Otthon / Szórakozás

Az 5 kedvenc sci-fi disztopikus filmünk

Az 5 kedvenc sci-fi disztopikus filmünk

Ha egy romantikus film vagy egy dráma helyett egy kicsit sötétebb tónusú filmet néznél este, érdemes körbenézned a disztópiák között. Összegyűjtöttük a kedvenc filmes antiutópiáinkat, amelyek között klasszikus és modernebb darabokat is találsz, hogy könnyebben választhass esti mozit magadnak, ha egy hasonló alkotást keresel.

V mint vérbosszú – V for Vendetta, 2005

A V mint vérbosszú egy angol képregény filmadaptációja, amely a közeli jövő Angliájában, Londonban játszódik.

A történet szerint Angliában már nem demokrácia van, ezt ugyanis felváltotta a diktatúra, amelyben hiányzik a szólásszabadság, és az éjszakai kijárás is tiltólistán szerepel.

A film főszereplőnője Evey, aki a sajtó, pontosabban a televízió munkatársa, akit egy éjszaka a V nevet viselő terrorista ment meg a diktatúra embereitől.

Evey megtudja, hogy V terve az, hogy felrobbantsa a parlamentet, és végezzen minden fontosabb párttaggal, és miután megismeri a férfi múltját, a segítségére lesz az ügyben.

Ha kíváncsi vagy egy olyan disztópiára, amelyet a közeljövőre vizionalizáltak, akkor ezt a filmet ajánljuk neked estére.

Lopott idő – In time, 2011

Az idő pénz – legalábbis a Lopott idő című történet alapján, amely egy olyan jövőt mutat be, ahol az emberek csupán 25 éves korukig öregednek, de ekkor elindul egy, a testükbe épített óra, amely a perceket számolja vissza a halálukig.

A dolog nagyon egyszerű, a munkáért cserébe időt kapnak az emberek, és idővel fizetnek mindenért.

A film főhőse egy szegény fiú, akinek állandóan csak egy nap ideje van, míg egy időmilliomos át nem adja neki az éveit: természetesen ez feltűnik a helyi igazságügynek és egy igencsak tehetős maffiózónak is, akinek a lánya is csatlakozik főhősünkhöz, hogy együtt büntessék meg a rendszert és az igazságtalanságait.

Mechanikus narancs – A Clockwork Orange, 1971

A Mechanikus narancs vagy másnéven Gépnarancs című film Anthony Burgess regénye alapján készült, melyben olyan fiatalok a főszereplők, akik életének a középpontjában az erőszak és az agresszió áll: embereket bántalmaznak és ölnek meg, rabolnak, betörnek és másokat erőszakolnak meg, hogy ezáltal szórakoztassák magukat.

Az egyik betörés után a banda egy tagját, Alexet 14 év börtönre ítélik, amelyből le is tölt 2 évet, amikor felajánlanak neki egy lehetőséget a szabadulásra: részt kell vennie egy két hetes leszoktató programon, amellyel kiölik belőle az agressziót, és jó embert csinálnak belőle – ám ezáltal áldozatot is az általa jól ismert társadalomban.

Az útvesztő – The Maze Runner, 2014

Az útvesztő főhőse Thomas, egy fiatal fiú, aki elvesztette emlékeit – a történet szerint egy liftben ébred, amely egy tisztásra viszi, ahol rengeteg, hozzá hasonló fiúval találkozik.

A felvonó élelmet is hoz a fiúknak, de minden hónapban egy új fiút is küldenek, akinek be kell illeszkednie a minitársadalomba, amelyet a korábban érkezettek hoztak létre.

A fiúk tisztását egy „élő” labirintus veszi körül, melyről úgy gondolják, hogy egy útvesztő, amelyen áthaladva ki lehet jutni az elzárt világból.

Az ember gyermeke – Children of Men, 2006

Az ember gyermeke szintén a nem olyan távoli jövőben, egészen pontosan 2027-ben játszódik az Egyesült Királyságban: a történet szerint a világ legfiatalabb embere is felnőtt korú, hiszen globális meddőség van a bolygón, amely az emberi faj teljes kihalásának kockázatát jelenti.

Az emberiség megmentésén fáradozik az úgynevezett Humán Projekt csoport, akik tudomást szereznek arról, hogy egy afrikai lány teherbe esett: a terroristáktól hemzsegő országban egy csapat aktivista feladata lesz hogy a lányt biztonságosan eljuttassa a csoporthoz.

Ha egy, a megszokott történettől kicsit eltérő disztópiát néznél, mi ezt javasoljuk az esti mozizáshoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást