik munka után keresni, de ne rúgasd ki magadat, mielőtt megtalálod azt. A mostani fizetésed is több, mint a semmi!

Kép forrása: golubovy/depositphotos.com

Hurrá, megkaptam! Most hogyan tovább?

Ha a főnököd szerint is kijár az elismerés, akkor van okod az örömre, de vigyázz, hogy ez ne fogja vissza a munkahelyi lelkesedésedet.

Amíg előttünk lebeg a jutalom, hajlamosabbak vagyunk jobban teljesíteni, de ha már elértük a célt, sokan visszább vesznek a hajtásból.

Ne feledd, hogy az emelést ugyan már egyszer kiérdemelted, de biztos, hogy a követező hónapokban a feletteseid árgus szemmel fogják figyelni, hogy továbbra is megdolgozol-e érte.

Kép forrása: [email protected]

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást