Ilyen a mediterrán stílus 2020-ban – Teljesen megújult a trend és szebb, mint valaha

Ilyen a mediterrán stílus 2020-ban – Teljesen megújult a trend és szebb, mint valaha

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyen a mediterrán stílus 2020-ban – Teljesen megújult a trend és szebb, mint valaha

A mediterrán stílust összefoglaló néven használjuk a Földközi-tenger térségére jellemző lakberendezési trendekre. Azonban pontosan azért, mert számos ország tartozik ehhez a régióhoz, a mediterrán stílus annyira változatos, hogy nehéz egy egységként kezelni. Ezt a nehézséget talán részben felismerve kezd kirajzolódni egy letisztultabb, egyszerre vidéki és modern, földes megjelenésű irányzat, ami úgy tűnik, a következő év egyik legnépszerűbb trendje lesz.

A modern mediterrán stílus alapjegyei

Hűvös és frissítő: A mediterrán vidékekre mindig jellemző a hőség, még a hidegebb hónapokban sem kell kalkulálni a dermesztő időjárással, vagy éppen a jelentősebb esővel. Emiatt a lakberendezés alapvető szempontja, hogy az otthon frissítő, hűsítő legyen, menedéket nyújtson a szikrázó napsugarak ellen. Ezt a hatást nem csak a konkrét építkezés során erősítik a szakemberek, a dizájn is magán hordozza az alapjegyeket. Fehérre meszelt falak, hidegburkolatok, kőfelületek és kisebb méretű ablakok segítik a hőség legyőzését.

Földes hatás: Az igazi mediterrán stílusnak egyértelműen van egy vidéki bája, amit a lakberendezők sokszor csak földes hatásként emlegetnek. Ide olyan stílusjegyek tartoznak, mint amilyen a korábban is említett kőfelület alkalmazása, kiemelése, a terrakotta színek, a rusztikus fabútorok, fagerendák és kiegészítők, valamint a bőrhatású bútorok, szőnyegek központi szerephez juttatása.

Díszítettség: A mediterrán stílus alapjegyei egyeznek, a vidékeket illetően a díszítettség az, aminek köszönhetően elkülöníthetjük az egyes régiókat. Egészen más a díszítettség például a nagyobb Marokkói városokban, mint mondjuk a francia Riviéra területein. A mediterrán stílusra ugyanakkor mindenütt jellemző a csempézettség, sok helyen találunk kerámiákat, gazdag mintázatú textíliákat, valamint különféle faragásokat akár fából, akár kőből és persze a kovácsoltvas sem hiányozhat a képből.

A mediterrán stílus nem trendi, hanem örök klasszikus

Az új mediterrán stílusban megjelennek a kortárs vonások, a modern elemek, amik keverednek a rusztikussággal, ugyanakkor sosem üthetjük rá, hogy ez az irányzat a maga nemében trendi lenne. A mediterrán stílus mindig klasszikus, ellenáll az idő próbájának és sosem téveszti szem elől az eredeti szerepét: a mediterrán otthonok kiszolgálják a hétköznapi igényeket, kényelmet és praktikumot, egyszerűséget jelentenek. Egy ilyen helyen nem ütheti fel a fejét semmi, ami túlságosan kirívó, trendi, vagy nagyon modern lenne, mindig a természetesség lesz az úr. Elég, ha csak arra gondolsz, mennyire nem passzol egy vérbeli toszkán villába a műanyag, ami pedig alapvető része a legtöbb modern otthonnak.

Gazdag színvilág

A mediterrán otthonok sokszor kicsit sötétnek és túlságosan egyszerűnek tűnnek, aminek az az oka, hogy a gazdag színvilágot kizárólag a természet ihlette árnyalatok alkotják. Ahova nem fér semmilyen mesterséges anyag, kiegészítő, oda érthető módon nem férkőzhetnek be a szinte természetellenesen ragyogó és élénk tónusok. Nem is passzolnának ehhez a letisztult és megújult stílushoz, ami továbbra is magán hordozza a klasszikus jegyeket.

A mediterrán lakberendezésben alapvetőek a terrakotta színek, a földes-barnás árnyalatok, az olajzöld, a tengerkék és persze a fehér, a homokszín. Ezek az alapszínek változnak annak függvényében, hogy a Földközi-tenger melyik részén járunk: a korábban is említett arab országokban egymással keverednek a színpompás, vibráló tónusok, kihagyhatatlan az arany és a türkiz, ugyanakkor Spanyolországban is feltűnik a vörös, a piros, gyakran a fekete társaságában.  Azonban a mai modern, mediterrán stílus sokkal inkább a natúrabb színek felé húz, és erősíti a természetközeli élményt azzal is, hogy egyszerűen nem hagy teret a feltűnő színeknek.

Örökségminőségű klasszikusok

A mediterrán stílusban használt bútorok nagyok, robosztusak és tartósak – bátran mondhatjuk, úgy készülnek, hogy számos generációt kiszolgáljanak. A klasszikus darabokat mindig természetes anyagokból állítják elő: a tömör, faragott fák és a kovácsoltvas, valamint a bőr kulcsszerepet játszik a kivitelezés során. A kárpitok általában gazdag textúrával bírnak és egyszínűek, a legtöbb esetben a minták inkább a csempéken, vagy a párnákon és szőnyegeken bukkannak fel.

A mediterrán stílusú terekben nagy szerepe van a fehér, világos és semleges háttérnek, amiben a hatalmas bútorok még nagyobbnak hatnak. Ezt a hatást erősítik az ugyancsak robosztus és sok helyen feltűnő tartógerendák, a nyitott polcok, a kőburkolatok, valamint a betonból készült, masszív és elmozdíthatatlan bútorok.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást