Ne járasd le magad! Így ne beszélj az exedről

Ne járasd le magad! Így ne beszélj az exedről

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ne járasd le magad! Így ne beszélj az exedről

Ha túlságosan is ömlengesz róla, akkor legalább annyira gyanúsnak fogsz tűnni, mintha gyűlölködnél, vagy éppen semmit sem mondanál. De mégis hogyan nyilatkozz valakiről, aki egyszer nagyon is fontos része volt az életednek?

Ne gyűlöld!

Mindegy, hogy mi történt az életetekben, sosem szerencsés, ha gyűlölettel tudsz csak beszélni az exedről. Főleg akkor, ha leendő barátoddal még csak ismerkedtek, hiszen ő ilyenkor két dologra fog gondolni: először is arra, hogy messze nem vagy túl rajta, másodszor pedig arra, hogy egyáltalán nem szimpatikus, ahogy más emberekhez viszonyulsz.
Gyűlölködni mindig rossz dolog, mivel sosem vezethet semmi jóra a túlzott indulat, de még csak az továbblépésedet sem segítheti. Ha valakit gyűlölsz, akkor az azt jelenti, hogy igazán intenzív érzelmeket táplálsz iránta, ami ugye elvileg kizáró tényező lenne, amennyiben az exedről van szó.

Ne tereld el a szót!

Nagyon fontos, hogy ha szóba kerül az exed (akkor is, ha az első randin és akkor is, ha három év után), sose tereld a témát. Amennyiben bizonytalanságban tartod az aktuális partneredet, garantáltan elkezd majd kombinálni, és elhiheted, hogy nem arra fog jutni, hogy egy beszélgetésre sem méltatod az exedet.
Mindenképpen maradj semleges és tárgyilagos, ez rendkívül lényeges, de nem szerencsés megoldás, ha egy könnyedén megválaszolható kérdésre rávágod, hogy „nem akarok róla beszélni”.

Sose ömlengj!

Bár nem szerencsés, ha kivágod magadat a beszélgetés alól, az sem jó, ha túlságosan részletezed a történteket. Bár inkább a férfiak azok, akik hajlamosak olykor – női füllel pláne – nyersen fogalmazni, ha az exekről van szó, nem árt az óvatosság.
Az egészen biztos, hogy a te párod sem kívánja hallani, hogy az előző párodnak nagyobb volt a büszkesége, esetleg úgy érezted, hogy az egész életedet le fogod vele élni. Ahogy írtuk, az elfogulatlan és objektív nézőpont, miszerint mindez már a múlté, sokkal többet nyom a latban, minthogy ilyen helyzetben is a végletekig őszinte legyél.

Tisztázd a hibát!

Segíthet lezárni a beszélgetést, és minden kételyt eloszlathat a kedvesed fejében, ha megbeszéled vele, mi nem működött az előző kapcsolatodban. Sokkal jobb a hibákra fektetned a hangsúlyt (mert azok ugyebár voltak bőségesen), mintha azon nosztalgiáznál, miben passzoltatok össze.
Ha azt emeled ki, hogy sosem tudtatok dűlőre jutni bizonyos kérdésekben, állandóan veszekedtetek, vagy, hogy egyáltalán nem egyezett a jövőképetek, máris megnyugtató pontot adsz a barátod számára ahelyett, hogy elbizonytalanítanád.

Mi van, ha haverok maradtatok?

Ha sikerült barátságot kötnöd az előző kedveseddel, az igencsak tiszteletreméltó, erre ugyanis csak igen kevesen képesek. Legalábbis arra garantáltan, hogy csak és kizárólag barátként tekintsenek olyasvalakire, akivel korábban nap, mint nap együtt keltek és feküdtek.
Ezt sokaknak nehéz elfogadniuk, de nem mindenki képtelen rá. Ha a baráti viszonyt már az elejétől fogva felvállalod az újdonsült kedvesed előtt, és nem viszed túlzásba az exszel való találkákat, akkor minden bizonnyal őt sem fogja zavarni, ha havonta egyszer megisztok egy kávét. De ehhez az kell, hogy már elején tájékoztasd, valamint tekints erre a lezárt szerelemre egy teljesen természetes, baráti viszonyként.

És ha nem vagy túl rajta?

Az is előfordulhat, hogy csak magadat áltatod, amikor nekilátsz randizni, holott még mindig az előző barátodat szereted. Könnyen felismerheted magadat: folyton őt keresed másokban, hozzá hasonlítasz mindenkit, és amikor szóba kerül, nem tudsz úgy beszélni róla, hogy ne szorulna össze a szíved.
Nos, ilyenkor az a legjobb, ha nem egy randin próbálod bizonygatni, hogy „te aztán tuti nem szereted már azt a szemétládát”, hanem inkább a barátnők segítségével igyekszel összeszedni magadat egészen addig, amíg ténylegesen készen nem állsz egy új kapcsolatra.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!