Itthon is lehet! A műanyagmentes élet első 8 lépése

Itthon is lehet! A műanyagmentes élet első 8 lépése

Címlap / Otthon / Háztartás / Itthon is lehet! A műanyagmentes élet első 8 lépése

Az elmúlt évek social media-, táplálkozási-és divattrendjei is igencsak jó irányt mutatnak a környezetvédelem szempontjából: a különböző online felületeink végre nemcsak politikai hírekkel és a barátaink nyaralásával szolgálnak, hanem kellő mennyiségű, tudatosságra buzdító tartalommal is; gondolj csak a vegán életmódra, a spirituális énkeresés terjeszkedésére, a mindfulnessre vagy a most -reméljük, még időben- feltűnt műanyagellenes kampányra!

Habár egyre rémisztőbb hírek látnak napvilágot a témával kapcsolatban, még mindig rajtunk múlik a jövőnk és az, hogy mennyire tiszteljük és óvjuk a természetet – fogadd meg ezt a nyolc tanácsot és kezdd el kiiktatni a műanyagot az életedből, nemcsak időszakosan, de véglegesen is!

DIY szelektív kuka

Oké, a szelektív hulladékgyűjtés talán -és reméljük- már rég az életed része, de ha még nem igazán dolgoztad ki a profi megoldást, most figyelj, mert ez egy szuper és egyben filléres tipp: keress egy jó nagy papírzsacskót, és egy akkora műanyagzacskót, ami megtelítve körülbelül a papír -jelen esetben “tartályunk”- felét foglalja el; és kezdd így gyűjteni a szemetet!

A külső, papír részbe gyűjtsd az odavaló, a belső részbe pedig a műanyag hulladékot – így nem kell óriási összegeket szánnod beltéri szelektív kukára, mégis az összes műanyag a megfelelő helyre fog kerülni!

A jó szokások beépítése

Rengetegen elszánják magukat nap mint nap a jó ügy érdekében, a végén a nagy rohanásnak köszönhetően mégis olyan kevésbé tudatos döntéseket hoznak, mint műanyag zacskók vásárlása vagy a kicsit sem környezetbarát csomagolás leemelése a polcról…

Készülj fel ezekre a helyzetekre is!

Tárazz be egy vászon szatyrot a kocsiba (hogy sose kelljen hazafelé zacskót is venned a boltban), tárold üvegben az élelmiszereket és vásárolj a biopiacon, műanyagmentes csomagolású élelmiszereket!

Két új szempont a vásárlásnál

Lehet, hogy eddig az volt a döntő szempontod egy termék kapcsán, hogy hány kalória és mennyi zsír van benne, de most még további két dolgot kell szemügyre venned: a csomagolás anyagát és azt, hogy mennyit utazik hozzád a termék!

Kerüld a felesleges műanyagot és igyekezz hazai termelőktől vásárolni – ezzel jelentősen csökkentheted az ökológiai lábnyomod és persze az óceánba szórt műanyag mennyiségét is.

Keress új helyeket

Az persze tény, hogy a sűrű hétköznapi teendők közepette nehéz még arra is odafigyelni, hogy a bolt, amibe beugrasz környezettudatos legyen, de azért ne add fel – keresgélj a neten és kezdd el felkeresni a legszimpatikusabb üzleteket!

Biopiacok, műanyagmentes kávézók, újrapohárba felszolgáló pubok…

Annyi ilyen hely van, csak találd meg őket!

Hasznosíts kreatívan

Nem is tudnád elképzelni, mennyi lehetőséged van házilag felhasználni a hulladékot – nem vicc, tényleg!

Egy egyszerű műanyag palackból könnyen varázsolhatsz virágtartó lógót vagy állványt, csillárt, seprűhöz való lapátot, díszítést a falra (a kupakokból isteni színes mozaikos alkotás születhet), lámpaburát, ékszertartót, mini karácsonyfát, ceruza-és szalvétatartót, vagy akár cipzáras aprótartó pénztárcát is!

Keress társakat

Rengeteg platformon találsz szuper háztartási és életvezetési tippeket a műanyagmentes élethez – kövesd ezeket az oldalakat, lépj be a különböző csoportokba és nyugodtan kérj tanácsot!

Sok kreatív környezetvédő együtt csodákra képes, te pedig óriási lépést tehetsz előre a Föld védelmében, ha nap mint nap inspirálódsz más, hasonlóan tudatos emberek törekvéseiből.

Hagyj el minden klasszikus műanyagot

Vizespalack, elviteles doboz az étteremben, szívószálak, eldobható étkészlet és társaik – mindegyikre létezik legalább egy olyan alternatíva, amit simán használhatsz és még a Földet is óvod vele…

Tájékozódj és igyekezz minél kreatívabban, végleg kiiktatni a mindennapjaidból a természetre legkárosabb termékeket!

Takaríts tudatosan

Ahelyett, hogy megvennéd a teljesen feleslegesen bepalackozott termékeket, kutyulj inkább házi és egyben sokkal egészségesebb takarítószereket!

Szódabikarbóna, citrom, ecet, öko-szappan…

Annyi lehetőséged van kiváltani a rengeteg műanyaggal járó vegyszereket!

Nézz utána, hogy az adott területre, problémára mit javasolnak a környezetvédők, keverd ki házilag és élvezd a műanyagmentes és – nem utolsó sorban – egészséges, tiszta lakást!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!