A jövő elkezdődött – A legújabb okos eszközök a lakásodban

A jövő elkezdődött – A legújabb okos eszközök a lakásodban

Címlap / Otthon / Dekor / A jövő elkezdődött – A legújabb okos eszközök a lakásodban

Dizájnerek és feltalálók közös versenye az okos lakások berendezési tárgyainak megtervezése. A befektetők segítségével a számtalan elképzelés egy része megvalósul, az egészen hasznos ötletetek pedig szabadalmat kapnak és megvásárolhatóak lesznek az újdonságokra nyitott lakástulajdonosok számára.

Az okos vagy más néven intelligens otthonokban a gépek végzik el helyettünk a mindennapi feladatainkat. A hálózatra kötött berendezések magasabb szintű kényelmet, biztonságot, valamint jelentős energia megtakarítást nyújtanak.

Ha most lehetőségünk lenne betekinteni a nem is olyan távoli jövőnk mindennapjaiba, meglepve tapasztalnánk a következőket. Reggel a kedvenc dalunk ébreszt minket, s miközben nyújtózkodunk, konyhából friss pirítós és kávé illat száll be a szobába. A konyhai berendezések ugyanis kommunikálni tudnak az ébresztőórával és máris működésbe lendültek. Mielőtt felülünk az ágyban, a redőny már lassan kezd felemelkedni, persze automatikusan. A fürdőszobába lépve a tükör nem csak saját magunkkal szembesít, de a digitális kijelzőn keresztül máris megtudjuk, hogy ma milyen idő várható, odakint hány fok van, kell-e esernyőt vinnünk vagy inkább napszemüvegre lesz szükség.

Reggelente egy biorezonanciás érintéssel szűrhetjük egészségi állapotunkat, a vérünkben, testünkben lévő káros anyagok arányát, s tanácsokat kapunk fogmosás közben, hogy milyen ételt érdemes ma fogyasztanunk. Villanykapcsoló helyett a lakás aktuális fényviszonyait figyelembe véve egy mozgásérzékelő kapcsolja fel és le a lámpákat. Munkába indulva az okos lakás lekapcsolja a fűtést, a tetszőlegesen elhelyezett wireless kamerák elindulnak, s hazatérve közli a rendszer, ha napközben valaki keresett minket, szeretett volna bejutni a lakásba, a postás levelet dobott a postaládába stb. Az autónkba ülve megtervezhetjük a napunkat, mert járművünk önállóan visz el a munkahelyünkre, mindezt biztonságosan, káros anyag kibocsátása nélkül.

Mielőtt hazaérünk a hosszú munka után, a konyha újra életre kel, frissen facsart gyümölcslével, halk zenével, frissen elkészült vacsorával vár. Napközben a mosógép is kimosta és megszárította a ruhákat, a hűtőszekrény megrendelte a számunkra szükséges, de már elfogyott élelmiszert, amit az előre megadott időpontban egy drón szállít ki a közértből. A fürdőkádban vár a tökéletes hőmérsékletű fürdővíz, majd egy kis relaxálás után a nappaliban sem kell távirányítók után kutatnunk, néhány hangosan kimondott utasítással máris indul a hangvezérléses mozi a kedvenc műsorunkkal. Ugye milyen egyszerű?

Ideje elárulnunk: ez a jövő elkezdődött. Mindez már ma létezik, persze kell még pár év vagy évtized, amíg elterjed az okostechnika a legtöbb háztartásban.

Az egyik leginkább várt újítás az „intelligens lakótárs”, amely számos egyedülálló férfi és nő életét teheti színesebbé. Valójában egy mesterséges intelligenciára épülő berendezésről van szó, amely képes úgy kommunikálni, mintha egy valós személlyel beszélgetnénk. Érdeklődik hangulatunk felől, folyamatosan figyeli a biológiai funkcióinkat, segítséget hív, ha erre szükség van. Az előre megtervezett szinten és módon részt vesz a valódi emberek életében.

A Petcube kisállatka

A Petcube kisállatkamera ötletét egy Rocky nevű csivava ihlette. Amikor reggelente Rocky egyedül maradt, akkora lármát csapott, hogy a szomszédok állandóan feljelentéssel fenyegetőztek. Gazdája egy robotot készített, mely egy kamerából és távirányítású lézerből állt, így interneten keresztül távolról is tudott játszani kedvencével, megakadályozva ezzel a lármázását.

Az ötletet továbbfejlesztve megszületett a Petcube egy beépített kamerával, hangszóróval, mikrofonnal, lézermutatóval és Wi-Fi-vel rendelkező elegáns, minimalista stílusú dobozka. Segítségével a világ bármely pontjáról lehetővé válik az otthon maradt háziállatokkal történő kommunikáció és akár a közös játék is.

Az okostojás

Az okostojás kifejezés is új értelmet nyert. Azok számára, akik rettegnek a gyomorrontástól, létezik már tojás szkennelő konyhai eszköz is (Quirky Egg Minder). A találmány egy speciális tojástartó és egy applikáció segítségével megmondja a tojásról, hogy friss, még fogyasztható-e vagy már a kukában lenne a helye.

HapiFork, az okosvilla

Fogyókúrázóknak ideálos a mindössze 100 dollárért megvásárolható okosvilla, a HapiFork. Az elektronikus evőeszköz azon az elven működik, hogy a lassú tempóban történő étkezés közben kevesebb mennyiségű kalóriabevitel is elegendő a teltségérzethez. Tehát a falánkságot bünteti az okosvilla, méghozzá villogással és rezgéssel. A feltalálók szerint az eszköznek emellett több előnye is van. A lassú étkezés relaxál, csökkenti a reflux lehetőségét, ráadásul a megfelelően megrágott ételt könnyebb emészteni.

Family Hub Refrigerator

Ma már a hűtőszekrény sem egyszerűen ételek hűtésére és tárolására alkalmas. A 2017-es év legjobb termékének kikiáltott csoda fridzsider zenét szolgáltat, internetezésre, tévézésre is alkalmas, LED-es kijelzőjén egymásnak üzenhetnek a családtagok. A Family Hub Refrigerator három beépített kamerájának segítségével ki sem kell nyitnunk az ajtót, a monitoron megnézhetjük, mit rejt a hűtőnk. Sőt a képeket telefonunkra is elküldi, hogy hazafelé beugorhassunk még a boltba, ha kifogyott a tej. Továbbá, ha megkérjük, minden ajtónyitáskor e-mailben küld értesítést, hogy ki és mit vett ki a hűtőszekrényből.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást