Inspirációk a karácsonyi asztalhoz

Inspirációk a karácsonyi asztalhoz

Címlap / Otthon / Hobbi / Inspirációk a karácsonyi asztalhoz

A karácsonyi asztal az ünnepek egyik legfőbb része. Már jóval azelőtt fel lehet díszíteni, hogy a karácsonyfát felállítanánk, hiszen központi szerep jut neki minden egyes étkezés során. Ugyanakkor szenteste feltétlenül érdemes fokozni a hangulatot, különleges, egyedi terítéssel, ünnepélyes kiegészítőkkel.

Válassz tökéletes színharmóniákat!

A legalapvetőbb, ami meghatározza a karácsonyi asztalt, az a színharmónia, márpedig ezt csak és kizárólag a stílusod, illetve az elérni kívánt látvány szabja meg.

Amennyiben felemelően ünnepélyes megjelenésre, egyszerű, letisztult dekorációra vágysz, úgy legfeljebb két színt használj a kivitelezés során.

Erre tökéletes példa a fehér-arany, fehér-ezüst, fehér-bronz párosítása, de természetesen e natúr szín mellé bármilyen árnyalatot választhatsz.

Tipikusan karácsonyi párosítás a piros-zöld, de érdekes hatást érhetsz el a kék-ezüst és az arany-piros párosításával is.

Mindegy, melyik kombináció mellett voksolsz, az a lényeg, hogy az előre kitűzött színharmóniától ne térj el.

Nem csak azért, mert nem éppen „divatos” mindent összeömleszteni a karácsonyi asztalon, hanem mert sokkal nagyobb az összhang, ha megmaradsz az eredeti irányvonalon.

Kerüld a túlzsúfoltságot!

Amellett, hogy nem érdemes a végtelenségig csicsázni a karácsonyi asztalt, legkevésbé sem praktikus megoldás, ha a díszek miatt nem tudtok kényelmesen étkezni.

Amennyiben eleve kicsi a hely, célszerű olyan dekorációkat bevetned, amik alapvetően nem akadályozzák magát az étkezést.

Az asztali futóra gond nélkül lehet pakolni, míg extra helyet az étkezés megkezdéséig nem foglal a tányérba tett, hajtogatott szalvéta sem.

Próbálkozhatsz az étkészlet esztétikus elrendezésével, szalaggal való átkötésével, amit a különlegesebb hatás érdekében szintén elhelyezhetsz a tányérban.

Így kis felület esetében sem kell lemondanod a látványos karácsonyi dekorációról.

Persze, arra ügyelj, hogy a tányérokat sem szabad teljesen megtömni: a szalvétának könnyű helyet találni, az evőeszköz a kézbe kerül, de a többi dísszel valamit kezdeniük kell a vendégeknek.

Mivel dekorálj?

Amennyiben kedveled az egyszerű, szellős hatást, úgy szétszórhatsz az asztalon miniatűr dekorációkat, pl. fából, papírból, gyöngyökből készült ornamentumokat.

Az asztal közepén végigvezethetsz egy gyöngysort, vagy fényfüzért, amit tovább dekorálhatsz kisebb-nagyobb karácsonyfadíszekkel, illetve gyertyákkal.

Utóbbi klasszikus karácsonyi dekorációnak számít, és nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem.

Ha inkább hagyományos megoldásra vágysz, a gyertyákat magas gyertyatartókon is elhelyezheted, de megreformált adventi koszorúval ugyancsak díszítheted az asztalt.

Manapság sok hobbiboltban vásárolhatsz fém lámpásokat, amiket szükség esetén egyedileg feldíszíthetsz, az biztos, hogy a bennük elhelyezett gyertya nagyon hangulatos látványt jelent.

Szétszórt díszek helyett

Ha nem találod túlságosan kívánatosnak és esztétikusnak az asztalon szétszórt dekorációt, akkor választhatsz kifinomultabb, egyszerűbb és kényelmesebb megoldást is.

Ebben az esetben a fő díszítő elem az asztal közepére koncentrálódik.

Ez lehet a korábban említett gyertyatartó, adventi koszorú, de természetesen bármilyen természetes, vagy mesterséges alapanyag felhasználásával készült dekoráció is.

Mindösszesen arra kell nagyon ügyelned, hogy a dísz ne akadályozzon abban benneteket, hogy lássátok a másik arcát.

Ha túl nagy, akkor egyrészt rengeteg helyet foglal, másrészt akadályozza a társalgást, szóval így is, úgyis lekerül az asztalról.

A méretproblémát kiküszöbölve azonban könnyen szemet gyönyörködtető díszre tehetsz szert.

Rusztikus hangulatban

Az utóbbi időben az egyik legnagyobb sláger feleleveníteni a vidéki hangulatot, rusztikus dekorációval, lakberendezési praktikákkal egyedivé tenni a látványt.

Ezt természetesen a karácsonyi asztal esetében is bevetheted, főleg, ha az csodás fából készült, ebben az esetben véletlenül se rejtsd el nagy terítővel az erezetet. 

Persze más megoldás is van az irányvonal kiteljesítésére: dekorálhatsz kizárólag természetben fellelhető alapanyagokkal, anyag gyanánt használhatsz vászonzsákot, fonalat, újrahasznosított papírt.

A színeket illetően mindenképpen a barnás árnyalatok és a törtfehér domiináljon, továbbá különösen nagy szerep jusson a fának, a házi süteményeknek, mézeskalácsnak, gyertyáknak, egész fűszereknek, terméseknek, téli és aszalt gyümölcsöknek.

Személyre szabott dekorációk

A karácsonyi asztalt hangulatosabbá, egyedibbé lehet tenni személyre szabott dekorációkkal, ajándékokkal.

Az említett ültetőkártyákon felül mindenki kaphat egy miniatűr ajándékcsomagot a tányérjába, de az is rendkívül látványos lehet, ha előzőleg mézeskalács figurára egyedi jó kívánságot írsz.

Ünnepélyesebb és családiasabb lehet a hangulat már olyan apróságoktól is, mint a textilszalvéta, az ünnepi pohárkészlet, vagy a teljesen saját kezűleg készített dekoráció. 

Kisebb-nagyobb, birizgálható dekorelemekkel szintén egyedi színt vihetsz az estébe.

A dekorációban elrejtett, rázható hógömbök, csengők folyton lekötik a figyelmet, ráadásul segítségükkel csak rátok jellemző hagyományokat is teremthettek.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!