Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

Címlap / Életmód / Sokkal tovább marad az alkohol a szervezetedben, mint hinnéd

Tudtad, hogy akár hónapokkal később is kimutatható a szervezetedben az alkohol? Ennek a tudatában már rögtön máshogy gondolkozunk arról, érdemes-e egy-két pohár után még volán mögé ülni, vagy arról is, hogy egy-egy nagyobb vizsga vagy prezentáció előtt pár nappal jó ötlet-e felönteni a garatra.

De pontosan mennyi ideig is marad benne a testedben az anyag, és mikor vagy már teljesen beszámítható egy görbe este után?

Az ember azt hinné, hogy ha elmúlik a másnap (30-on túl ez már kétnapos program is lehet), akkor az azt jelenti, hogy a szervezetből távozott az alkohol, teljesen lebontotta, nyoma sincs a testben. Ez azonban egyáltalán nincs így. Bár vezetni akár már 24 óra után is lehet, az alkohol nyomait akár három hónappal később is ki lehet mutatni a szervezetben.

Ha alkohol kerül az ember szervezetébe, az először a májhoz jut el, ami lebontja azt, és közben különböző méreganyagokkal érintkezik.

Mondani sem kell, hogy ez nem tesz túl jót neki. A hosszú távon nagy mennyiségű alkoholfogyasztás például zsírosítja a májat, és hegesedést is okozhat, ami meggátolja a helyes működésében. A legrosszabb esetben kevesebb vér jut el hozzá, és előbb-utóbb működési zavar lép fel nála, ez pedig akár végzetes is lehet.

ROMAN ODINTSOV/pexels.com

A kis mennyiség is árthat, ha rendszeres

De nem érdemes ennyire előre szaladni, a sokkal kisebb mennyiségű ivás is megterhelheti a májat. Minden azon múlik, hogy mennyire gyorsan és milyen hatékonyan bontja le az alkoholt a szerv, ez pedig egyénenként változhat. Azon is múlik, hogy az alkohol mennyire hat rád, és mennyi ideig marad a szervezetedben, hogy milyen gyors az anyagcseréd, vagy hány kiló vagy. Egy nehezebb embernek ugyanis többet kell innia ahhoz, hogy berúgjon.

Ami az időintervallumot illeti, amíg az alkohol a szervezetedben marad: az Amerikai Függőségközpont szerint egy átlagembernek 6 órán keresztül mutatható ki az alkohol a véréből. 12-24 órán keresztül pedig a leheletből, vizeletből és nyálból, valamint több mint 90 napig a hajszálakból.

Ez ijesztően hangzik, de senki nem fogja a hajszáladat méregetni hónapokkal az alkoholfogyasztás után. Viszont érdemes elgondolkozni azon, hogy ha ilyen sokáig benne marad ez a mérgező anyag a szervezetedben, akkor mennyire jó ötlet minden hétvégén leinnod magad, vagy mennyire jó ötlet minden nap egy kicsit fogyasztani abból a finom fehér borból a hűtőben. Sokszor elfelejtjük, de az alkoholfogyasztás tényleg megterheli a szervezetet. Hiába tűnhet úgy, hogy a másnap elmúlt, az alkohol attól még ugyanúgy kimutatható a testünkből. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!