Párkapcsolat / Szerelem

Van jövője a kapcsolatnak egy megcsalás után?

Van jövője a kapcsolatnak egy megcsalás után?

Örök kérdés, hogy van-e értelme folytatni egy kapcsolatot akkor, ha az egyik fél félrelépett. Olvasóinkat kérdeztük meg, mit gondolnak róla, ők pedig szívesen el is mondták a véleményüket! Te mit gondolsz a témáról? Írd meg nekünk kommentben!

Alexa, 39, jogász

„Ha szerelem van, minden van. Ha az nincs, a kapcsolat nem szerelmi kapcsolat, így a félrelépésnek sincs akkora jelentősége, inkább csak hiúsági kérdés. Ha úgy lép félre valaki, hogy közben – szerinte – szereti a partnerét, csak egy izgalmas kalandnak nem állt ellen, úgy nyilván lehet közös jövő, de csak ha sikerül visszaépíteni a bizalmat.

Ehhez mind a két félnek nagy erőket kell mozgósítani, és manapság ez az energiabefektetés az, ami luxusnak számít. Valamiért mostanában egyszerűbb kidobni a régit és keresni egy újat, amit nem kell megragasztani. Majd 10-20 év múlva derül ki, érdemes volt-e, érdemes lett volna-e inkább megjavítani azt, ami eltört.”

Zsuzsi, 29, könyvelő

„Szerintem nincs. Én, ha szeretek valakit, nem esik jól más szexuális közeledése. Egy kis flört jót tesz az egómnak, de nem lennék képes mással ágyba bújni.

Ha pedig valaki ezt megteszi velem szemben, akkor biztos lehetek abban, hogy egyébként sincs a kapcsolatnak jövője, hiszen máshoz vonzódik.

Ráadásul nem tudnám elfelejteni, vagy valóban, szívből megbocsátani, így ha valaki engem megcsalna, biztosan azonnal kiadnám az útját.”

Réka, 40, ügyvezető

„Szerintem lehet, mert a megcsalásnak is vannak fokozatai. A nők és a férfiak alapvetően különbözően működnek, a férfi félrelépés sokszor szerintem kevesebbet jelent, mint egy női, mert a nőknél általában már érzelem is van, a pasiknál inkább a hódítás öröme, illetve a visszaigazolás dominál, hogy más nőknek is érdekesek, más is érdeklődik utánuk.

Egy félreszex megbocsátható, ha nincs folytatása, és nem fordul elő hetente különböző nőkkel. Illetve az is fontos, hogy ne viszony legyen, tehát ne többször, ne legyenek közös programok, ne legyen érzelem. Ami viszont egy egyszeri alkalomnál is megbocsáthatatlan számomra, ha a közös ismerősök, barátok szeme láttára történik a megcsalás, pl. elmegy a haverjaival bulizni, és ott a többiek szeme láttára, flörtöl, összejön valakivel.”

Kitti, 34, újságíró

„Attól függ, mennyire laza a kapcsolat. Ha még nincsenek lefektetve a szabályok, friss a viszony és nem lehet tudni, hova tart, akkor belefér egy megcsalás. Persze, ha a másik fél meg tud bocsátani, mert ha nem tud, akkor kár már az elején sok időt és energiát fektetni egy olyan kapcsolatba, ami már az elején terhelt.

Komoly, hosszú kapcsolatnál is az a lényeg, hogy túl tud-e ezen lépni mindkét fél, mert ha nem, akkor utána már nem lehet olyan felszabadult és boldog a két fél. Minden nehezebb élethelyzetben, párkapcsolati problémánál előjön majd a sértettség, hibáztatás, a múlt felhánytorgatása.”

Viki, 28, riporter

„A válasz itt szerintem több tényezőtől is függ. Mennyi ideje tart a kapcsolat? Hogyan derült ki a megcsalás: bevallotta vagy lebukott? Kivel lépett félre? Vállalja a megcsaló fél a felelősséget a hibáért, vagy hárítja, például azzal, hogy sokat ivott?

Minden azon múlik, hogy a megcsalt fél meg tud-e bocsátani és tud-e újra bízni a másikban, ezek a tényezők pedig mind befolyásolják ezt. Ha a félrelépő őszintén megbánta a dolgot, és mindent hajlandó megtenni, hogy helyrehozza, akkor az csak az első lépés. A többi a megcsalt félen múlik, mert igazából neki kell leküzdenie magában azt, hogy a jövőben ne nehezteljen emiatt a másikra. Ha ugyanis erre nem képes, az folyamatosan mérgezni fogja a kapcsolatot, és előbb-utóbb vége lesz.”

Andi, 25, élelmiszer mérnök

„Ha egy buliban, részegen nem tud ellenállni a pasi egy kihívó csajnak, és félrelép, azt talán meg tudnám bocsátani. Ha másnap szégyelli magát, megbánja a dolgot, és mindent megtesz, hogy visszaszerezze a bizalmamat, akkor azt hiszem, túl tudnék lépni rajta.

Viszont, ha hónapokig húzódik a dolog, és folyamatosan átver, akkor természetesen semmiképpen. Az első esetnél is nagyon fontos, hogy kitartóan tegyen meg mindent azért, hogy bebizonyítsa, szeret, és nem kell neki más, mert én vagyok számára az a nő, akivel lenni akar. Látni akarom azt rajta, hogy küzd értem. De remélem sosem fogom ezt megtapasztalni.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást