Amikor a horgolás művészetté válik – interjú a KisCsiga alapítójával

Amikor a horgolás művészetté válik – interjú a KisCsiga alapítójával

Címlap / Otthon / Hobbi / Amikor a horgolás művészetté válik – interjú a KisCsiga alapítójával

Szerencsére Magyarországon is több olyan márka is található, amely kézzel készített horgolt termékeket forgalmaz, és szinte nincs kézműves vásár a fővárosban és vidéken sem az ilyen technikával készült szebbnél szebb apró ajándékok, vagy éppen sálak, sapkák nélkül. 

Nemrégiben a közösségi médiában találkoztam szembe egy kézműves magyar branddel, és én is hamar meggyőződtem róla, hogy tényleg milyen sokféle horgolt tárggyal dobhatjuk fel a mindennapjainkat és lephetjük meg szeretteinket, ráadásul ebben az esetben minden saját kézzel és szívből készül.

Nem másról, mint a KisCsigáról van szó, melynek alapítója, Pritula Anasztaszija eredetileg kaszinómenedzser volt, majd szülőhazájában, Ukrajnában sajátította el a horgolás mesterségét. Jelenleg Szegeden készít gyönyörű horgolt termékeket, melyeket neked is érdemes látnod, mi több, egészen biztosan találsz egy olyan kiegészítőt vagy dekortárgyat, ami a közelgő karácsonyra is nagyszerű meglepetés lehet.

Mikor és milyen indíttatásból született meg a KisCsiga?

A Kiscsiga brandemet 2020-ban hoztam létre. Az egész horgolás hobbiként indult, már lassan hat éve. A célom az volt, hogy olyan munkát találjak, ami mellett minél több időt tudok a gyermekeim mellett tölteni, egyúttal pedig hátrányból is indultam a munkakeresés terén, mert a magyar nyelvet egyáltalán nem beszéltem. Nagyon sok megrendelés érkezett az általam horgolt kagylókra, amiket mindenki csak csigaként emlegetett, így megtetszett az elnevezés és így lett KisCsiga. 

Mi volt az első horgolt alkotásod?

Az iskolában nagyon pici dolgokkal kezdtük, mint például a poháralátét. Itt Magyarországon az első termékem egy szőnyeg volt a férjem régi pólóiból. Nem akarta kidobni őket, viszont már hordani sem, így felhasználtam őket, alapanyagként.

Milyen termékeket kínálsz a vásárlóknak?

Számos termék közül választhatnak a megrendelők beleértve a csiga tárolókat, papucsokat, táskákat, hátizsákokat, lakásban használható kiegészítőket, dekorációkat, szőnyegeket, babahordozókat, fejpántokat, sapkákat és sálakat. Illetve szezonális karácsonyi, húsvéti és Valentin napi dekorációim is vannak.

KisCsiga

Mennyi időbe telik egy-egy horgolt termék elkészítése?

Attól függ, hogy mit kérnek és mekkora méretben. Egy hátizsák például két-három nap alatt készül el, persze ha a gyerekek is hagyják.

KisCsiga

Mely termékeid a legnépszerűbbek a vásárlók körében?

A legnépszerűbb termékeim a csiga kosarak, a papucsok, a táskák, valamint a szezonális termékek.

KisCsiga

Hogy érzed, mennyire van kereslet manapság a kézzel készített termékekre?

Az elmúlt két évben én személy szerint úgy érzem, hogy a kézzel készített termékek iránti kereslet nagyon megnövekedett. A nagy világmárkák is behoztak kézzel készített termékeket. Van, aki mindezt jó minőségben, és van olyan is, aki kevésbé.

Mit üzennél azoknak, akik úgy gondolják, hogy a horgolás csak a nagymamáknak való?

Én imádom csinálni. Nagyon feltölt és boldoggá tesz, amikor sikerül egy kézzel készített termékemmel örömet okozni másoknak. Hogy mit üzennék nekik? Ma már sokan horgolnak, fiatalok, idősek, nők és férfiak egyaránt. Próbálja ki mindenki.

KisCsiga

Milyen lehetőségei vannak manapság annak, aki maga is szeretne megtanulni horgolni?

Manapság már rengeteg lehetőség van megtanulni horgolni. Az internetnek köszönhetően számos online tanfolyamon részt vehetnek az érdeklődők, vagy akár személyesen is, workshopokon.

Mik a jövőbeli terveid?

Babonából nem szeretnék részletekbe belemenni, de annyit elárulhatok, hogy 2022-ben számos területen szeretném fejleszteni a KisCsigát, a fejleményekért pedig érdemes követni az oldalamat.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!