Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

Címlap / Életmód / Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

De pontosan mennyi ideig is marad benne a testedben az anyag, és mikor vagy már teljesen beszámítható egy görbe este után?

Az ember azt hinné, hogy ha elmúlik a másnap (30-on túl ez már kétnapos program is lehet), akkor az azt jelenti, hogy a szervezetből távozott az alkohol, teljesen lebontotta, nyoma sincs a testben. Ez azonban egyáltalán nincs így. Bár vezetni akár már 24 óra után is lehet, az alkohol nyomait akár három hónappal később is ki lehet mutatni a szervezetben.

Ha alkohol kerül az ember szervezetébe, az először a májhoz jut el, ami lebontja azt, és közben különböző méreganyagokkal érintkezik.

Mondani sem kell, hogy ez nem tesz túl jót neki. A hosszú távon nagy mennyiségű alkoholfogyasztás például zsírosítja a májat, és hegesedést is okozhat, ami meggátolja a helyes működésében. A legrosszabb esetben kevesebb vér jut el hozzá, és előbb-utóbb működési zavar lép fel nála, ez pedig akár végzetes is lehet.

ROMAN ODINTSOV/pexels.com

A kis mennyiség is árthat, ha rendszeres

De nem érdemes ennyire előre szaladni, a sokkal kisebb mennyiségű ivás is megterhelheti a májat. Minden azon múlik, hogy mennyire gyorsan és milyen hatékonyan bontja le az alkoholt a szerv, ez pedig egyénenként változhat. Azon is múlik, hogy az alkohol mennyire hat rád, és mennyi ideig marad a szervezetedben, hogy milyen gyors az anyagcseréd, vagy hány kiló vagy. Egy nehezebb embernek ugyanis többet kell innia ahhoz, hogy berúgjon.

Ami az időintervallumot illeti, amíg az alkohol a szervezetedben marad: az Amerikai Függőségközpont szerint egy átlagembernek 6 órán keresztül mutatható ki az alkohol a véréből. 12-24 órán keresztül pedig a leheletből, vizeletből és nyálból, valamint több mint 90 napig a hajszálakból.

Ez ijesztően hangzik, de senki nem fogja a hajszáladat méregetni hónapokkal az alkoholfogyasztás után. Viszont érdemes elgondolkozni azon, hogy ha ilyen sokáig benne marad ez a mérgező anyag a szervezetedben, akkor mennyire jó ötlet minden hétvégén leinnod magad, vagy mennyire jó ötlet minden nap egy kicsit fogyasztani abból a finom fehér borból a hűtőben. Sokszor elfelejtjük, de az alkoholfogyasztás tényleg megterheli a szervezetet. Hiába tűnhet úgy, hogy a másnap elmúlt, az alkohol attól még ugyanúgy kimutatható a testünkből. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Zoltán
  2023.01.01., 10:22

  A szervezetbe kerülő alkohol szerintem nem “először” a májjal találkozik, mert a máj azt már a vérből szűri ki azt, így az alkohol mindenhová eljutott ahová a vér eljutott, azaz inkább az a kérdés, hogy hová nem?
  Az alkohol is, mint (majdnem) minden méreg (idővel) lebomlik a szervezetben ezt a méregtelenítést valóban a máj végzi, de amúgy is ürül a szervezetből, pl vizelettel, kilélegzéssel is stb.
  A szervezet számára szinte minden bevitt anyag méreg, mennyiségtől is függ.
  Az alkohol esetében kb 0,8 ezrelékes értéknek felel meg 1 dl pálinka, vagy 1 liter alkoholtartalmú sör, vagy kb 0,5 liter bor a kb 30-90 perces felszívódás után! Ebből az emberi máj kb. 0,14 ezreléket bont le a felszívódás után óránként! Lehet számolni. Azaz a hetekkel későbbi kimutathatósága szerintem kamu, nem állítható, bár tudjuk, hogy pl Napóleon arzénnal mérgezését a hajából konkrét napokra és mennyiségekre is meg tudták állapítani több mint 150 év elteltével is, de az alkohol sokkal jobban gyorsabban bomlik (magától is) mint az arzén.

  Válasz
 • Baranyi Zoltan
  2023.01.01., 10:59

  O ez a hozzaszolas jobb volt es ertekesebb is, mint maga a cikk. Itt a bizonyitek, hogy nem az objektivitas (az objektiv ismeret) , hsnem valami huncut, szamito erdekek vezerlik a tollforgatot! Vagy egyszeruen buta, aki az itt-ott olvasottakat egyszeruen osszeszerkezti es azt hiszi ez az uj tudas! Nyilvan az ilyen nem tanult sem a JATE-en sem mashol ismeretelmeletet, logikat es egyeb kapaszkodokat, de mivel a magyar abc-t tobb kevesebb sikerrel gyakorljs, ezert azt hiszi, hogy ami a fejeben osszeallt, azt leirhatja es nyilvanossagra is hozhatja. NEM KENE! Nyilvan az illeto azt se ertene, hogy ugyan miert? Minden esetre en koszonom a kritika irojanak, hogy velem egyutt potyogott az sltalam is vitatott kerdesben.

  Válasz

Írj egy hozzászólást