Divat / Esküvő / Stílus / Szerelem

Nagy jegygyűrű divattörténelem: így változtak a szerelem zálogai a középkortól napjainkig

Nagy jegygyűrű divattörténelem: így változtak a szerelem zálogai a középkortól napjainkig

Ókori Róma

Egy amerikai, drágakőtudománnyal foglalkozó szervezet, a  Gemological Institute of America (GIA) szerint az ókori rómában a nők elefántcsontból, kovakőből, csontból, rézből vagy vasból készült gyűrűt kaptak a házasság, mint üzleti szerződés, vagy éppen kölcsönös szerelem és megegyezés megerősítéseként. A legelső gyémánt jegygyűrűt 1477-ben Burgundi Mária kapta I. Miksa német-római császártól.

 

1500-as évek

Az 1500-as években népszerűek voltak azok a gyűrűk, amelyek két vagy három karikából álltak össze. Ezekből az eljegyzés után egyet-egyet a menyasszony és a vőlegény is viselt. A házassági ceremónia során pedig ismét összeillesztették a darabokat, és azt utána az új feleség viselte az ujján.

 

Edvárd-kor

Az eljegyzési gyűrűk a tengerentúlon az 1800-as évek második felében érkeztek meg, de csak az 1900-as években kezdtek elterjedni. Az új évszázad első évtizedében a legnépszerűbbek azok a fazonok voltak, amelyek középpontjában egy nagy gyémánt volt, e köré pedig az ékszerész annyi aprócska kis követ helyezett el, amennyit csak tudott.

 

1910-től

Az 1910-es években a legnépszerűbbek az európai stílusú kövek voltak. Ezek a kézzel csiszolt, látványos, de jóval visszafogottabb darabok egészen az 1930-as évekig népszerűek maradtak.

 

1920-as évek

Az art deco nem csak a művészeteket, az építészetet és a divatot, az eljegyzési gyűrűk trendjét is megváltoztatta. 1922-ben például a gyémántiparban utazó Asscher-család által feltalált Asscher csiszolás volt a legnépszerűbb. Ez nagyon hasonlít a smaragd csiszoláshoz, de szélesebb és nagyobb lépcsőfokai vannak, amitől a gyémánt még ragyogóbbnak tűnik.

 

Art deco gyűrűk

Az art deco térnyerésével egyre népszerűbbek lettek a színes kövekkel díszített gyűrűk. A zafír, a smaragd vagy a rubint hol a gyémánt mellett, hol azok helyett jelent meg a sokszor gyönyörű vonalakban vagy tökéletes mértani formákban kirajzolódó gyűrűkön.

 

1930-as évek

A gazdasági válság idején a párok kevesebbet költöttek az esküvőre és a jegygyűrűkre is. A kövek kisebbek, egyszerűbbek lettek, és a platina vált a legnépszerűbb alapanyaggá, amíg el nem kezdődött a háború, amikor hadi célokra kezdték használni a nyersanyagot.

 

1940-es évek

Mivel a platina a háború miatt gyakorlatilag hiánycikké vált, a sárga arany berobbant a jegygyűrűk piacára. A pároknak azonban ekkor a kevésből kellett a lehető legtöbbet kihozniuk. Az ékszerészek ezért virágokkal, levelekkel, más apró mintákkal díszítették a gyűrűket, hogy a kisebb kövek is látványosak legyenek.

 

1945

Aki megengedhette magának, az olyan cushion csiszolású gyémánt gyűrűt vett a leendő nejének, mint amilyennel Desi Arnaz kérte meg Lucy Ball kezét is.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást