Ilyen betegségeket okozhat a klíma

Ilyen betegségeket okozhat a klíma

Címlap / Életmód / Egészség / Ilyen betegségeket okozhat a klíma

Amikor kint tombol a kánikula, a legtöbben a jól bevált légkondihoz és klímához fordulnak. Nem megfelelő használata azonban komoly betegségeket okozhat:

Hogyan használjuk?

Attól eltekintve, hogy nem éppen környezetkímélő, és meglepően sok áramot is fogyaszthat, jó megoldást jelenthet a forróságban. De ez csak akkor igaz, ha megfelelően tudjuk használni. A légkondiknak nem az a feladatuk, hogy a nyár legmelegebb napjain a szobában késő tavaszi hőmérsékletet varázsoljanak. Ekkor ugyanis a kinti és benti levegő olyannyira eltérő lesz, hogy ha valamiért kilépünk a szabadba, akkor a szervezetünk könnyen sokkot kaphat. 
A másik nagy veszélye ezeknek a szerkezeteknek, ha nem megfelelően vannak takarítva. Ezt a műveletet sokan elódázzák, mivel nem éppen egyszerű, ha pedig szakember csinálja, akkor még pénzbe is kerül. De mindenképpen érdemes megcsináltatni, hiszen kellemetlen, és komoly betegségektől egyaránt megvédhetjük magunkat a takarítás által.

Nátha

A leggyakrabban fellépő betegség, mely a légkondi „áldásos” hatásának a következménye.
Nincs is annál rosszabb, mint a mikor kint tombol a nyár, kánikula söpör végig az országon, mi pedig otthon fekszünk lázasan, és nem kapunk levegőt az orrunkon. 

Vesegyulladás

Nem is gondolnánk, hogy milyen komoly, és fájdalmas betegségeket lehet összeszedni a nem megfelelő klímahasználattól. A szervezetünket erősen terheli a berendezés, ha az túl hideg levegőt fúj.
Még a vesénkre is rossz hatással lehet, hiszen folyamatosan és erősen ontja ránk a hűs fuvallatokat.

Tüdőgyulladás

Jellemezően vírus vagy baktérium váltja ki, illetve egyes esetekben allergén anyagok. És mint tudjuk, a klímában igen nagy mennyiségben van jelen mindkettő.
Ez nem is lenne gond, hiszen erre való a testünk védekező rendszere, de a hirtelen és nagy hőingadozás sokkolja a testünket, és az immunrendszer nem képes megfelelően harcolni a kórokozók ellen.

Kötőhártya gyulladás

A szem is igen érzékenyen reagálhat a légkondira. Ebben az esetben nem a hideg, inkább a folyamatos „szél”, és az így a szembe jutó irritáló anyagok jelentik a fő problémát.
Ráadásul a gyulladás makacsul fennállhat, illetve gyakran visszatérhet, ha nem szüntetjük meg magát a kiváltó okot.

Hőguta

Amikor a légkondival kellemes 23-25°C-ra hűtünk egy irodát vagy autót, akkor első érzésre ez fantasztikus. Nincs melegünk, pörög az agyunk, figyelni is remekül tudunk.
De amikor kilépünk a szabadba, és megcsap minket a több, mint 10°C-al magasabb kinti levegő, akkor könnyen előfordulhat, hogy rosszul leszünk. A szervezetünk ugyanis kifejezetten rosszul viseli az ilyen hirtelen és extrém hőingadozást, sokkot kap, ami akár ájuláshoz, vagy hőgutához is vezethet.

Reuma

A hideg hatására az ízületek is fájdalmas reakciót adhatnak. Mivel azok működését, és megfelelő porctermelését is befolyásolja a kirívó hőmérséklet-különbség, ezért könnyen kialakulhat reuma, vagy az ízületek más, romboló hatású betegségei is.

Fejfájás

Az egyik legkisebb gond, mégis nagyon nehezen viselhető. Komoly fejfájással is szembesülhetünk, ha a légkondi közvetlenül ránk fújja a levegőt, illetve akkor is, ha a kinti és a benti hőmérséklet nagyon eltér egymástól.
A vérnyomás-ingadozás, a folyamatos szél, illetve a hideg hatására esetleg jelentkező izomgörcs is mind – mind rontja a teljesítményünket azáltal, hogy hasogató fejfájást okozhat.

Fertőzés

Ha nem megfelelően van tisztítva a légkondi, akkor bizony súlyos következményekkel kell számolnunk. Azon túl, hogy a levegő áporodott és esetleg büdös lesz, rengeteg komoly fertőzés táptalaja is lehet.
Ilyenek például a legionárius betegség, ami akár halálos is lehet, de könnyen szert tehetünk egy gombás megbetegedésre is, mely rossz esetben a tüdőt is választhatja „otthonául”.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!