4 kérdés, ami minden állásinterjún elhangzik – És a válasz, amit hallani akarnak rájuk

4 kérdés, ami minden állásinterjún elhangzik – És a válasz, amit hallani akarnak rájuk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4 kérdés, ami minden állásinterjún elhangzik – És a válasz, amit hallani akarnak rájuk

Vannak kérdések, amelyek mintha minden interjún elhangzanának – ez nem lehet véletlen. Ha neked is gyanús, hogy azért kérdezik ezeket, mert van egy bizonyos válasz, amit hallani akarnak, akkor most lerántjuk a leplet! Válaszaink persze csak iránymutatást adnak, mert a legjobb az, ha mindig őszintén és a helyzetednek megfelelően válaszolsz.

Mi a legnagyobb gyengeséged?

Amikor az erősségedről kérdeznek, még könnyű megtalálni a választ, kiemeled néhány jó tulajdonságodat, eladod magad, megy ez neked! De mi van akkor, ha egyenesen rákérdeznek arra, hogy mi a legnagyobb gyengeséged?

Zavarba jönni ilyenkor sem kell, gondolj arra, hogy hiába is próbálod tökéletesnek beállítani magadat, senki sem az, és ezt pontosan tudja az interjúztató is.

Ezzel a kérdéssel inkább azt szeretné kideríteni, hogy mennyire látod reálisan magadat, mennyire vagy kritikus magaddal szemben, és főleg miként kezeled a saját gyengeségeidet, úgyhogy igyekezz pozitív választ adni?

Gondold át, mi a gyengeséged, és azt is, hogy hogyan szoktál túllendülni ezen, milyen stratégiáid vannak megoldásra. A lényeg, hogy higgadt, komoly, de pozitív végkicsengésű választ adj.

Miért akarsz munkahelyet váltani?

Amikor a korábbi munkahelyedről kérdeznek, még akkor is, ha az esetleg egy konkurens cég, maradj tárgyilagos, szorítkozz a tényekre, és fókuszálj a jövőre.

Vagyis semmiképpen se kezd el szidni a régi munkahelyedet – még akkor sem, ha ez nem esne nehezedre – hiszen senki nem akar alkalmazni valakit, aki kibeszéli a munkáltatóját.

Röviden vázold fel a távozásod okát, majd kezdj inkább arról beszélni, hogy milyen céljaid, terveid vannak az új munkahelyeden.

 

Hogyan kezeled a stresszt? Mit csinálsz, ha valami nem a tervek szerint alakul?

Egy fél mondatban nyugodtan megemlítheted a hobbidat, ami segít leküzdeni a munkahelyi stresszt a szabadidődben, hiszen minden munkáltató örül az olyan alkalmazottnak, akit nem őröl fel a stressz az első héten belül.

A válasz azonban, amit igazán hallani szeretnének erre a kérdésre inkább egy példa egy olyan korábbi helyzetre, amikor nem megfelelően alakultak a dolgok a munkahelyeden, és neked sikerült megoldanod a helyzetet, elhárítanod a feszültséget.

Nincs olyan dolgozó, aki néha ne kerülne – akár önhibáján kívül – húzós helyzetekbe. Jövendőbeli munkáltatód azt szeretné látni, hogy ezekben sem esel pánikba, hanem a megoldást keresed, és meg is találod.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Bár ez a kérdés sokszor az interjú legvégén és csak félig formálisan hangzik el, ne hagyd magad megtéveszteni, nagyon is fontos dologról van szó!

Az interjúztató azt szeretné megtudni, hogy hosszabb távon is számolhatnak-e veled, vagy az első adandó alkalommal, amikor jobb lehetőséget kapsz, tovább is állsz, ő pedig megint itt ülhet majd, vadászva az újabb jelöltet.

Lehet, hogy nem ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy elmondd, valójában az énekesi karriereden dolgozol, csak addig kellene egy állás, amíg sztár leszel, vagy hogy arra gyűjtesz, hogy jövőre hátizsákkal körbestoppold Európát.

A válaszodban fókuszálj a munkahelyre és az adott cégre, beszélj arról, hogy milyen terveid vannak az állással kapcsolatban, hogyan tudod elképzelni itt a hosszabb távú terveid megvalósulását.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást