Ezek a legkorábbi jelei, hogy szemüvegre lesz szükséged

Ezek a legkorábbi jelei, hogy szemüvegre lesz szükséged

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek a legkorábbi jelei, hogy szemüvegre lesz szükséged

Dacára annak, hogy a legtöbb látásvizsgálat teljesen ingyenes, nagyon sokan csak későn fordulnak szakemberhez a problémáikkal.

Estére elfáradnak a szemeid

Minden hétköznap órákat ülök a gép előtt és esténként még a telefonomon szoktam befejezni az elmaradt feladatokat – nem csoda, hogy én is érzem a digitális terhelés nyomait. Pedig ahogy ideülök a gép elé, azonnal felveszem a kékfényszűrő szemüvegemet, amit most már esténként is elő szoktam húzni a fiókból.

Ennek ellenére a szemeim sokszor elfáradnak, kipirosodnak, száraznak hatnak és néha égő érzést is tapasztalok. Ez még önmagában nem feltétlenül jelent látásromlást, de érdemes foglalkozni vele, ugyanis hosszútávon károsodáshoz vezethet.

Egyre többször fáj a fejed

A fejfájás olyasmi, amit szinte bármire vissza tudunk vezetni: kevés alvás, időjárás változás, stressz, rossz közérzet, rossz étrend… Nekem anno akkor kezdett rendszeresen fájni a fejem, mikor rossz irányba kezdtek nőni a bölcsességfogaim. Erre viszont csak akkor jöttünk rá, amikor már az állkapcsom is zsibbadni kezdett: a műtét után a fejfájás is elmúlt.

Ám pont azért, mert ilyen sokrétű lehet a probléma forrása, gyakran nehéz beazonosítani a fejfájás okát. Azonban jó, ha tudod, ebbe a kategóriába sorolhatjuk a látásromlást is. Mivel a szem nem működik megfelelően, többet kell koncentrálnunk, gyakorlatilag észrevétlenül. Ennek eredménye – talán nem túl meglepő módon – könnyen lehet fejfájás.

hobo_018/istockphoto.com

Fáradt vagy és nem érted, miért

Ez a tünet is sajnos nagyon általános manapság, gyakorlatilag nincs olyan nap, amikor nem fáradunk el teljesen. Mert, ha éppen rendben van a munkánk és nem karanténban őrizzük a gyermeket, akkor megpróbáljuk utolérni magunkat az egyéb teendők tekintetében.

A fáradtság és a fejfájás sokszor szorosan összefügg, fájhat a fejed egyszerűen azért, mert nagyon kimerültél. De vajon mi okozza esetedben a fáradtságot? Ezt fel kell göngyölítened, de az bizonyos, hogy a megszokottnál jóval többet koncentráció is kiválthatja – így korrigálod ugyanis tudat alatt, hogy a szemed nem működik megfelelően.

Többször hunyorogsz

A hunyorgással leginkább esztétikai gondjaink lehetnek, ugyanis minél többet ráncolod a szemed körüli és a homlokodon levő bőrt, annál inkább elmélyülnek a ráncaid. Nem véletlen, hogy a ráncok olyan árulkodóak és nagyszerűen közvetítik az illető személyiségét: mosolygós, vagy éppen mogorva? Nézd csak meg a ráncait és azonnal tudni fogod! Ha azt veszed észre, hogy egyre mélyebbek és feltűnőbbek a hunyorgás során jelentkező ráncaid, akkor esélyes, hogy nem csak akkor próbálsz meg fókuszálni, amikor magad is észreveszed – annál jóval többször teszel így.

lechatnoir/istockphoto.com

További árulkodó jelek

Sokan szeretik halogatni a látásvizsgálatot, vagy elbagatellizálják a mindennapos tüneteket, pedig akadnak árulkodó jelek, amik arra utalnak, hogy ideje konzultálnod egy szakértővel. Ilyen lehet az, ha a közeli, vagy éppen a távoli dolgok tűnnek homályosnak, esetleg a két pont közti fókuszváltás esik nehezedre.

Hasonlóan sokat mond, ha este, szürkületben feltűnően rosszabbul látsz, különösen akkor, ha koncentrálnod kell, mert pl. vezetsz. De a másik véglet is sokat mond. Reggel kell egy kis idő, amíg jól kezdesz látni, nem tisztul ki azonnal minden körülötted, ahogy kinyitod a szemeidet. 

Ha több jelet is tapasztalsz, érdemes elmenned egy vizsgálatra, ami a legtöbbször teljesen ingyenes és a további kötelezettségekről is mentes. Jó, ha minél előbb tudod, amennyiben gond van a szemeiddel!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!