Tények: 1. szeretjük a sült krumplit, 2. a sült krumpli sajnos nem fér bele a diétába (paleóba, fogyókúrába, inzulinrezisztencia étrendbe…), 3. hiányzik a sült krumpli. Ezek valljuk be, egymásnak ellentmondó alapvetések. Na de akkor hogyan is oldjuk fel ezt a gordiuszi csomót?
Annyit elárulok, hogy nem kell hozzá Nobel-díj, se speckó diploma! A megoldás egyszerű: zeller! Igen, „álsültkrumplink” tényleg zellerből fog készülni. És mindenkit megnyugtatok, nem lesz zeller íze.
Ezt azért is állíthatom ilyen nagy biztonsággal, mert én egyáltalán nem szeretem a zeller ízét, nekem túl karakteres, szóval nem csupán a zellerkrémleves formában nem kedvelem, de azt is megérzem, ha a húslevesbe kicsit több csúszott be, mint kellene.
Szóval újabb tények következnek:
- A sült zellernek nincs zeller íze.
- Azok is szeretni fogják ezt a receptet, akik a zellert nem szeretik (sőt, van, aki észre sem veszi feltétlenül az „átverést”).
- 100 g zellerben 5 g szénhidrát van, tehát vígan beilleszthető bármilyen diétába.
Nem is játszom tovább senki kíváncsiságával. Jöjjön a – végtelenül egyszerű – recept.
Hozzávalók:
- fejenként egy zellergumó
- 1-2 evőkanál kókuszolaj
- pirospaprika
- római kömény
- só
- bors
- fokhagyma granulátum
- kakukkfű
- oregánó
Elkészítés:
- Hámozd meg a zellergumókat és mintha hasábburgonyát készítenél, vágd hosszúkás hasábokra.
- Egy kisebb edényben keverd össze a fűszereket egymással!
- Tedd sütőzacskóba a zellert, szórd rá a fűszereket és locsold meg a kókuszolajjal.
- Jól rázd össze a zacskót, addig, míg minden zeller befűszereződik (csinálhatod nagyobb lábosban, műanyag edényben is).
- Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe a befűszerezett zellert.
- Végül 200 fokra előmelegített sütőben süsd nagyjából 35-40 perig, attól függően, milyen vastagra vágtad a szeleteket!
(+1.) Kóstold meg… Ugye, hogy igazam volt? 🙂