Szeretek nagyon gyorsan, finomat tenni az asztalra úgy, hogy semmi sem kerül a komposztba, úgyhogy többnyire szabályok és megkötések nélkül főzök. Mutatok néhány maradékmentő ötletet!
4. Zöldségnyársak
A zöldségek nélkülözhetetlenek, ha kalóriaszegény fogásokról van szó, de könnyen unalmassá válnak, ha sosem próbálsz ki új fogásokat, vagy éppen eltérő elkészítési technikákat.
Talán újdonságot jelentenek a zöldségnyársak, amikre nem csak egy, hanem akár többféle zöldséget is feltehetsz, így annak függvényében változtathatod a recepteket, mi áll a rendelkezésedre. Itt is fontos, hogy gazdagon fűszerezz, valamint próbálj minimális mennyiségű olajat használni, inkább alternatív szószokat (pl. harissa) használj.
5. Töltött gomba
A gomba meglehetősen nehéz étel lehet, viszont rendkívül sokoldalúan felhasználhatod, és bizony arra is jó, hogy eltüntesd a maradékokat a segítségével. A nagyobb méretű gombafejeket felhasználhatod töltött fogások alapjaként, és a töltelék lehet bármi, ami éppen kéznél van.
Sokan használnak erre a célra különböző gabonaféléket, de a hagyma és a paradicsom is nagyon jól illik hozzá. Mivel a gomba ennyire laktató, ám nagyon kevés kalóriát tartalmaz, lehetsz kicsit bőkezűbb a töltelékkel, vagy éppen a körettel, egész biztosan nem maradsz éhes – és még a gasztronómiai élményről sem kell lemondanod.
6. Zöldségcurry
A különböző curryknek is zöldség az alapja, és mint ilyen, nem kifejezetten bővelkednek kalóriákban. Persze, ha túl sok kókusztejet teszel hozzájuk, azzal nagyban megnöveled a zsírtartalmukat, de ha csínján bánsz vele, vagy akár kihagyod, és pl. paradicsompürével helyettesíted, kifejezetten alakbarát fogást készíthetsz.
A zöldségcurryk nagyon változatosak lehetnek, hiszen egy-egy zöldségre is építheted őket (pl. csicseriborsó, karfiol, padlizsán, édesburgonya, stb.), de akár vegyesen is felhasználhatod, amolyan maradékmentőként a rendelkezésedre álló zöldségeket.