A jövőkutató szerint ilyen változások várnak ránk hamarosan

A jövőkutató szerint ilyen változások várnak ránk hamarosan

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / A jövőkutató szerint ilyen változások várnak ránk hamarosan

Ezzel párhuzamosan viszont olyan technikák állnak a rendelkezésünkre, amik rendkívüli fejlődési lehetőségeket tárnak elénk. A jövőkutatók szerint olyan változtatások lesznek hétköznapiak és általánosak, amikre gondolni sem mertünk. Dr. James Bellini futurológus előrejelzései alapján mind a hétköznapjaink lebonyolítása, mind a háztartásunk teljesen át fog alakulni a jövőben és egy sokkal okosabb, számunkra kényelmesebb és praktikusabb világ veheti kezdetét.

Újra kell gondolunk az erőforrásainkat, elsősorban a vízkészletünket

Ennek egyik első része az, hogy spórolunk a földdel, mégpedig azzal, hogy nem horizontálisan, hanem vertikálisan termesztjük meg az élelmiszereinket. Ez talán nem döbbent meg, ha követed a friss előrejelzéseket, már számos ilyen gazdálkodás működik napjainkban is. Ráadásul a zárt rendszerek nem csak a helyet tekintve gazdaságosak: ezek gondoskodnak róla, hogy ne jussanak be kártevők az épületekbe. A mesterséges fény, a víz forgatása, tisztítása és a termőföld hiánya pedig garantálja, hogy akár a sivatag közepén is friss élelmiszer legyen. 

A technológia valóban segíthet. Olyan területeken kell komoly eredményeket elérnünk, mint az élelmiszerek előállítása, tárolása, szállítása és csomagolása” – mondta Dr. Bellini. „A másik rendkívül fontos terület a víz – az elkövetkező években szűkölködni fogunk a vízben, és a statisztikák alapján az összes felhasznált vizünk 70 százaléka mezőgazdasági, állattartási célokra megy el, ezen változtatnunk kell.

A jövőkutató szerint kb. 30 év kell ahhoz, hogy a vertikális farmok világszerte elterjedjenek, és úgy véli, a történészek értetlenkedve fognak viccelődni azon, mégis hogyan gondoltuk, hogy az összes táplálékunkat a földön termeljük meg, mikor annyi helyünk van felfelé. 

JohnnyGreig/istockphoto.com

Nem marad víz a háztartásokban?

Ehhez képest kicsit elrugaszkodottnak tűnik, de úgy fest, hogy a víz gyakorlatilag el fog tűnni a háztartásokból. Talán a jövőkutató tud valamit, amit mi nem, de állítólag ultrahanggal fogjuk tisztítani az eszközeinket és az otthonainkat úgy általában, valamint olyan mosógépek kerülnek majd az otthonokba, amik speciális gyöngyökkel tisztítják meg a ruháinkat – amikhez 2050-re az említett ultrahangos technika is csatlakozhat. 

Egyre többen szeretnénk, ha otthonunk fenntarthatóbb és környezetbarátabb lenne, ha minél kisebb lehetne az ökológiai lábnyomunk. Azonban sokan túl kényelmesnek tűnnek, hogy a legapróbb változtatásokat is megtegyék a cél érdekében, a megkérdezettek 56%-a úgy gondolja, hogy a technológia fejlődése lesz az, ami segít megoldani a környezeti problémákat. Ezt támasztja alá az is, hogy a Bellini által készített felmérés egyik legnépszerűbb javaslata az volt, hogy olyan kukákat fejlesszenek ki a tudósok, amik már eleve szétválogatják a hulladékot a megfelelő feltételek szerint.

Milyen fejlesztések várnak még ránk a jövőkutató szerint?

Bellini szerint az egyik leghasznosabb fejlesztés az öntöltő hűtőgép lesz, ami olyan okosnak ígérkezik, hogy jelezni fogja, miből kell vásárolnunk, vagy mi az, ami rövidesen meg fog romlani. Ha minden igaz, a boltba járás időrabló tevékenysége megszűnik és drónok segítségével tudjuk majd megoldani a projektet, bár az egyelőre nem világos, hogyan kerülnek a gépekről a hűtőbe a termékek – főleg maguktól.

Ez még szó szerint a jövő zenéje, de az olyan fejlesztések, mint amilyenek az intelligens vízforralók és a hulladékgazdálkodást segítő alkalmazások, már néhány éven belül piacra kerülhetnek. A kutatás szerint minden ötödik felnőtt ma úgy gondolja, hogy 2050-re az otthonok többségében robotok fognak segíteni a takarításban.

Bellini készített még egy felsorolást is, ami megmutatja, hogy a jövőkutatók milyen irányban várnak jelentős fejlesztéseket. Ezek alapján kalkulálhatunk azzal, hogy az alábbi területek, eszközök válnak általánossá az előttünk álló évtizedekben:

 • önvezető autók
 • repülő autók
 • különféle applikációk, amik segítenek újrahasznosítani
 • laboratóriumokban tenyésztett húsok és húspótlók
 • a napsütésben automatikusan színeződő ablakok
 • hologramok
 • robotháztartás
 • egészséges „gyorsételek”
 • egy gép, ami tökéletesen becsomagol bármit, amit beleteszel
 • ételek, amik nem romlanak el sosem
 • csoki ,ami nem olvad el
 • jet pack csomagok
 • smell-o-vision, avagy olyan technika, aminek köszönhetően szagolhatjuk is azt, amit látunk (pl. filmnézés közben)
 • gép, ami kisminkel
 • konyhai kiegészítők, amik megmutatják, mit és hogyan főzz abból, ami otthon van

Bellini szerint lenyűgöző feladat azt fejtegetni, milyen technológiai változások várnak ránk a következő évtizedekben. Az biztos, hogy a legtöbb ember egyetért abban, hogy a technológiát kell segítségül hívnunk, ha szeretnénk erőforrásainkat a lehető legtovább megőrizni. 

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!