Így tehet téged is felszabadultabbá a jóga – interjú Balogh Kata jógaoktatóval

Így tehet téged is felszabadultabbá a jóga – interjú Balogh Kata jógaoktatóval

Címlap / Életmód / Egészség / Így tehet téged is felszabadultabbá a jóga – interjú Balogh Kata jógaoktatóval

Balogh Kata még csak néhány éve mélyedt el igazán a jógázás rejtelmeiben, mára viszont már küldetésének tartja, hogy segítse az embereket a tudatos élet kialakításában. Jógaoktatóként az embereket a mindennapi jógázásra motiválja, és még ha teljesen kezdő is vagy, az útmutatásaival talán most te is kedvet kapsz hozzá, hogy az életed részévé tedd ezt a remek mozgásformát.

Mióta jógázol, és hogyan fedezted fel ezt a mozgásformát?

2021 december végén elutaztunk Egyiptomba pihenni és a szállásunkon volt jógaóra reggelente, nagyon szép környezetben. Ekkorra már a terapeutám sokszor ajánlotta ezt a mozgásformát, de azt gondoltam sokáig, én nem tudok lenyugodni. Az órákra nem mentem be ott, viszont a medence partján kipróbáltam 20-25 perces jógát videóról. 

Aztán minden nap jógáztam már ott is, és itthon is folytattam, egyre hosszabbakat is bevállaltam. Elkezdtem változni: a testem is, de a lelkem és a mentális egészségem is pozitív irányba. Tulajdonképpen véletlen jött a jóga, kerestem a tánc, lovaglás, box és hasonló intenzív sportok utáni mozgásformámat.

Mit jelent számodra a mindennapokban, és minek hatására döntöttél úgy, hogy jógaoktató leszel?

Kapcsolódás magammal. Gyógyulás, egészség, harmónia és egyensúly. Mentőmellény. Bármilyen csodálatos vagy nehéz egy nap, egy jógaóra felszabadít, megment és még a testemet is formálja. Most már nincs nap jóga nélkül. Jógaoktató pedig azért szerettem volna lenni, mert táncosként nőttem fel és dolgoztam, így kiskorom óta figyeltem a tanárokat, sokszor éreztem, hogy képes lennék tanítani. 

Aztán ez mára talán nem is tanítás, hanem küldetés, hogy segítsem az embereket a tudatos élet kialakításában, megismertetni velük a jóga, meditáció és a teremtés lehetőségeit, csodálatos hatásait. Azt gondolom, ha naponta legalább egy léleknek nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz a napja, már jót tettem és adhattam.

Milos Bataveljic/istockphoto.com

Tapasztalataid szerint mely dolgok miatt vagyunk manapság a leginkább feszültek?

Egy szorongó társadalomban? Mindentől! Sajnos azt látom és figyelem, hogy nagyon felszínes világban élünk, a közösségi média hatására. Munka, kapcsolatok, család, pénz, egészség, szinte minden stresszforrás már. Egyébként, ha valami jó dolog történik az emberrel, az is stressz, ezért kell mindig foglalkozni a mentális egészséggel.

Hogyan segíthet ezeken a jógázás?

A jógázás akkor segít, ha folyamatosan az életünk része. A következetesség a legfontosabb. Gyakorolni, ha csak 10 percet naponta, de szánni kell rá időt. Hagyni kell naponta a léleknek a megnyugvást, az idegrendszernek a kikapcsolódást, a testnek pedig a tisztulást, felszabadulást és beteljesedést egy-egy ászana kibontakozása által. Jóga közben figyelünk a légzésre, a testünkre és ami a legfontosabb, magunkra, a belső én-re.

Nem csak a jobb fizikai állóképesség elérésében segít, hanem a létezésünk legmélyebb rétegeibe hatol, az elme és a lélek meggyógyításáért.

Fotó: Muffinproject Photography

Mondhatjuk, hogy kortól függetlenül bárkinek érdemes kipróbálni? Ha igen, mennyi időt kellene legalább rászánnunk?

Igen, csodálatos hatása van a gyerekekre is és az idősebbekre is. Mindenkinek szüksége van a feltöltődésre és nyugalomra. Szerintem heti 2-3 alkalom már külső és belső változásokat hoz. De ezek mellé könnyen beépíthetők a napi 10-15 perces átmozgatások és meditációk is. Én motiválom az embereket a napi gyakorlásra.

Vannak olyan légzőgyakorlatok, amelyek egyből segíthetnek egy stresszes helyzetben?

Persze, én is szoktam alkalmazni egy-egy nehezebb szituációban. Bárhol is legyél, a légzésed szabályozásához nincs szükség semmire. Ha ideges lesz az ember hirtelen, ha fél, ha nem tud elaludni… rengeteg módszer van és elképesztő, hogy csak egy kicsit kell odafigyelni, és megváltozik a test rezgése, gyógyszerek és bármi más külső tényező nélkül.

Mit tanácsolnál annak, aki még soha nem jógázott, de szeretné elkezdeni?

Aki teljesen kezdő, annak azt tanácsolom, hogy menjen el négy-öt alkalommal privát jógaórára, ahol az oktató csak rá figyel és javítja. Ezeken az alkalmakon meg tudja tanulni az alap ászanák helyes kivitelezését, és kellő önbizalmat nyer a későbbi csoportos órák látogatásához. Hozzám is járnak privát jógára, kezdők és haladók egyaránt, hiszen ezek az alkalmak akár egy terápiával is felérnek, ha a vendég úgy szeretné. Óra végén kellemes masszázst kap a test teljes ellazítása végett, akár hangtál fürdőt és egy kis meditációt is.

Jógázás mellett mivel érdemes ösztönöznünk magunkat arra, hogy a táplálkozásunkra is kellőképpen figyeljünk?

Ez is nehéz téma, hiszen manapság a „nincs rá idő” megbélyegzi a táplálkozásra való odafigyelést. Néha nálam is előfordul ez természetesen. Viszont már nem a gyorséttermekhez fordulok, hanem megpróbálom a legjobbat kihozni a helyzetből. Ami nagyon fontos, szerintem a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A vitaminokra való odafigyelés és akar egy dietetikus segítségével összeállított étrend betartása. Mindenki más, nincs két egyforma szükséglet. 

Nincs egy diéta, ami minden ember számára azt hozza, amit vár. Megfelelő tiszta vízmennyiség. És az egyensúly és harmónia jegyében én nem bűnözésnek hívom a sütit vagy egy kis csokit, hanem a testem kényeztetésének. Persze mértékkel! Én is szakember segítségével próbálok odafigyelni az étkezésre, de azt tudom, hogy a mentális állapot mennyire befolyásolja az emésztőrendszer működését, így elengedhetetlen mindkét dologra nagy figyelmet fordítani!

Nyitófotó: Muffinproject Photography

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást