Karácsony szelleme dobozolva, csomagolva – értékesítésre vár

Karácsony szelleme dobozolva, csomagolva – értékesítésre vár

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Karácsony szelleme dobozolva, csomagolva – értékesítésre vár

Sajnos, napjainkban a karácsony és az arra való felkészülés egyre kevésbé jelenti azt, amit kellene. A legtöbbször nem boldogság és várakozás fog el minket, hanem rettegés, vagy éppen annak az érzése, hogy elegünk van az egészből. Pedig a karácsony igazán nem erről szól.

Csömör

Az egyik legrosszabb dolog abban, hogy már októbertől karácsonyi dallamokat kell hallgatnunk, és díszeket kell néznünk, hogy könnyen megcsömörlünk tőlük.
Ráadásul azok, akik olyan helyen dolgoznak, hogy nap, mint nap szembesülnek a csingilingivel és a mikulások tömegével, nem csak vásárlásnál, még rosszabb helyzetben vannak. Egyre kevesebbet jelent számukra az ünnep, pedig valóban az egyik legszebb családi eseményről van szó.

Szorongás

Sajnos az ünnepek közeledte komoly szorongásokat is ki tud váltani az emberektől. Ilyenkor ugyanis a tévéből, a rádióból és persze az üzletekből is csak úgy ömlik az „áhítat”, és azt nyomják a képünkbe, hogy nem érünk semmit, ha nem vásárolunk ajándékokat a családunknak.
Ekkor azonban még csak halványan sem gondolnak azokra az emberekre, akiknek nincsen senkijük, akik számára a karácsonyi, hónapokig tartó kínszenvedés nem egyéb, mint egy folyamatos emlékeztető önnön helyzetükre.

Nincs pénz

Bár tény és való, hogy minél közelebb kerülünk az ünnephez, annál több pénzt vagyunk hajlamosak költeni, és bár a statisztika nem ezt mutatja, sajnos sokan kerültünk olyan helyzetbe, hogy a kiadásainkat erősen vissza kell fogni. A karácsonyi láz, mely irreálisan sokáig tart, csak és kizárólag az üzleti szempontokat tartja szem előtt.
Minél többször emlékeztetnek minket az ünnep közeledtére, mi annál jobban tudatosítjuk magunkban, hogy még nincsenek ajándékok, és sajnos nem is nagyon van rá pénzünk.

Stressz

Napjainkban ez az egyik fő kérdés: mennyi stresszt képes elviselni a szervezetünk. A karácsony a szeretet ünnepe, és mindenki számára a megnyugvást és a boldogságot kellene, hogy jelentse.
Ezzel szemben az üzleties jelleg, a folyamatos karácsonyi műhangulat, és az összes, ezzel együtt járó dolog komoly stressz-faktorként jelenik meg a mindennapjainkban. Inkább ne járkáljunk annyit vásárolni, és próbáljuk felülemelkedni az egész rendszeren, nehogy egy kórházi ágyat hozzon a Jézuska.

Halogatás – kapkodás

Erősen jelen van az emberek életében ez a kettősség is, különösen a karácsonyi időszakban.
Sokan nem szeretik, hogy már októbertől minden vad, decemberi „áhítatba” öltözik, így nem is nagyon merészkednek az üzletek közelébe. Amikor pedig rájönnek, hogy az idő elszalad, akkor örült kapkodásba kezdenek, hogy beszerezzenek mindent, ami csak kell.
A legjobb, ha az ajándékok vásárlását nem kötjük időhöz, így csak az élelmiszerekre kell majd figyelni, a többit elintézhetjük már jóval az ünnepek első szele előtt, tolongás és plusz költségek nélkül.

Üzlet, üzlet, üzlet

A karácsony szellemét a leginkább az rombolja, hogy már nem arról szól, a miről kellene. A fát körülálló családról, a közös élményekről, egyáltalán arról, hogy végre nyugodtan, mind együtt lehetnek.
A reklámok azt sugallják felénk, hogy az ünnep egyszerűen nem az igazi, ha nem vesszük meg a 10. felesleges kütyüt is, ami persze egyáltalán nem olcsó, és jellemzően 3 hónapon belül a padlásra vagy a kukába kerül. Koncentráljunk inkább arra, ami valóban fontos egy ilyen ünnepben.

A karácsony szelleme otthon

Talán a legegyszerűbben úgy tudunk kibújni ezek alól a hívságok alól, ha arra fókuszálunk, ami otthon van, a saját kuckó feldíszítése a mi időbeosztásunk szerint, és ízlésünk szerint történik, így valóban örömöt, nem pedig ürömöt jelent. Az igazi értékét ennek az ünnepnek egyébként is otthon kell keresni, nem pedig az üzletek polcain.
 

A karácsonyban nem az a lényeg, hogy ki milyen drága ajándékot kap. A lényeg az, hogy örömet lássunk a másik arcán, ez pedig egyáltalán nem pénz kérdése.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást