6 ínycsiklandó apróság, amivel feltúrbózhatod a salátádat

6 ínycsiklandó apróság, amivel feltúrbózhatod a salátádat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 ínycsiklandó apróság, amivel feltúrbózhatod a salátádat

A nyári melegben az embernek szinte nincs is kedve nehéz ételeket enni. Egy jó saláta önmagában is kitehet egy étkezést, de akár valamilyen könnyű hús vagy grillétel mellé is remek köret lehet. Persze, ha csak a boltokban bezacskózott, előre összeválogatott zöldségekben gondolkodsz, hamar ráunhatsz a salátaevésre. Mutatunk néhány kevésbé ismert trükköt, amivel feldobhatod a zöldségköretet, hogy minden nap izgalmas fogás kerüljön az asztalra.

Lenmag

Amilyen kicsi, olyan nagyszerű a lenmag, ami már csak ropogós állagával is feldobhatja a legegyszerűbb zöldségsalátát is.

A lenmag ráadásul nagyon egészséges is: az egyik legerősebb salaktalanító élelmiszer, a benne található omega3 pedig segít szabályozni a koleszterinszintet, és csökkenti a magas vérnyomást.

A lenmag mindenféle zöldségsalátához illik, de a tárkonyhoz különösen passzol az íze, illetve a hagymás, fűszeres ételeket is jól kiegészíti.

Méz

Bizarr ötletnek tűnik mézet csorgatni a salátádra? Pedig egyáltalán nem az!

Az édes íz remekül passzol a zöldségek frissességéhez, különösen például a paprikához, répához, retekhez, de azokat a salátákat is feldobhatod vele, amelyek valamilyen gyümölcsöt, például barackot, epret vagy almát is tartalmaznak a zöldségek mellett.

Ha a salátát valamilyen húsételhez készíted, különösen jól fog passzolni hozzá a mézes köret.

Dió

A dió magnéziumtartalma segít, hogy könnyebben birkózz meg a stresszel, rendszeres fogyasztása pedig csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.

A ropogós, kicsit édeskés magok érdekesebbé teszik a saláták textúráját, és selymes ízvilágukkal kiemelik a többi összetevő zamatát.

Szárnyas húsokhoz nagyon jól illik a dió, így ha ehhez készül a saláta, semmiképpen se hagyd ki. A zöld levelesekkel is passzol a dió, rukkolához például tökéletes választás, de az eperhez és az almához, illetve a spenóthoz is illik.

Kecskesajt

A kecskesajt alapanyaga természetesen a méltán népszerű kecsketej, ami könnyen emészthető, magas a vastartalma és az antibiotikum felfedezése előtt még a tébécé gyógyítására is használták.

A karakteres, krémes kecskesajtot elsősorban zöld salátákhoz érdemes morzsolni, így már egy önmagában is laktató egytálételt kapsz.

A kecskesajt jól illik a rukkolához és a dióhoz, de a spenóttal is szinte egymásnak teremtődtek. A görögösebb jellegű, bazsalikomos, paradicsomos salátákat is feldobhatod egy kis kecskesajttal.

Mandarin

Hogy alma vagy eper kerülhet a zöldségsalátákba, az talán annyira már nem meglepő, na de mandarin? Miért ne!

Az édeskés citrusféle elsősorban akkor jó választás, ha hús mellé készíted a salátát, mert jól kiemeli az ízét, de természetesen egytálételként fogyasztva is finom.

A mandarin zamata egy kis almával finomítva remekül illik a céklához, igazi frissítő, nyári salátát alkothatsz belőlük, de a spenóthoz, sőt meglepő módon a savanyú káposztához is illik.

Menta

A menta serkenti a vérkeringést és jót tesz az emésztésnek is, de a salátába mégis leginkább azért kerül, mert frissítő ízével a legunalmasabb köretnek is új színt ad.

A frissen szedett mentaleveleket elsősorban kefires, citromos salátákba érdemes szórni, de az eper, a spárga és a halas saláták is pikánsabbak lesznek egy kevés mentától.

A mediterrán jellegű saláták szintén izgalmasabbá tehetőek egy kis mentával, különösen, ha előtte alaposan behűtöd őket.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!