Felejthetetlen gasztroélmény a Káli-medencében – interjú Zakar Katával, a Kővirág alapítójával

Felejthetetlen gasztroélmény a Káli-medencében – interjú Zakar Katával, a Kővirág alapítójával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Felejthetetlen gasztroélmény a Káli-medencében – interjú Zakar Katával, a Kővirág alapítójával

Hosszú évek óta egyre több emberhez jut el a hír, hogy van a Káli-medencében, egész pontosan Köveskálon, a Fő úton egy hangulatos, bájos étterem, ahol elképesztő finomságokat kínálnak.

Amint megpillantottam a Kővirághoz vezető táblát, engem is elkapott az érzés, hogy ide bizony be kell mennem. Hamar be is bizonyosodott, hogy jó döntést hoztam. Annak ellenére, hogy nem foglaltam asztalt, szerencsére éppen akadt hely, de egyébként érdemes előre tervezni, mert mindig nagy a forgalom. Az ételek pedig mintha mesélni tudnának, annyira fantasztikus gasztroélményt nyújtottak. 

Később fel is kerestem hát az egyik tulajdonost, Zakar Katát, hogy ossza meg velünk, hogyan is hozták létre ezt a kis földi paradicsomot a Káli-medencében, és minek köszönhető, hogy ma is a Balaton környékének egyik legsikeresebb étterme.

Mikor és hogyan jött az elhatározás, hogy éttermet nyittok a férjeddel a Káli-medencében?

Sokat jártunk erre a helyre, eladó lett, nagyon olcsón, s két üzlettárssal megvettük. De 2007-ig így-úgy működött 2003-tól, de nem mi működtettük. Aztán úgy döntöttünk, ez lesz a megélhetésünk és belevágtunk, hogy itt élhessünk a tájban.

Ahogy beléptem az étterembe, egyből azt éreztem, hogy különleges hangulata van, később pedig az is feltűnt, hogy folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb vendégek, az étterem népszerű, és teltház van.

Hogyan alakítottátok ki azt az atmoszférát, amiben a Kővirág varázsa rejlik, amiért annyian megállnak nálatok?

Szájról szájra járt a hírünk már az első hétvége után (2007 húsvét), reklámunk nem volt, de azonnal reagált a környék magasan kvalifikált, igényes vendégköre. Folyamatosan jutottunk el oda, hogy most egy februári pénteken is érdemes asztalt foglalni.

A varázst nem tudom, olyanra próbálom hangolni ami nekem is örömet nyújtana, ha tudnám ott elengedni magam. ☺

interjú Zakar Katával
Fotó: Zakar Kata

Hogyan áll össze egy napi kínálat?

Évszaknak, hőmérsékletnek, kedvünknek megfelelően alakul ki a menü.

Tudatosan terveztetek úgy, hogy az ételérzékenyek és a vegetáriánusok is többféle opcióból választhatnak?

Igazából, én szeretem a húsmentes ételeket, az egészséges fogásokat a hagyományos ízek mellett. Az az első perctől fel sem merült, hogy főzeléket ne önmagával sűrítsünk, hogy egy gyümölcslevest gyümölcs helyett tejtermékkel, pudingporral tömjünk tele, hogy mindig csak krumplit, tésztát főzzünk, ha lehet kínálni (akkor még nehéz volt beszerezni) vöröslencsét, polentát, gerslit, bulgurt, quinoát, csicseriborsót, és igen méregdrága a mandulaliszt, de a csoki- és máktorta egyaránt azzal készül. Szóval az, hogy most 10 fogásból minimum hat gluténmentes, az az ízek, egészség miatt van főleg.

Fotó: Zakar Kata

Minden fantasztikusan finom és egyedi volt, ezért meg is fogadtam, hogy visszatérek majd hozzátok. Vannak vendégek, akik mégis inkább a klasszikus balatoni ízeket keresik az étteremben?

Természetesen kínálunk paprikást, pörköltet, rántottat különösen nyáron, mikor nem teljesen a mi vendégkörünk jön csak. De majdnem mindig akad hagyományos étel, amit szeretünk is, fontosnak is érezzük, hogy legyen, s jól készítsük.

Van személyes kedvenc fogásod, ami gyakran szerepel az étlapon? 

Minden tökös, céklás, spenótos, mákos dolog a kedvencem, szóval gyakran vannak, s a túrógombócot is magamra szabtam: sok túró és szinte semmi kötőanyag.

interjú Zakar Katával
Fotó: Zakar Kata

Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

Amit tudunk a környékről, de mindenképp minél közelebbről, ha lehet, főleg amit lehet, sajnos nem mindent. De a csonthéjasok, méz, gyümölcsök, vadhús, kecske-, tehén-, juhsajtok, fűszernövények, kenyerek a környékről vannak.

Milyen kihívásokat állított elétek az elmúlt több mint egy év?

Nem volt könnyű ez az időszak, s ami mindig a legnehezebb, a munkaerő kérdése az nem javított, csak nehezített a dolgon, de szerencsére a régi legfontosabb kollégáink mellé egy rossz kezdet után remek munkatársakat sikerült találni, és az elviteles #bárhol menü is nagy sikert aratott.

Milyen jövőbeli terveitek vannak az étteremmel?   

Vannak fontos terveink, de egyelőre titkosak. Ami biztos, hogy egy kis üzletet nyitunk hamarosan, ahol a tőlünk megszokott ízléssel válogatva kínálunk majd stílusos “mindent”.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!