Így növessz brokkolicsírát otthon: 5 nap múlva már eheted!

Így növessz brokkolicsírát otthon: 5 nap múlva már eheted!

Címlap / Otthon / Így növessz brokkolicsírát otthon: 5 nap múlva már eheted!

Egészségünk megőrzése kapcsán számos növényt termeszthetünk otthoni körülmények között, melyeket egy egyszerű mozdulattal leszakíthatunk, és már élvezhetjük is csodás gyógyító hatásukat és a bennük rejlő erőt. Azt már mind tudjuk, milyen áldásos hatásai vannak az egyes fűszernövényeinknek vagy éppen a különböző gyógynövényeknek, ismerjünk meg hát egy új alternatívát, mely hihetetlenül gazdag tápanyagokban – íme minden, amit a brokkolicsíráról és annak otthoni termesztéséről tudni érdemes!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Mi is az a brokkolicsíra?

A brokkoli csíra tulajdonképpen az érett brokkoli apró, éretlen palánta változata, melyet ma már a legtöbb élelmiszerboltban és piacon is megvásárolhatunk. Annak ellenére, hogy a kifejlett brokkoli tele van C-, A- és B6-vitaminnal, illetve egészséges rostokkal, nem hasonlítható teljesen össze a belőle nyert csírával.

Például a brokkolicsíra nem tartalmaz annyi C-vitamint, mint kifejlett társa, ennek ellenére tele van más csodás vegyülettel, mellyel egészségünk szolgálatában állhat, például szulforafánnal.

Ez az áldásos vegyület, mely a brokkoli csírán kívül megtalálható még a káposztában, a karfiolban, a kelkáposztában és a kelbimbóban is, egy antioxidáns, mely rendkívüli gyulladáscsökkentő. Segíti sejtjeink méregtelenítését és megtisztítását, ezáltal véd a szabad gyökök káros hatása ellen és az oxidatív stressztől is. A brokkoli csíra tehát védi az immunrendszerünket és a DNS-ünket. Jó tudni róla, hogy csökkenti az LDL (rossz) koleszterinszintet és a vércukorszintet is, és még a női hormon ingadozásaira is áldásosan hat.

A brokkolicsíra íze nem emlékeztet igazán magára a brokkolira, inkább enyhén borsos aromával rendelkezik, de nem elviselhetetlenül csípős, mondhatni kissé pikáns. Jómagam már többször is ettem belőle, és annak ellenére, hogy az elején ódzkodtam a fogyasztásától, hamar megszerettem. Leginkább szendvicsek tetejére szoktuk itthon tenni, de már az is előfordult, hogy salátákba kevertem.

A brokkolicsírát ezeken kívül egyébként még közvetlenül a tányérra is tehetjük a többi zöldségünk mellé, de akár zöldségturmixba is beledobhatunk néhány szálat – ezzel is fokozva egészségvédő hatásukat.

Kisebb gyerekeknek azért nem ajánlanám közvetlenül elfogyasztani, mert a brokkolicsírának a többi csírához képest karakteresebb ízvilága van, így könnyen előfordulhat, hogy a kicsik nem értékelnék erőteljes pikáns aromáját. A legjobb eredmény és a biztos egészségügyi hatás érdekében ne főzzük meg, inkább nyersen fogyasszuk, körülbelül napi negyed csészével.

Brokkolicsíra otthon
istockphoto.com / Liudmila Chernetska

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!