Dekor / Otthon

Ilyen hatással van lakásod hangulatára a padlód anyaga és színe

Ilyen hatással van lakásod hangulatára a padlód anyaga és színe

A padló anyaga és színe befolyásolja a helyiség atmoszféráját, így kihat a testünkben és a lelkünkben zajló folyamatokra. Nem mindegy tehát, hogy milyen burkolat van a lábunk alatt. Segítünk a választásban!

A padló anyaga

A belső helyiségben létrejövő atmoszféra szempontjából a padlóburkolat anyaga a legmeghatározóbb. Ez az egyik olyan elem, amit elsőként érzékelünk, amikor bemegyünk valahová. Az, hogy kő, fa, textil vagy műanyag fogad bennünket, nagyon fontos a lelkünkben zajló folyamatok irányításában. 

A faburkolat, a parketta a természet nemességét, a fa nemes energiáját árasztják szét a lakásban. A faanyag minden stílushoz illik. Karbantartása kissé körülményes, de megfelelő ápolás mellett nagy teherbírású és hosszú életű lehet. Újra csiszolással és lakkozással mindig képes megújulni. Melegséget és szilárdságot biztosít a talp és a test számára. 

A laminált padló jól bírja a terhelést, és sokáig megtartja a színét. Ellenáll a kemény széklábaknak, az óvatlanul játszó gyerekeknek, a leeső tárgyaknak és az erős napsütésnek. Ezenkívül mutatós és könnyű vele bánni, ezért sokan ezt választják a lakásukba. 

A linóleum rendkívül strapabíró, hiszen ez az anyag borítja a tornatermeket, és ökológiailag is megfelelő. A lábak számára kellemesen meleg, és a lelket is képes átmelegíteni. Sokféle színű és mintázatú változatban kapható, ezért sokféle berendezéssel összeegyeztethető. 

A kőburkolat általában a konyhába, a fürdőszobába és a vécébe kerül. Egyszerű a tisztítása, a karbantartása. Általában vízálló, bár egyes kőfajták (pl. a terrakotta) nem tűrik a nedvességet. Arra kell még vigyázni, hogy ne legyen csúszós, vagy ha mégis, akkor csúszásálló lábbelit kell hordani. 

A parafa burkolatért elsősorban az ökológiailag elhivatottak rajonganak. Minden helyiségben lerakható, még a nedves helyiségekben is, mivel könnyen tisztítható, ellenáll a rothadást okozó baktériumoknak, valamint sav- és vízálló. A szőnyeg 

A feng shui szerint a faburkolatú padló az ideális, mégpedig több különböző, nem túl nagy szőnyeggel leterítve. Ezek nemcsak a lábat melegítik, de az egész testünk melegségérzetét is növelik. Emellett tompítják a lépések zaját. 

Fontos, hogy a szőnyegek hatásaként harmónia legyen a lakásban, ezért az anyag és a szín mellett a szőnyegek származási helye és készítésének körülményei szintén meghatározóak a választásnál. Az előállítás zavaró háttere – például ha a szőnyeg szövése hibás vagy gyerekkezek dolgoztak rajta – a lélek egyensúlyát megbontja.   A szőnyeg tereli az energiát, ezért nem mindegy, hogy milyen irányban terítjük le. Egy hosszú, keskeny folyosón a hosszanti csíkok az energia egyirányú áramlását felgyorsítják, ezért a folyosóról nyíló helyiségekbe kevés jut belőle. A keresztirányú csíkok viszont nem engedik, hogy az energia gyorsan elillanjon, hanem juttatnak belőle a folyosó mellett balra és jobbra levő szobákba is. Egyébként a szőnyeg számára a legjobb hely a szoba közepe. 

A szövés iránya szintén fontos szempont. Ha a szobában levő szőnyeg szövésiránya ellentéte a folyosón leterített szőnyegének, az elutasítottságot sugall a szobába belépő személy számára. A szőnyeget ezért mindig úgy fordítsuk, hogy a járás folyamatosságát ne szakítsa meg. 

A futószőnyeg biztonságosan tapadjon a padlóhoz, mert ha ide-oda csúszkál, amikor lépkedünk rajta, a bizonytalanság érzését közvetíti felénk életünk különböző területein.   A padló színe

A piros és árnyalatai megnyitják a szemlélő számára a horizontot: feltöltik energiával és arra ösztönzik, hogy a saját életében „lépéseket“ tegyen. 

A kék és árnyalatai tágabb hatást keltenek a fizikai térben és a lélek belsejében. A lehetőségek tárát szélesebbnek mutatják. 

A sárga és árnyalatai a nap fényét árasztják szét a helyiségben borús időben is. Erősítik a lélekben a benső és a kívülről jövő szeretet érzését. 

A zöld és árnyalatai barátságossá teszik a teret. A „zöld réten“ való járás megnyugtató, pihentető hatást kelt. 
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást