Az ekcéma egyetlen évszakban sem kellemes, de télen különösen sokaknál jelentkezik a fájdalmas, száraz és repedezett bőr. Ilyenkor a bőr szépsége mellett a komfortérzet is sérül, hiszen az érintetteknek gyakran szinte csillapíthatatlannak tűnő viszketéssel is szembe kell nézniük. Ha ez rád is igaz, akkor itt az ideje, hogy leszámolj a kényelmetlenségekkel, méghozzá az étrended segítségével. Szerencsére ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetes módon segítenek enyhíteni a tüneteket, és az újbóli visszatérésük megelőzéséért is sokat tehetnek.
Rengeteg embert érint
Jelenleg világszerte nagyjából az emberek 20%-a szenved ekcémától. A kutatások szerint a csecsemők és a gyermekek körében tapasztalható esetek aránya is egyre csak növekszik. Azoknak a többsége pedig, akik küzdenek a tünetekkel, hatalmas összegeket is képesek elkölteni arra, hogy jobban érezzék magukat. Naponta akár több mint 10 percet is eltöltenek azzal, hogy helyi kezelésekkel próbálják meg enyhíteni a tüneteiket.
Mi okozza az ekcémát?
A tudomány jelenlegi állása szerint az ekcéma esetében a probléma gyakran a DNS-ben, azon belül is a filaggrin nevű gén mutációjában rejlik. Ha ez nem megfelelően működik, sokkal valószínűbb, hogy száraz és könnyen irritálható lesz a bőr. Emellett viszont sok különféle hétköznapi tevékenység vagy szokás is okozhat ekcémát, mint a túlmelegedés, az izzadás, a stressz, allergiák, vagy bizonyos vegyi anyagokkal való érintkezés. Éppen ezért mindannyiunknak a javára válhat, ha tudjuk, mivel érdemes próbálkoznunk a tünetek jelentkezésekor.
Milyen élelmiszereket érdemes rendszeresen fogyasztanod?
Ekcéma esetén sokan azt javasolják, hogy érdemes kerülni a magas hisztamintartalmú ételeket, azok ugyanis nagyobb eséllyel váltanak ki allergiás reakciókat és gyulladást. Ezt a tényt figyelembe véve született meg Karen Fischer táplálkozási szakértő Ekcéma diéta című írása is. Ebben olyan – egyébként könnyen beszerezhetőnek számító – élelmiszerek előnyös hatásait tagolja részletesen, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladásokat, elősegítik a bőr helyreállítását, és alapvetően kockázatmentesnek számítanak.
Ezek közül is a legjelentősebbek a banán (magas a káliumtartalma), a marha- vagy csirkehúsleves (a bőr egészségét segítő aminosavban, glicinben gazdagok), a burgonya (rostban, káliumban és C-vitaminban gazdag), a zöldhagyma (remek K-vitamin forrás, ami fontos a bőr egészsége szempontjából), a hajdina (gluténmentes és erős gyulladáscsökkentő hatással bír), a rizstej és a mungóbabcsíra (erősen lúgosító hatású). Ha ekcémás vagy, ezekből bátran fogyassz többet. Kisbabának vagy gyermekeknek viszont csak akkor adj belőlük, ha azzal a gyermekorvosotok is egyetért.
Mi segíthet még az ekcéma kezelésében?
Természetesen sok más olyan élelmiszer is létezik, amelyek legtöbbször ekcéma esetén is nyugodtan fogyaszthatóak. Ilyen például a hal, a bab, és még megannyi zöldség. Ha viszont arra gyanakszol, hogy a hideg időjárás mellett bizonyos élelmiszerek is súlyosbítják a tüneteidet, akkor érdemes két hétre mellőznöd azokat az étrendedből. Utána egyesével visszavezetheted őket, hogy lásd, egy-két nap után valóban okoz-e valamelyik kiütéseket vagy egyéb kellemetlen tünetet.
Persze szóba jöhetnek még különféle krémek (ezek sajnos legtöbbször önmagukban nem elegendőek a gyulladások megszüntetéséhez) vagy vény nélkül kapható gyógyszerek is. Ha egyiket sem érzed elég hatásosnak, érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt, hogy utánajárjon, pontosan milyen kezelés lehetne még hasznos a számodra. Addig is azzal egészen biztosan nem ártasz magadnak, ha a leginkább kockázatmentes élelmiszereknek legalább egy részét rendszeresíted az étrendedben, hiszen egyébként is csupa finom, egészséges és tápláló opcióról van szó.