Eláruljuk, miért kedvelnek jobban az emberek, mint gondolnád

Eláruljuk, miért kedvelnek jobban az emberek, mint gondolnád

Címlap / Életmód / Lélek / Eláruljuk, miért kedvelnek jobban az emberek, mint gondolnád

Számos tanulmány kimutatta, hogy az átlagember meglehetősen alacsony véleménnyel van társalgási képességeiről és a másokra tett benyomásáról.

Holott a legtöbb helyzetben gyakran sokkal kellemesebb társaság vagyunk, mint képzeljük, mégis figyelmen kívül hagyjuk a barátságosság minden jelét magunkkal szemben, és azt hisszük, hogy bosszantóak vagy unalmasak voltunk. Mintha teljesen más beszélgetésre emlékeznénk, mint ami valójában történt.

A tetszési rés

A társadalmi teljesítményről alkotott felfogásunk és mások rólunk alkotott véleménye közötti eltérést „tetszési résnek” nevezik. Ez korlátozhatja azon képességünket, hogy személyes életünkben kapcsolatokat alakítsunk ki, és akadályozza a kölcsönösen előnyös együttműködéseket a munkában is. A kedvelési rést nehéz kijavítani.

A legújabb kutatások viszont azt mutatják, hogy vannak módok a szociális szorongás ezen gyakori formájának leküzdésére.

A kedvelési rés kezdeti vizsgálatát Erica Boothby és Gus Cooney személyes tapasztalatai inspirálták, akik mindketten pszichológusok az Egyesült Államok Pennsylvaniai Egyetemen. Boothby egy nap új ismerősével beszélgetett, Cooney a közelben ült. Cooney számára nyilvánvaló volt, hogy a beszélgetés jól sikerült – Boothby mégis kifejezetten aggódott a benyomás miatt, amit sikerült elérnie.

Gyanítva, hogy ez általános jelenség, elkezdtek egy kísérletsorozatot kitalálni, hogy teszteljék az emberek benyomásait a másokkal való találkozásukról.

Az első vizsgálatban ötperces beszélgetésekre párosították a diákokat, majd megkérték őket, hogy értékeljék, mennyire kedvelik őket.

Olyan kérdéseket tettek fel nekik, hogy szeretnének-e újra beszélni az illetővel, vagy el tudják-e képzeli, hogy barátok legyenek. Minden résztvevőt arra is kértek, hogy találja ki, hogyan válaszol a másik személy ezekre a kérdésekre.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást