Ilyen hatással van a türkiz a lakásodra és így építsd be!

Ilyen hatással van a türkiz a lakásodra és így építsd be!

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyen hatással van a türkiz a lakásodra és így építsd be!

Friss, üdítő, élénkítő hatásáról ismerjük a türkizt, mindemellett végtelen nyugalmat és tisztaságot sugároz – mint az azúrkék tenger, vagy a fényben megcsillanó égbolt. Lássuk, hogyan csempésszük be a szobákba és milyen színekkel harmonizál!

Türkiz és rózsaszín

Bármennyire is élénk együtt ez a két szín, a türkiz és a rózsaszín tökéletesen passzol egymáshoz.

Ha inkább a visszafogottabb, lágyabb vonalat követnéd, akkor természetesen ne az élénk tónusokat válogasd össze, hanem inkább a pasztellszínekkel kísérletezz.

Ezek sokkal kevésbé feltűnő párost alkotnak, különösen akkor, ha még fehérrel is lágyítod az összhatást.

A falra festett képek, vagy a falimatricák érdekesebbé teszik a helyiségeket, de természetesen nélkülük sem foghatsz mellé.

Ez a szoba jóval egyszerűbb változatban, a fa képe és a mintás szőnyeg nélkül is egészen harmonikusan mutatna.

Az mindenesetre biztos, hogy gyerek-és vendégszobának egyaránt tökéletes, hiszen az üdítő kék hidegségét a rózsaszín kellemes irányba tereli.

 

Modern bútorok

Ennél a lehetőségnél már sokkal élénkebben mutatnak a kék színek és jóval feltűnőbbek is, mint a korábbi példánál.

Amint láthatod, ezt a sokoldalú árnyalatot könnyen összepárosíthatod olyan kevésbé vidám tónusokkal, mint a fekete és a fehér kettőse.

A kék bútorok mindig szembeötlőek, függetlenül attól, hogy néhány lényegesebb kiegészítőre, pl. fotelra, puffra, vagy valóban szekrényekre, székekre helyezed a hangsúlyt.

A helyiség berendezésénél ezt mindig vedd figyelembe, ahogy azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy a kellően semleges színek sokkal jobban kiemelik a türkizt, mint a további élénk árnyalatok.

Persze azért az utóbbira is akad példa, de ha még csak most ismerkedsz ezzel a rendkívül feltűnő színnel, kísérletezz inkább a pasztellekkel és a semleges árnyalatokkal.

 

Türkiz a szobákban

Az előbbi példához hasonlóan itt is a fekete-fehér kettősével párosították a türkizt, ám ezúttal nem kisebb bútorok formájában került a palettára az élénk tónus.

Annál sokkal feltűnőbb helyet kapott, hiszen megjelent a falakon, továbbá néhány kiegészítőn is, az összhang érdekében.

Ezt a praktikát pedig neked is érdemes alkalmaznod – függetlenül attól, hogy milyen színnel dolgozol.

Mindig megteremti a harmóniát az adott helyiségben, ha a fal színéhez igazodó kiegészítőket is felhasználsz.

Mindegy, hogy szőnyeg, párna, vagy éppen egy aprócska dísz, az összhang ezzel a praktikával magától értetődő lesz.

A türkiz egyébként nem csupán ezzel az örök klasszikussal mutat jól, egyes barnás, krémes árnyalatokhoz szintén nagyszerűen illik, a fehérhez pedig önmagában is tökéletesen passzol.

 

Élénkítő zölddel

Mostanra biztosan te is érzed, hogy a türkiz és a további élénk színek párosításával nem árt vigyázni, de persze akarnak olyan megoldások, amik ennek ellenére is működnek. Íme!

Bár nagyon érdekes ez a kompozíció, a kék és a zöld mégiscsak remekül passzol egymáshoz.

Ráadásul meglehetősen extrém a párosítás, mivel nem csak a kéknek és a zöldnek fedezheted fel számtalan változatos árnyalatát, sok helyen felbukkan a sárga is.

Ez szintén egy hasznos és követendő példa, hiszen köztudott, hogy a kék és a sárga összekeveréséből megkapjuk a zöldet, így ezek a színek garantáltan harmonizálnak majd egymással.

Hasonlóképpen illik egymáshoz a piros-kék, továbbá a lila triója, és persze a sárga-piros, narancs összepárosításával is garantált lesz a sikered. 

 

Babaszobába is tökéletes

Az üdítő türkizes árnyalatok a babaszobába is tökéletesek, és messze nem csak a fiúknak.

Korábban már láthattál egy párosítást a kék, fehér és a rózsaszín felhasználásával, de itt jóval élénkebb formában jelennek meg ezek az árnyalatok.

Ennél a szobánál a tónusok hasonlóan összeillőek és kellően feltűnőek ahhoz, hogy egy kisgyermeket teljesen lekössenek.

A rózsaszínt további élénk színekkel is helyettesítheted, fiúknak jó választás lehet a zöld, a kék egy sötétebb, vagy éppen világosabb árnyalata, esetleg a sárga.

A lila is érdekes kompozíciót jelenthet, miközben a fehér és a szürke is remekül passzol hozzá, bár utóbbi nem feltétlenül illik egy gyerkőc szobájába.

Persze, ha inkább a türkiz kerül előtérbe, akkor garantáltan nem lesz borongós és lehangoló a látvány, sőt!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást