Otthon / Szórakozás

5 illemszabály, ha okostelefonod van

5 illemszabály, ha okostelefonod van

Az okostelefon kétségtelenül egy nagyszerű találmány, praktikus, mindig kéznél van, és szinte bármilyen helyzetben a segítségedre lehet, arról nem is beszélve, hogy egy halom másik kütyüt válthat ki. Az állandó pötyörgéshez és képernyő tapogatáshoz azonban könnyű hozzászokni, aki pedig társaságban is a telefonjára fordítja a legnagyobb figyelmet, az durva illetlenséget követ el. Nézzük most a legfontosabb szabályokat, hogy te biztosan ne viselkedj modortalanul, csak azért, mert okostelefon lapul a zsebedben!

Ne nézegesd ok nélkül!

Észrevetted már, hogy sokan hajlamosak akkor is végigcsúsztatni az ujjukat a telefon kijelzőjén, ha semmiféle eseményre nem hívja fel a figyelmet?

A közösségi oldal végigpásztázása vagy a menübe ki-belépegetés durva illetlenség, ha társaságban vagy, főleg, ha a másik fél éppen beszélgetni próbál veled. Ez a viselkedés azt érezteti vele, hogy nem vagy kíváncsi rá, ami igen komoly modortalanság.

Ne várakoztass!

Lehet, hogy egy izgalmas hírt olvasol, vagy egy beszélgetés közepében vagy, de az elsőbbség mindig azt illeti, aki a való életben áll melletted.

Ne várakoztasd a kollégáidat, a családodat, a barátaidat, de a pincért vagy a bolti eladót sem.

Lehet, hogy a chatablak másik oldalán egy számodra fontos személy van, de ez akkor is azt a benyomást kelti, mintha nagyobb figyelmet fordítanál egy gépre, mint egy élő személyre.

Kérdezz!

Természetesen, van olyan helyzet, amikor meg kell nézned az e-mailjeidet, rá kell pillantanod egy weblapra, vagy el kell intézned egy hívást.

Azonban mindezt lehet úgy is csinálni, hogy közben ne sértsd meg a másikat: egyszerűen kérj elnézést, mond meg, hogy mit kell elintézned, és hogy ez körülbelül mennyi időt fog igénybe venni.

Addig kérd a türelmét, utána pedig fordítsd rá a figyelmedet, és tedd el a telefont!

Felejtsd el a multitaskot!

A multitasking, azaz az egyszerre több tevékenység végzése olyan dolog, ami többnyire csak elméletben hangzik jól.

Ne intézz semmit a telefonodon, még ha kéznél is van, miközben beszélgetsz, eszel valakivel, vagy vezetsz – ez utóbbi ráadásul még veszélyes is, de minden esetre igaz, hogy egyik tevékenységre sem fordítasz olyan nagy figyelmet, mint amekkorát kellene.

Azzal beszélgess, aki veled van

Elsősorban párok szokása – főleg, ha egymástól távol élnek – hogy valamilyen közösségi oldalon csevegve napközben is tartják a kapcsolatot.

Ez nagyon jó dolog lehet, mindaddig, amíg nem megy a személyes kapcsolatok rovására. Gondolj bele, hogy ha egy lakásban élnétek, napközben valószínűleg akkor is külön lennétek.

Legyen helye és ideje a beszélgetésnek, amikor azonban például a barátaiddal találkozol, zárd le azt – kevés kellemetlenebb dolog van, mintha perceket kell várni arra, hogy befejezd a mondatodat, mert közben üzenetet pötyögsz, vagy ha egy barátod próbál megosztani veled valamit, de te közben az első zörrenésre felkapod a telefont, és a kijelzőnek szenteled a figyelmedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást