Az élettelent teszi élővé. Egy bábrendező hétköznapjai

Az élettelent teszi élővé. Egy bábrendező hétköznapjai

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Az élettelent teszi élővé. Egy bábrendező hétköznapjai

Hogyan telnek a hétköznapjai?

Jelenleg a Freeszfe Egyesület elnökségében dolgozom és mivel egy új egyesületről, egy új rendszerről, struktúráról van szó, amit fel kell építeni, így a hétköznapjaim legnagyobb részét ez tölti ki a gyermeknevelésen kívül, mivel nyári szünet van, és két gyermekemmel vagyok itthon, akik 10 és 8 évesek. Ezzel párhuzamosan az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (mely civil szervezet szintén) a következő évadját állítjuk össze, melyben egy fesztiválprogram is szerepel.

Hogyan és mikor vált hivatásává a bábrendezés?

Az egyetemen eltöltött éveim alatt. Előtte is sokat dolgoztam színházban, bár azokban az időkben prózai színházban játszottam színészként, majd a bábtanszékre vettek fel. Három éves alapképzés után kellett specializálódnunk, és úgy döntöttünk (Veres András kollégámmal, akivel együtt folytattuk a tanulmányainkat), hogy mindkét szakot elvégezzük egyszerre: a bábszínészt és a bábrendezőt.

Az egyetem alatt találtam meg magamnak ezt a műfajt. Amikor rájöttem, hogy a gondolat sokkal jobban foglalkoztat. Hogyan lehet jól adaptálni a színpadra mindazokat a számomra fontos érzéseket, ideákat, amik foglalkoztatnak.

Miben rejlik a bábművészet varázsa?

Az egyértelműségében és az összetettségében. Hihetetlenül izgalmasnak tartom, amikor elkezdek foglalkozni egy témával, hogy mivel és hogyan tudom megfogni a gondolatot szövegben, képben, mozdulatban. Milyen eszközökkel tudok jól kommunikálni a nézőimmel (legyenek bárhány évesek).

Milyen instrukciókat ad a bábművészeknek, hogyan tegyék az élettelent élővé?

Higgyenek benne, lássák meg benne a karaktert és próbálják azzá formálni. Ehhez segítségükre van a ritmus, a mozgás, a gesztusok, a hang és minden vizuális, valamint audiovizuális mód, ami által a báb a kezükben életre kelhet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást