7+1 illemtani baki, amit elkövetünk telefonálás közben

7+1 illemtani baki, amit elkövetünk telefonálás közben

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7+1 illemtani baki, amit elkövetünk telefonálás közben

Minden nap telefonálunk, nem is keveset, mégis gyakran ejtünk olyan hibákat, melyeket nem kéne. Most ezek közül szemezgettünk és összegyűjtöttünk 7+1 illemtani bakit, amit lehet, hogy Te is elkövettél már telefonálás közben. Ugye, nem?

Nem mutatkozol be

Alapvető elvárás, hogy a telefont úgy vedd fel, hogy megmondod a nevedet vagy a cégnevet, hogyha munkahelyi hívásról van szó.

Ezzel a tetteddel kizárhatod az esetleges téves hívásokat, amelyek rengeteg idődet elrabolhatják.

Arról nem beszélve, hogy a telefonbeszélgetések első pár másodperce majdnem annyira fontos, mint a személyes találkozókkor, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen benyomást keltesz magadról: egy halovány ,,Halló” és egy magabiztos bemutatkozás között ég és föld a különbség.

Nem kérdezed meg, hogy a másik ráér-e

Nemcsak udvarias, hanem rendkívül hasznos dolog rákérdezni a telefonbeszélgetés legelején, hogy a másik fél perpillanat ráér-e csevegni.

Ha nem, akkor ezen a ponton partnerünk lelkiismeret furdalás nélkül mondhatja azt, hogy most éppen nem alkalmas és rögtön meg is lehet beszélni egy másik időpontot, ami mindkét félnek megfelelő.

Ám ha kihagyod ezt a rutinmondatot, akkor lehetséges, hogy belefutsz abba a szituációba, hogy beszélgetőpartnerednek pont akkor nem jó az időzítés, de valamilyen oknál fogva nem vallja be ezt. Ebben az esetben viszont mindenképpen feszélyező beszélgetés előtt állsz. Jobb ezt megúszni.

Nem mosolyogsz

Az arckifejezéseidet ugyan nem láthatja a beszélgető partnered a hagyományos telefonálás esetében, de ettől függetlenül érdemes mosolyognod, hogyha van rá okod a beszélgetés folyamán, ugyanis ez a pozitivitás érződni fog a hangodon.

Ne beszélj színtelenül, csak azért, mert nem látják az arcod, így rossz benyomást keltesz magadról.

Túl magas lesz a hangod

Vannak olyan típusú emberek – elsősorban nőneműekre jellemző –, akik hajlamosak telefonáláskor a hangjukat egy kicsit vagy extrém esetben akár jóval feljebb vinni, mint a szokásos beszédhangjuk.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a hölgyek például azért teszik ezt férfi beszélgetőtársukkal, hogy még nőiesebb képet mutassanak magukról a vékony hangjuk révén.

Ám ezt a cincogást nem érdemes erőltetni, mert igencsak furcsa hatást kelhetünk a beszélgetőpartnerünkben, amit nem biztos, hogy szeretnénk.

Hadarsz

Jóllehet a közvetlen környezeted már megszokhatta, hogy iszonyatos sebességgel dobálod feléjük a szavaidat, ám telefonban – főleg egy ismeretlen beszélgetőpartner esetében – mindig figyelmeztesd magadat arra, hogy vegyél vissza a tempóból.

Beláthatod, hogy annak semmi értelme, hogy a telefon másik végén lévő ember semmit se értsen meg a gyorsan ledarált mondandódból, vagy folyton vissza kelljen kérdeznie, mert teljesen elveszítette a fonalat.

Közepes tempóban, érthetően, hangsúlyozva beszélni – ez lenne a cél, még a hadarósoknak is.

Túl korán és túl későn zavarsz

Ez alól a szabály alól csak a szeretteid képezhetnek kivételt.

Bármennyire is fontos a mondanivalód, próbáld meg 8-17h között közölni telefonon, de előtte és utána inkább kíméld meg az embereket a telefoncsörgéstől.

Nincs is annál idegesítőbb, amikor valaki 7:59-kor már hív, vagy ami talán még rosszabb: a munkaidő lejárta előtt 2 perccel csörren meg a telefon – mindannyiunk rémálma.

Nem szólsz a kihangosításról

Ha kihangosítod a telefonhívást, mindenképpen tudasd ezt a beszélgetőpartnereddel, hiszen lényeges tisztában lennie ezzel az információval.

Ha nem így jársz el, akkor bizony számíthatsz egy pár ebből adódó kellemetlenségre.

Olyan helyen veszed fel, ahol nem kéne

Színház, mozi, étterem, karácsonyi vacsora, stb. – ezek mind-mind olyan események, ahol próbálj meg a telefonod nélkül létezni, hacsaknem hajtasz a környezetedből érkező szúrós pillantások bezsebelésére.

Ha extrafontos a hívás, akkor legalább vonulj félre, ahol nem zavarsz másokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást