Egészség / Életmód

Immunterápiával megszüntethető a pollenallergia – Mutatjuk, hogyan működik a módszer

Immunterápiával megszüntethető a pollenallergia – Mutatjuk, hogyan működik a módszer

Megjött a tavasz, és rengetegen kezdenek tüsszögni, köhögni, szemeket dörzsölni a pollenallergia miatt – a jelenlegi gyógyszerek csak tünetmentessé teszik az embert, az eredeti problémát azonban nem oldják meg. Nem úgy, mint az immunterápia, ami elérhető ugyan, de csak nagyon szélsőséges esetekben ajánlják, mert évekig tart, amíg hatni kezd – viszont ha elérkezik ez az idő, akkor akár teljesen ki is gyógyíthat az allergiából.

A jelenlegi allergiagyógyszerek csak a tüneteket enyhítik, valódi gyógyulást nem hoznak – pedig nem ártana, mert csak Magyarországon (ha kizárólag a szezonális allergiákat nézzük) 1,5-2 millió allergiás ember él. És ehhez még hozzáadódnak a különböző méregallergiák, a darázscsípésre allergiások ugyanis nem szednek gyógyszert, a legtöbb nyilvántartás pedig ez alapján regisztrálja az érintettek számát.

Jelenleg az egyetlen ismert gyógymód az allergiára az immunterápia, ami nagyjából annyit jelent, hogy az allergiás szervezetébe éveken keresztül bevisszük az allergén anyagot, először kis mennyiségben, majd lassan növelve az adagot, hogy az immunrendszer felépítsen egy ellenállóképességet belőle.

Az allergén anyagot többféleképpen be lehet juttatni a szervezetbe: injekcióval, tablettával, spray-vel vagy a nyelv alá csöpögtetett cseppekkel.

A módszer viszont nem túl gyors, kifejezetten sokáig tart: a tünetek lényeges csökkenéséhez 3-5 évnyi terápiára van szükség, és persze arra, hogy a beteg betartsa az orvosi utasításokat. A változás egyébként már néhány hónap alatt érzékelhető, de a teljes, vagy majdnem teljes gyógyuláshoz évek kellenek.

De milyen allergiákra jó a terápia?

A legtöbb esetben olyan embereken alkalmazzák, akiknek az életük is múlhat rajta: a korábban említett darázscsípés például ilyen, ebben az esetben kutatások kimutatták, hogy a heves reakciók arányát 60 százalékról 10 százalékra tudja csökkenteni. De a szénanáthások és pollenallergiások is végigcsinálhatják, bár kifejezetten hosszú folyamat, és gyakran nem éri meg a tüsszögést ilyesmire cserélni. Vannak olyanok azonban, akiknek komoly tüneteik vannak, vagy rá vannak kényszerülve, hogy allergén környezetben dolgozzanak – számukra megváltás lehet egy ilyen kúra.

A bőrön megjelenő allergiák esetében még nem tisztázott, mennyit tud segíteni egy ilyen terápia, és az ételallergiára is kellenek még további vizsgálatok, de nem kizárt, hogy ezeknél is alkalmazható az immunterápia kifejezetten sikeresen is. Utóbbi esetben, ha kiderülne, hogy elérhető az immunitás, akár életeket is menthetnénk vele.

Kép forrása: graphicphoto/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást