Jamie Oliver: Tőkehal burgonyával bográcsban

Jamie Oliver: Tőkehal burgonyával bográcsban

Címlap / Életmód / Receptek / Jamie Oliver: Tőkehal burgonyával bográcsban

Az ihletet Jamie az izlandi és dán barátaival való beszélgetésekből merítette, akik gyakran fogyasztanak tőkehalat.

Friss tőkehalat nehéz találni, ezért a fagyasztott vagy sózott/füstölt változat is tökéletes.

Hozzávalók:

• 1 fej hagyma, hámozott és apróra vágott
• 1 póréhagyma, mosott és apróra vágott
• extra szűz olívaolaj
• 2 közepes cukkini, hosszában félbe vágva
• 1kg burgonya, hámozott
• 2 szardella
• 1 borospohár fehérbor
• 565ml tej
• 565ml alaplé
• 1kg tőkehal filé, nyúzott
• só és frissen őrölt fekete bors
• egy marék friss zöldpetrezselyem, durván vágott
• egy csokor újhagyma, finomra vágott
• fél citrom leve

Elkészítése:

1. Egy megfelelő méretű serpenyőben lassan megpároljuk a hagymát, póréhagymát 5 evőkanál olívaolajban.
2. Egy teáskanál segítségével távolítsuk el a cukkini magjait, majd kockára vágottan dobjuk bele a serpenyőbe.
3. Az apróra vágott burgonyát kockázzuk a serpenyőbe. Keverjük hozzá a szardellát is.
4. Tekerjük fel a hőmérsékletet és öntsük hozzá a fehérbort, majd vegyük lejjebb a hőt és öntsük hozzá a tejet és alaplevet is. Forraljuk fel és főzzük fél óráig, amíg a burgonya megpuhul.
5. Ekkor adjuk hozzá a tőkehalat és főzzük további 15 percig. Bátran kavarjunk bele, még ha a hal szétszakad is, annál gusztább! Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, citromlével.
6. Tálaljuk kis bográcsos tálakba, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és az újhagymával.

Tipp: Reszeljünk a ptrezselyem és zöldhagyma mellé egy kis narancshéjat is. Ez jó ízt ad a tőkehalnak.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!