Ilyen gyakran kaphatod el a koronavírust 

Ilyen gyakran kaphatod el a koronavírust 

Címlap / Életmód / Egészség / Ilyen gyakran kaphatod el a koronavírust 

Azok, akik viszonylag enyhe tünetekkel vészelték át az első Covid-fertőzésüket, minden bizonnyal azzal vigasztalták magukat: legalább átesnek a fertőzésen, amit mostanra csak nagyon kevesen tudtak teljesen elkerülni. Egy Covid-fertőzés után azonban sajnos a koronavírus korántsem mond búcsút véglegesen.

Nem szabad elfelejteni, hogy a vírusok nagyon okosak” – mondja dr. Abhijit Duggal, intenzív terápiás orvos. „A COVID-19 vírus szerkezete állandóan változik, és eléggé megváltozhat ahhoz, hogy a szervezetünk immunrendszere ne tudja felismerni, akkor sem, ha már korábban már ki volt téve neki. A COVID-19 újrafertőződés esélye megnő, ha a vírus eléggé megváltozik ahhoz, hogy a szervezet ne emlékezzen rá.” 

De vajon hányszor kaphatja el valaki a COVID-19-fertőzést? Sajnos elméletileg ennek nincs felső határa. „Nincs meghatározott szám, hogy hány megfázást kaphatsz el az életed során. Nem mondhatom azt, hogy „Tízszer voltam megfázva életem során. Kizárt, hogy 11-szer elkapjam” – magyarázza dr. Duggal. „Ugyanez igaz a COVID-19-re is. Ha egy új variánsnak van valaki kitéve, az újrafertőződés kockázata mindig fennáll.

Ennek oka az, hogy míg egyes vírusok, például a bárányhimlő, idővel viszonylag változatlanok maradnak, a COVID-19 vírus inkább az influenzavírushoz hasonlít. Az önfenntartás és a mutáció mestere.  

A jó hír, hogy ha be vagy oltva, és betartod a biztonsági intézkedéseket, dr. Duggal szerint kisebb az újrafertőződés kockázata. És szerencsére, ha újra el is kapod a COVID-19-et, az valószínűleg (bár nem bizonyosan) kevésbé lesz súlyos. „De szem előtt kell tartanunk, hogy az, hogy már megfertőződtünk, nem ad védettséget más változatokkal szemben. Erre nem lehet alapozni” – teszi hozzá az orvos.

Ennyiszer kapható el a koronavírus
Julia Gerasina/istockphoto.com

Mennyi ideig vagy biztosan védve a koronavírus-fertőzés után?

A COVID-19 újrafertőződésének lehetséges időpontjára vonatkozó kutatások vegyes képet mutatnak. Egyes tanulmányok szerint a COVID-19 vírussal való megfertőződés után 10 hónapig vagy még tovább is védett lehet valaki az újrafertőződéssel szemben. Mások szerint a COVID-19-ből való felépülést követő védettség csak néhány hétig tart, ha egyáltalán tart.  

Jelenleg is folynak kutatások annak pontosabb megértésére, hogy az emberek milyen hamar fertőződhetnek újra. „Azt látjuk, hogy azoknál az embereknél, akik jó, erős immunitással rendelkeznek – akik már korábban megfertőződtek és/vagy akik be vannak oltva és erős az immunrendszerük is –, a COVID-19 újrafertőződésből eredő betegségük súlyossága meglehetősen alacsony” – mondja dr. Duggal.  

Min múlik, hogy megfertőződsz-e ismét?

Az emlékeztető oltások célja, hogy lassítsák az immunitásunk csökkenését, és a nemrégiben jóváhagyott kétértékű vakcinák, amelyek az Omicron BA.4 és BA.5 szubvariánsokat célozzák, különösen hasznosak lehetnek. Az immunrendszernek azonban megfontoltnak kell lennie: számtalan fenyegetéssel találkozik, és nem tud mindegyikre hatalmas állandó hadsereget fenntartani.

Idővel a szervezetünk visszaszorítja a védekezőképességét, és az, hogy újra megfertőződünk-e, részben attól függ, hogy a vírussal való következő találkozáskor az immunrendszer milyen gyorsan rendezi seregeit.

Mindeközben a vírusok annyira megváltozhatnak, hogy a szervezetnek nehézséget okoz felismerni és legyőzni őket. Az eredeti Omicron-változatnak legalább harminckét mutációja volt a tüskefehérjén – kétszer annyi, mint a Deltának -, és az elmúlt hónapokban az alváltozatai sokkal több mutációt halmoztak fel. A sars-CoV-2 gyorsabban mutálódik, mint bármelyik rokon koronavírusa – sőt, gyorsabban, mint a világ domináns influenzatörzse.

Végül, az újrafertőződés esélye a „vírusdózis” függvénye is. A védelem ugyanis több, mint egy számjáték: a megfelelő számú immunsejtnek a megfelelő helyeken kell elhelyezkednie.

Az izomba fecskendezett covid elleni vakcinák viszonylag magas antitestszintet termelnek a vérben és a tüdőben, de nem az orrban, a szájban és a felső légutakban, ahová a koronavírus általában bejut. Ezért érdeklődnek a tudósok annyira a nyálkahártya-vakcinák iránt, amelyeket az orrba vagy a szájba adnak be. India és Kína nemrégiben engedélyezte az ilyen vakcinákat, de még nem világos, hogy mennyire lesznek hatékonyak.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!