40 éves korodra legalább ennyi megtakarításodnak kell lennie, a pénzügyi szakértők szerint

Szőke Angéla
Írta: ,

A húszas évek hamar elsuhannak, a harmincas évek pedig pláne, hiszen mire észbe kapunk, már ott kopogtat a rettegett negyven. Ez a kor ráadásul pláne nyomást gyakorol ránk, hiszen bármilyen fiatalosak is vagyunk, ilyenkor már hivatalosan is a középkorba lépünk és nemcsak azon kell izgulnunk, hogy hány szarkalábat látunk a tükörben, hanem valahol számot kell vetnünk addigi életünkkel is: alapítottunk-e családot vagy hogy áll a karrierünk – amennyiben bármelyiket szerettünk volna -, illetve nem utolsó sorban, hogy milyen a financiális helyzetünk.

Még nincs közel a nyugdíj, de azért már nem is az a helyzet, hogy akkor mondunk fel a munkahelyünkön, amikor akarunk, mondván úgyis egyből lesz más lehetőségünk. Negyven éves korunkra elértünk életünk feléhez és innentől már egyre kevésbé eszünk aktívak, ezért – ha eddig nem is tettük – innentől már nagyon oda kell figyelnünk a megtakarításainkra. Negyven éves korodra legalább ennyi félretett pénzednek kell lennie, a pénzügyi szakértők szerint.

Minimum három hónapnyi tartalék

Vannak adott kiadások, amiken nem tudunk spórolni. Ilyen a hiteltörlesztő, biztosítások (autó, lakás) rezsi, étel, benzin vagy bérlet. Bármi történik, ezeket ki kell fizetnünk, ezért ha beüt a krach és például váratlanul elveszítjük állásunkat, minimum három hónapnyi fizetésünkkel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni bevétel nélkül. Hogy miért pont három hónap?

A szakemberek szerint átlagosan ennyi időbe telik, mire egy negyven éves ember újra el tud helyezkedni.

Természetesen ahogy öregszünk, az az idő, amit álláskereséssel töltünk, egyre hosszabbá válik.  Ezért van az, hogy ötven éves korunkra minimum hat hónapnyi fizetésünket kell félretennünk ahhoz, hogy relatív biztonságban érezzük magunkat. (Hiszen előfordulhat, hogy még tovább tart a munkakeresés, mint gondoltuk.)

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!