Ihletadó ötletek miniatűr étkezőkhöz

Ihletadó ötletek miniatűr étkezőkhöz

Címlap / Otthon / Dekor / Ihletadó ötletek miniatűr étkezőkhöz

Korábban nem is volt kérdés, hogy az étkezőnek a konyhában a helye, mégpedig akkora asztal formájában, aminél az egész család elfér. Ehhez képest manapság nem ritkák az egészen miniatűr, kétszemélyes étkezők, és az sem újdonság, hogy az asztalka a lakás meglepő részén kap helyet… De hogyan oldd meg az elrendezést, ha kevés az alapterületed?

Sarokülővel a több helyért

A sarokülő (akár garnitúrában) jó ötlet akkor, ha nincs éppenséggel túl sok helyed ahhoz, hogy leültesd a családodat, vagy a vendégeidet.

Segítségével maximálisan kihasználhatod azt a területet, ami az aprócska sarokban a rendelkezésedre áll, ráadásul gyerkőcök esetében nem is zavaró, ha egy helyen ketten ülnek.

Szóval a sarokülő, hozzápasszoló székekkel kiegészítve, tökéletes arra az esetre, ha muszáj spórolnod a helyen.

Amennyiben ezzel a céllal választod ki a bútort, érdemes olyat vásárolnod, aminek a sarokülő részét kisebb-nagyobb rekeszek alkotják.

Így nem csupán extra helyet szabadítasz fel, hanem tárolókat is nyersz, ami a kisméretű konyhákban, étkezőkben mindig jól jön.

Ne gondold túl, ha ketten vagytok

Ha egyelőre ketten vagytok – és a tervek szerint ez még jó ideig így marad –, akkor teljesen felesleges nyolcfős étkezőasztalt benyomorgatnod valahova.

Ennél jóval hangulatosabb az aprócska, kerek asztalka, amit akár a teraszon is elrendezhetsz, így aztán minden reggelitek és vacsorátok felemelő élmény lesz majd számotokra.

Persze ez leginkább akkor működhet, ha a teraszhoz közel van a konyhátok, de ha egyszerűen nincs máshol hely, valamit nyilván választanod kell.

Ha van rá lehetőséged, állíts oda két széket a pulthoz, így a villámgyors étkezéseket lebonyolíthatjátok ott, míg a kicsit távolabb eső étkezőt használhatjátok a ráérős falatozásokhoz, vagy akár a vendégfogadáshoz.

Válasszatok összecsukható székeket, amiket könnyen eldughattok a terasz egyik sarkában!

Üljetek le a konyhában

Az előző pontban említettük, hogy érdemes helyet biztosítanotok a konyhában a gyors falatozásokhoz, de ez nem csak akkor előny, ha messze esik az étkező a hűtőtöktől.

A megnövelt méretű pultok, vagy akár a felhajtható és lecsukható, beépített asztalkák oda is étkezőt varázsolnak, ahol ránézésre egy cseppnyi hely sincs.

A különféle bárszékek nem csupán mutatósak, nagyon hangulatosak is tudnak lenni, amikor a vendégeidnek főzöl.

Senkit nem fog zavarni, hogy nincs külön étkező, ha kényelmesen ücsöröghet a pultnál és végigkövetheti, ahogy a finomság a tányérjára kerül.

További előny természetesen a helyspórolás, ami ilyenkor valóban jelentős. A pult alá betolhatod a székeket, a mozgatható asztalkát összecsukhatod, és már fel is szabadítottad a teljes étkeződ.

Told a falhoz

Ennél a megoldásnál falra szerelt ülőkét használtak fel a tulajdonosok az extra ülőhelyek és a helyspórolás érdekében. Bár itt a tér meglehetősen nagy, a praktikát mindenképpen érdemes ellesned.

Amennyiben téglalap, vagy négyzet alakú étkezőasztalt választasz, azt be tudod tolni egészen a falig – feltéve, hogy nem vártok vendégeket, akiket szeretnél leültetni.

Ebben az esetben mindenképpen olyan székeket vagy padot párosíts, ami elfér az asztal alatt, hiszen így gond nélkül, pár pillanat alatt nagyobbá varázsolhatod az étkeződet.

Persze nem muszáj falra szerelned az ülőkét, hiszen azok az étkezőkhöz készített padok, amiket manapság vásárolhatsz a lakberendezési boltokban, tökéletesen megfelelnek erre a célra.

Látványosak, praktikusak és könnyű a segítségükkel helyet spórolni az aprócska lakásokban.

Építsd be

A konyhádban található étkezőnek akkor is helyet szoríthatsz, ha valamilyen formában beépíted, illetve más funkciót szánsz neki.

Például remek ötlet, ha a konyhasziget egyik oldalát megnagyobbítjátok, így itt rögvest helyet is foglalhattok (valódi asztal, vagy meghosszabbított pult szintén szolgálhatja ezt a fontos célt).

Vásárolhatsz olyan asztalt, aminek mindkét vége megnövelt méretű és beépített, így tulajdonképpen egy újragondolt szekrény lehet az alapja az étkezőtöknek.

És bár nem beépíthetőek, nagyon hasznosak a kinyitható asztalok, amiket akár széltében, akár hosszában meg tudtok növelni.

Ez a népszerű megoldás sokat segíthet akkor, ha nincs túl sok helyetek, de gyakran fogadtok vacsoravendégeket, akiket szeretnétek kényelmesen leültetni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást