Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 új és izgalmas csirkerecept a téli hónapokra

A csirke szinte minden háztartásban előforduló alapanyag, egyszerű elkészíteni, könnyű vele dolgozni, de egy idő után sajnos bizony rá lehet unni. Mivel télen a legjobb, ha tartalmas, igazi lélekmelegítő fogásokat készítesz, ezért lássunk öt ízlelőbimbókat megmozgató receptet csirkével. Felkészültél?

Vadrizses csirkehúsleves

A hideg estékre a legjobb egy sűrű, tartalmas gőzölgő leves, ez ugyanis minden bajodat megszünteti majd. Lássuk hogy készül ez a csodás vadrizses csirkeleves!

Hozzávalók:

1 evőkanál kókuszolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 kiskanál majoranna, 2 evőkanál liszt, 1 zacskó (kb. két maréknyi) vadrizs vagy basmati rizs, 1 liter húsleves alaplé, fél liter víz, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 300 g kis darabokra vágott csirke, só, bors

Elkészítés:

Olvaszd fel a kókuszolajat egy nagyobb edényben, majd add hozzá a kis darabokra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és főzd puhára (ha kell, egy kis vizet önthetsz hozzá). Ezután add hozzá a majorannát és a lisztet, majd kevergesd gyakran, hogy ne csomósodjon be a leves. Most jöhet hozzá a rizs, a csirke alaplé és a víz. Közepes lángon kevergesd amíg fel nem forr, aztán tedd bele az előre megfőzött csirkét, majd főzd körülbelül 10 percig. Ha már minden szépen puhul, akkor jöhet hozzá a tejszín és a tej (szigorúan hőkiegyenlítéssel!), majd egy kis fűszerezés. Ha minden megpuhult és a leves is kellőképpen sűrű és ízes, akkor készen is vagy!

Sütőtökös gombás csirke

A sütőtököt mindenben imádjuk, leves, egy finom főétel, desszert, de persze önmagában is csodálatos. Lássuk, milyen ha csirkével és gombával készül.

Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál liszt, fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 400-500 g előre megsütött sütőtök, 5 dl csirkealaplé, 2 dl tejszín, 1 marék friss petrezselyem, kakukkfű, só, bors

Elkészítés:

Vágd kisebb darabokra a csirkemellet, fűszerezd, locsold meg olívaolajjal és hagyd, hogy egy kicsit pihenjen a pácban. Egy magasabb falú edényben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a befűszerezett csirkemelleket és süsd őket aranybarnára mindkét oldalon. Ha jól megsültek, akkor szedd ki őket egy tálba és hagyd állni őket.

Olvastad már?  Megdöbbentő tények a 23-as számról – Némelyiktől feláll a szőr a hátadon!

Ugyanebben az edényben, amiben a csirke készült, készítsd el a gombát, alá tegyél kis darabokra vágott hagymát, majd ha elkészült, ezt is tedd félre. Ugyanebbe az edénybe jöhet a kis darabokra vágott puha sütőtök, majd a csirke. Ezt öntsd fel a húsleves alaplével, majd ha felforrt, akkor jöhet hozzá a tejszín, a gomba és a petrezselyem. Ha jól összeállt a szósz, akkor le is kapcsolhatod és fogyaszthatod rizzsel vagy burgonyapürével.

Mézes-mustáros csirke fügével

A füge és a mustár igazán pikáns együtt, úgyhogy ha eddig untad egy kicsit a csirkét, akkor ezt megkóstolva, ez biztosan megváltozik majd!

Hozzávalók:

fél dl balzsamecet, 2 evőkanál Dijoni mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, néhány zsályalevél, 2 gerezd fokhagyma, 4-6 szelet csirkemellfilé és/vagy csirkecomb, 8-10 db füge, só, bors

Elkészítés:

Készítsd el a szószt a mustár, a balzsamecet, az olívaolaj és a méz összekeverésével, majd reszeld bele a fokhagymát és szórd bele a zsályaleveleket. Egy serpenyőben süsd meg a csirkét mindkét oldalán, majd tedd egy tűzálló edénybe és locsold meg a korábban elkészített mézes-mustáros szósszal. A csirke mellé jöhetnek a negyedekbe vágott fügedarabkák, amiket szintén megfürdethetsz ebben a pikáns szószban. Tedd a csirkét 180 fokos sütőbe, majd amikor már jól pirul, akkor újra locsolj a tetejére a szószból. Amikor már szép a színe és elég puha a hús, akkor készen is vagy, tálalhatod ezt a mennyei fogást. Mikor próbálod ki?

Tipp: Ha nem kaptál fügét, akkor körtével vagy szőlővel is szuperül működik, kísérletezz vele!

Csirke szőlővel, dióval és kecskesajttal

Ez egy igazi ünnepi fogás, úgyhogy ha vendégek jönnek vagy valami nagy esemény közeleg, akkor érdemes ezzel a recepttel előrukkolnod! Már a látványa is gyönyörű, nem igaz?

Hozzávalók:

10 dkg dió, 2 evőkanál méz, 200 g kecskesajt, 2 evőkanál zsálya, 2 evőkanál rozmaring, 2 evőkanál olívaolaj, 1 egész csirke (vagy ha kisebb adagot szeretnél, akkor két csirkecomb és két csirkemell), 1 gerezd fokhagyma, 2 alma, 4 evőkanál vaj, 7 dl almacider, friss pirosszőlő, só, bors

Elkészítés:

Egy kis edényben közepes lángon melegítsd fel a mézet a dióval addig, amíg nem karamelizálódik (körülbelül 5 perc). Ha kész van, akkor tedd félre, hagyd kihűlni, majd törd össze az egészet kis darabokra. Ezután fűszerezd be a csirkét, vágj bele a húsba és töltsd bele a kecskesajtot, majd tedd egy olívaolajjal belocsolt sütőedénybe. Ha nem használtad el az összes sajtot, akkor szórhatsz a hús mellé is, ahová a szőlő és a dió is kerül majd. A csirke mellé jöhet még az alma, a fokhagyma (ezzel be is dörzsölheted előtte a csirkét) és rá egy jó adag fűszerezés. Tedd a csirkét a sütőbe körülbelül egy órára 200 fokra, majd az egy óra elteltével locsold meg a felforralt cider felével (a cider akkor jó, ha egy kicsit sűrűsödik a forralást követően). Ezt követően hagyd, hogy a csirke süljön még körülbelül háromnegyed órát, majd amikor kikapcsolod a sütőt, locsold meg a csirkét a maradék ciderrel és hagyd húsz percig a letakarva a meleg sütőben. Tálald vadrizzsel vagy sütőtökkel!

Olvastad már?  3 tökéletes pác csirkehúshoz és 3 sertéshúshoz

Csirkés zöldséges pite

Valójában ez a csirkés fogás nem is egy igazi pite, hanem annál valami sokkal izgalmasabb. Főételnek egy hűvös téli estére tökéletes választás. Nézzük hogyan készül.

Hozzávalók:

egy fej vöröshagyma, 1 szál zeller, 6 evőkanál vaj, 6 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 4 dl csirkehúsleves alaplé 30 dkg csirkemell, 1 krumpli, 2 szál sárgarépa, 100 g zöldborsó (fagyasztott), 100 g kukorica (konzerv), 5 fej gomba, leveles tészta, 1 tojás, só, bors

Elkészítés:

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a hagymát és a zellert, majd fűszerezd sóval, borssal. Ehhez jöhet az apróra vágott csirkemell, amit közepes lángos főzz puhára kb. 10 perc alatt az alaplével. Ha puha a csirke, akkor jöhet hozzá a tej és a zöldségek. Ha összeállt ez a sűrű, krémes zöldséges-csirkés alap, akkor kanalazd kisebb tűzálló edényekbe és mindegyiket fedd be egy réteg leveles tésztával. A tészta széleit hajtsd be az edény széléhez, majd középet vágj egy kis lyukat, hogy belül is megsülhessen az étel, utána pedig kend be a felvert tojással, hogy mindegyik szép barnára süljön. Ezután jöhet a sütés, 200 fokon körülbelül 35 perc kell neki!