Imádnivaló reggeli – Sonkás csiga zablisztből

Imádnivaló reggeli – Sonkás csiga zablisztből

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Imádnivaló reggeli – Sonkás csiga zablisztből

Mire jó, ha az ember hétvégén is hajnalban kel (nem önszántából)? Nos, azon kívül, hogy délre túl vagy a főzésen, mosáson, mosogatáson és bevásárláson, a kreatív reggelik kikísérletezése miatt is megéri a dolog. (Tudjátok, őrült szenvedéllyel viseltetek az extra vasárnapi reggelik iránt.)

Kakaós csigát csináltam már többször is reggelire, de ma eszembe ötlött, hogy régen nagyon sokat készítettem el a csigának a sós – pizzás vagy sonkás – verzióját is. Nem is tudom, hogy feledkezhettem meg ennyire róla. Mindenesetre ma reggel megszállt az ihlet.

Alapvetően a tészta egy alaprecept, amit bármivel meg lehet tölteni, ami csak eszedbe jut. Nálam most szimpla sonkás lett, de szórhatsz rá sajtot is, kenhetsz bele fűszeres paradicsom szószt, vagy készítheted akár fűszeres túróval is.

Hozzávalók:

  • 180 g zabliszt,
  • 35 g útifű maghéj,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 2 evőkanál almaecet,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1 dl forró víz,
  • 3 egész tojás,
  • 2 evőkanál kókuszolaj.

Bele- és rávaló:

  • 10 szelet zsírmentesített sonka,
  • 1 felvert tojás a kenéshez.

Elkészítés:

  1. Először a száraz hozzávalókat keverd össze.
  2. Add hozzá fokozatosan a vizet, az ecetet, az olajat és a tojásokat.
  3. Dolgozd össze a tésztát (legjobban akkor jársz, ha ezt a munkát a robotgépre bízod).
  4. Ez még igen-igen ragacsos lesz, úgyhogy hagyd picit pihenni, hogy az útifű tehesse a dolgát.
  5. Közben készíts ki két sütőpapírt, amik között a tésztát fogod nyújtani.
  6. Jó alaposan szórd meg zabliszttel a sütőpapírt, és a közben összeállt tésztát nyújtsd ki a két papírlap között úgy, hogy a tészta teteje is legyen zablisztes.
  7. Ezután jöhet a töltelék, ami nálam most annyit jelentett, hogy simán rákerültek a sonkaszeletek.
  8. Tekerd fel jó szorosan az alsó sütőpapír segítségével.
  9. Egy nagyon éles késsel vágj nagyjából 1-1 cm vastag csigákat.
  10. Helyezd őket egy szilikonnal vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy legyen helyük nőni.
  11. Kend meg a felvert tojással, esetleg megszórhatod zsírszegény reszelt sajttal.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt süsd készre.

Még langyosan a legfinomabb, de később is rá tudsz picit melegíteni, nem fog kiszáradni.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!