5 mondat a motivációs leveledben, ami miatt nem fognak behívni az állásinterjúra

Zabolai Margit
Írta: ,
5 mondat a motivációs leveledben, ami miatt nem fognak behívni az állásinterjúra

Kép forrása: racorn/depositphotos.com

Ma már a legtöbb cég kér motivációs vagy kísérő levelet az önéletrajz mellé, és a HR-esek szerint akkor sem hátrány, ha küldesz egyet, ha nem is kértek. A néhány sor, ami ebben a levélben szerepel, akár meg is nyerheti neked álmaid állását – de egyetlen mondata miatt is félresöpörhetik az önéletrajzodat.

1. „1982-ben születtem Sátoraljaújhelyen, a szabadidőmben egy kórusban énekelek.”

Amikor az 1950-es években a nyugati munkáltatók először kezdtek kísérőlevelet kérni a munkára jelentkezőktől, még ez számított szinte az egyetlen lehetőségnek, hogy a személyes találkozás előtt bármit is megtudjanak a jelöltről. Manapság azonban biztos lehetsz benne, hogy ha szakmailag számításba jössz, és leendő munkáltatódnak a személyed is fontos, meg fogja nézni a közösségi oldalaidat, rákeres a blogodra vagy a LinkedIn profilodra. Éppen ezért bemutatkozásra használni a motivációs levelet elég nagy hibának számít: szorítkozz inkább azokra a tényekre, amelyek a munkához kötődnek, és amik miatt kiváló alkalmazottat nyerne veled a cég.

5 mondat a motivációs leveledben, ami miatt nem fognak behívni az állásinterjúraKép forrása: alebloshka/depositphotos.com

2. „Szeretem a kihívásokat és gyorsan tanulok.”

Egy motivációs levél mindössze néhány sorból áll, ne pazarold ezt arra, hogy üres közhelyeket puffogtatsz el, amelyek semmit nem mondanak, és amelyek 30 másik levélben is szóról szóra így fognak szerepelni. Írd inkább azt, hogy már a korábbi munkahelyeden is rád bízták a legproblémásabb ügyfeleket, mert jól tudod kezelni őket, és 3 hónap után már rád bízták, hogy betanítsd az új kollégának a céges szerver használatát, mert gyorsan elsajátítottad az új képességet.

3. „Szívesen dolgoznék egy fiatalos, lendületes csapatban.”

Igaz, hogy a legtöbb munkáltató is ilyen közhelyeket lő el az álláshirdetéseiben, de ez még nem jelenti azt, hogy neked is ezt kellene tükröznöd.

Mutasd meg a leveledben, hogy elvégezted a házi feladatot, és alaposan utánajártál a cégnek!

Írd inkább azt, hogy mindig is vonzott a svéd vállalati kultúra, ezért szívesen dolgoznál egy ilyen tulajdonú cég leányvállalatának, vagy hogy sportolóként személyesen is érdekelnek a technikai felszerelések, ezért remek értékesítőjük lenne belőled. Írj valami olyat, ami ehhez és csakis ehhez a vállalathoz köthető!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!