Életmód / Táplálkozás

5 étel és ital, ami a tudtod nélkül gyengíti az immunrendszered

Gyorskaják és egyes készételek

Tudjuk jól, hogy a gyorskaják nem tesznek jót a szervezetünknek, de általában úgy vagyunk vele, hogy nagyjából hetente egyszer belefér.

Azonban szakértők úgy vélik, ha valaki rendszeresen fogyasztja ezeket a zsíros, egészségtelen ételeket, a testét is rengeteg káros hatásnak teszi ki vele.

Sőt, egyes kutatások szerint ha sokszor juttatsz be gyors kaját a szervezetedbe, annak hatására a tested szép lassan hozzászokik, átprogramozódik, majd a lehetséges veszélyforrásokkal szemben egészen máshogy reagál, mint kellene; ezáltal pedig nem biztosít kellő védelmet sem a betegségekkel szemben.

Nátrium-glutamát

A nátrium-glutamát (másnéven MSG vagy E621) egy olyan ízfokozó, ami a legtöbb ételt rendkívül finommá teszi, és bár konyhai idegméregként is nevezik, mégis sok élelmiszerben jelen van.

Ilyenek a fűszerkeverékek, készételek, ételízesítők egy része is, hiszen egyelőre az az álláspont, hogy egészséges étrend mellett kis mértékben fogyasztva nem okoz problémát.

A gond viszont ott kezdődik, hogy fogalmad sincs arról, az általad használt alapanyagok közül is sokban jelen van, és úgy fogyasztasz belőle többet a kelleténél, hogy észre sem veszed.

Olvastad már?  Kertünk gyöngyszeme, a leander – Könnyen tartható, hálás növények

Ennek tünete lesz aztán a migrén, a hányinger, hasmenés, asztma, és az allergiás tünetek, amelyek mind gyengítenek az immunrendszereden. Nézz utána, hogy amit eszel, mit tartalmaz, hogy kiszűrd az étrendedből!

Alkoholos italok

Észrevetted már, hogy ha egy kicsit többet ittál a kelleténél, másnapra nagy valószínűséggel megbetegszel? Ez nem a képzeleted szüleménye – az alkoholnak rendkívül káros hatása van az immunrendszeredre!

Problémát okoz a T- és B-sejtek termelésében, valamint gyengíti a makrofágok funkcióit; mindkettőnek egyébként az lenne a feladata, hogy felvegye a küzdelmet a testedbe bejutó kórokozókkal.

Arról nem is beszélve, hogy az alkohol miatt sokkal rosszabbat és kevesebbet tudsz aludni, ami rendkívül káros a szervezeted ellenállóképességére nézve, hiszen nincs lehetősége a testednek regenerálódni.

Hiába passzol a vacsorához a bor, most inkább készítsd belőle fröccsöt, vagy mellőzd teljesen!

Még két étel, ami károsan hat az immunrendszeredre a következő oldalon, lapozz, ide kattintva >>

Oldalak: 1 2