Divat / Esküvő / Stílus / Szerelem

Nagy jegygyűrű divattörténelem: így változtak a szerelem zálogai a középkortól napjainkig

Nagy jegygyűrű divattörténelem: így változtak a szerelem zálogai a középkortól napjainkig

1950-es évek

Noha még nem volt az Egyesült Államok first ladyje, a közvéleményt már nagyon is érdekelte Jackie Bouvier és az esküvője Kennedy szenátorral. Így természetesen a lélegzetelállító jegygyűrűje is nagy visszhangot kapott. A bonyolult Van Cleef & Arpels gyűrűt smaragdra vágott gyémánttal és smaragddal volt díszítve, egy levél alakú gyémántkészlet is bele volt komponálva.

 

1960-as évek

Jackie Kennedy smaragd vágású gyűrűje még a következő évtized trendjeit is meghatározta, noha ekkor az egyszerűbb, modernebb hatású gyűrűk kerültek előtérbe, amelyeken még jobban tudtak érvényesülni a kövek.

 

1970-es évek

Frank Sinatra és Mia Farrow 1966-ban kötött házassága ugyan csak két évig tartott, a körte alakú gyémánttal díszített eljegyzési gyűrű viszont az egész következő évtized gyűrűdivatját meghatározta.

 

1980-as évek

Amikor a jegygyűrűjét egy katalógusból kiválasztotta, a leendő Diana hercegnő valószínűleg nem sejtette, hogy döntésével a feje tetejére állítja az egész ipart, és a gyémántok egyeduralma után ismét a színes drágakövek lesznek a legnépszerűbb ékei az eljegyzési gyűrűknek.

 

1990-es évek

Míg a nyolcvanas években a színes gyűrűk, a fonatok, vésések és díszek kerültek előtérbe, a ’90-es években ismét az egyszerű, letisztult gyűrűk lettek a legnépszerűbbek. Ebbe a trendbe a passziánsz csiszolású gyémántok is remekül illettek.

 

Ezredforduló

A marquise vágás az ezredfordulón gyorsan végigsöpört az ékszerboltok trendjei között, amihez valószínűleg köze volt annak, hogy 1998-ban David Beckham egy ilyen (egyébként futball formának is nevezett) kővel kérte meg Victoria kezét.

 

2000-es évek

A halo gyűrűk (a halo a csillagászatban a nap vagy a hold körül megjelenő fénygyűrűt jelenti) esetében a központi követ sok kis kő veszi körül, ezzel még jobban kiemelve az ékkő csillogását, szinte elkápráztatva a szemet. Ezek a gyűrűk a 2000-es években abszolút uralták a trendeket.

 

2010-es évek

Legyen szó Lady Gaga rózsaszín ékköves, vagy Katy Perry rubinnal díszített eljegyzési gyűrűjéről, a sztárok választása is bizonyítja, hogy a 2010-es években a színes ékkövek ismét divatba jöttek. Amihez nagy valószínűséggel köze lehetett annak is, hogy Vilmos herceg Diana egykori jegygyűrűjével kérte meg Kate Middleton kezét, így a zafír gyűrű ismét a figyelem középpontjába került.

 

2020

A 2010-es évek végén egyre népszerűbbek lettek az egészen vékony, elegáns gyűrűk, amelyekből akár több is elfér az ujjon. Így a jegygyűrű mellett karikagyűrűt, vagy a fontosabb mérföldköveket – például egy gyermek születését – ünneplő gyűrűk is helyet kaphatnak.

 

A jövő

Hogy mit hoz a jövő, azt egy-egy sztár választása napjainkban gyorsabban alakíthatja, mint bármikor korábban. Sok divatszakértő úgy spekulál, hogy a következő években az ovális alakú gyémánttal díszített, egyszerű eljegyzési gyűrűk lesznek az örökké tartó szerelem legnépszerűbb zálogai.

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást