A jógán túl: 6 gyakorlati tipp hátfájás ellen

A jógán túl: 6 gyakorlati tipp hátfájás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / A jógán túl: 6 gyakorlati tipp hátfájás ellen

A hátfájás korunk egyik népbetegsége, és képes úgy beépülni a mindennapokba, hogy már szinte természetesnek vesszük az állandó fájdalmat. Pedig hosszú távon a helytelen tartás visszafordíthatatlan károkat is okozhat, arról nem is beszélve, hogy ha már a húszas és harmincas éveidben nehezebben mozogsz, mire számíthatsz később? Tegyél meg mindent, hogy megszabadulj a fájdalomtól!

Már reggel kezdődik: válassz egy jó cipőt!

Senkinek nem lesz gerincferdülése attól, ha egyszer-egyszer magas sarkúba bújik, különösen, ha emellett odafigyel a helyes tartásra és a hátizmok edzésére. Mindennapi cipőnek viszont inkább olyat válassz, ami megfelelő magasságú és stabilan tartja a bokádat.

Nem kell otromba gyógycipőkre gondolnod, ma már nagyon szép és divatos, mégis egészséges lábbeliket lehet kapni. Ne felejtsd el, hogy a balerina kényelmesnek tűnhet, de a teljesen lapos sarok ugyanolyan káros, mint a túlzottan magas!

Nyújts napközben is!

Azt tudjuk, hogy az úszás és a jóga jót tesz, de az egész napos görnyedést heti néhány tornaórával nem válthatod ki.

Ügyelj a helyes testtartásra, és néhány óránként állj fel az íróasztal mellől, hogy átmozgasd az izmokat.

Körözz egy kicsit a csípőddel, hajolj előre, lógatva a karjaidat, majd hajolgass kicsit hátrafelé is.

Lazítsd el a végtagokat is: forgasd jobbra-balra a felsőtestedet, és engedd, hogy a karjaid szabadon mozogjanak, majd finoman állítsd meg a mozgást.

Sokkal felfrissültebben megy majd a munka, és a hátad is hálás lesz.

Szerezz be egy deréktámaszt!

Ha napi 8-10 órát is az irodában ülsz, hiába mondják, hogy ne görnyedj – ezt puszta akaraterőből elérni szinte teljesen lehetetlen.

Gyógyászati segédeszközboltokban pár ezer forintért kapsz derékpárnát, ami a megfelelő ívben tartja a gerinced alsó felét, így a felsőnek sem kell természetellenes pózba torzulnia.

Igyál vizet!

Szinte közhelynek hangzik, hogy a folyadékfogyasztásra, illetve annak hiányára vezethető vissza minden probléma, de valóban az is hozzájárulhat a hátfájáshoz, ha nem iszol eleget.

A csigolyák közötti porcoknak ugyanis szükségük van a folyadékpótlásra. Ha kiszáradnak, akkor elmozdulhatnak, kikophatnak, ez pedig idővel komoly fájdalom formájában jelentkezik.

Feszesítsd a hasadat is!

Ahhoz, hogy a hátad bírja a napi terhelést, és egészséges pozícióban tartson, természetesen elengedhetetlen a hátizmok megfelelő működése. Ne feledkezz meg azonban a hasad izmainak megdolgoztatásáról sem, hiszen az egészséges tartáshoz ezeknek is dolgozniuk kell: ha rosszul tartod magad, szinte „belezuhansz” a mellkasodba, előregörnyedsz.

Az egyenes tartáshoz hátból, vállból és hasból is tartanod kell magadat, ezért a következő hátizom erősítő gyakorlatok után csinálj néhány hasprést is.

Pihentető alvás

Az alvás alatt az egész nap dolgoztatott gerincizmok végre kipihenhetik magukat – feltéve, hogy megfelelő pózban fekszel. Azt mindenki tudja, mennyire fontos a jó matrac, de ugyanez a helyzet a párnaválasztással is. Ha teheted, vegyél memóriahabosat, mert az se nem túl puha, se nem túl kemény.

A párna magassága akkor megfelelő, ha a gerinced vonala egyenes marad a nyakadban is, vagyis nem emelkedik meg túlzottan a fejed, de nem is lóg le. Egy jó párna egész éjszaka megőrzi a formáját, nem lapul ki reggelre – ebben az esetben ugyanis a nyaki izmaid bemerevednének, ami aztán szintén helytelen tartáshoz és hátfájáshoz vezet.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!