Ha a vitaminokra gondolok, egyből eszembe jutnak olyan bölcsességek, amelyeket minden évben rendszeresen hallok. Ilyen például az, hogy az immunrendszerünk megerősítéséhez fontos, hogy elegendő C-vitamint vigyünk be, vagy hogy a téli, napsütéses órákban jóval szegényebb hónapokban még jobban ügyeljünk a D-vitamin bevitelünkre. Sok más vitamin is van azonban, amelyekről jóval kevesebbet hallunk, pedig szintén fontos szerepük van abban, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan teljenek a mindennapjaink. Ilyen a K-vitamin is, amelyből talán te sem viszel be eleget a szervezetedbe.
Mi a szerepe a K-vitaminnak?
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely részt vesz a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív-és érrendszerünk egészségének fenntartásában. A K-vitamin fő formái a K1-vitamin (fillokinon) és a K2-vitamin (menakinon). A K1-vitamin a zöld leveles zöldségekben lelhető fel, a K2-vitamin pedig az emberi bélben termelődik, és az erjesztett élelmiszerekben is megtalálható. Ha most arra gondolsz, hogy mennyit fogyasztasz ezekből az élelmiszerekből, máris közelebb kerülhetsz ahhoz, vajon neked van-e K-vitamin hiányod.
Az erős vérzés és a csontjaid állapota is árulkodó jel lehet
A véralvadásban betöltött fontos szerepe miatt a legnagyobb árulkodó jele annak, hogy nincs elég K-vitamin a szervezetedben, a túlzott vérzés. Ez jelentkezhet például egy átlagos vágás vagy horzsolás esetében is, ami alapvetően kevésbé lenne intenzív, ehelyett azonban véget nem érőnek tűnik. Vagy akár a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés, de ez még közel sem minden.
Vagyis ha könnyen szerzett vagy gyakori csonttörésed, rossz testtartásod, esetleg hát- és nyaki fájdalmaid vannak, akkor is okkal gyanakodhatsz arra, hogy K-vitamin hiányban szenvedsz. Sajnos a csontok gyengülése kevésbé nyilvánvaló, mint a túlzott vérzés, ráadásul inkább hosszú távon észlelhető probléma, amely csak idővel tűnik fel.
Mennyi K-vitaminra van szükséged naponta?
Egy egészséges, tápláló étrend általában eleve tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásával elegendő mennyiségű K-vitamint biztosíthatsz a szervezeted számára. Ez a felnőtt nők esetében nagyjából napi 90 Mcg, a felnőtt férfiak esetében pedig napi 120 Mcg. Ha nem fogyasztasz ilyen élelmiszereket, vagy továbbra is aggódsz, hogy nem jutsz elegendő K-vitaminhoz, akkor étrend-kiegészítő formájában is beviheted. Ebben az esetben előtte feltétlenül érdemes egyeztetned a háziorvosoddal.
Miből vihetsz be belőle többet?
A K-vitamin egyik legjobb forrása egy hagyományos japán étel, a nattó, amely erjesztett szójababból készül. Ezt idehaza a többségünk nem fogyasztja rendszeresen (talán itt az ideje, hogy most te is kipróbáld), vagy nem is ismeri, de szerencsére sok más élelmiszer van, ami annál inkább népszerű itthon.
Ezeket összemixelve zöld turmix formájában is kellő mennyiségű K-vitaminhoz juthatsz. Remek választás még a savanyú káposzta is, amiből például rakott káposztát, korhelylevest vagy töltött káposztát is készíthetsz. Ezeknek az élelmiszereknek a felhasználásával pedig amiből csak lehet, próbálj meg a hagyományos receptektől eltérve egészségesebben kivitelezett, zsírszegény, és minél több zöldséget tartalmazó fogásokat készíteni. Ami biztos, hogy a szervezeted is hálás lesz érte.
Forrás: wellandgood.com