A gatyám is rámegy erre a táskára! Így mérlegelj kiadásaid kapcsán

A gatyám is rámegy erre a táskára! Így mérlegelj kiadásaid kapcsán

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A gatyám is rámegy erre a táskára! Így mérlegelj kiadásaid kapcsán

Tudatos vásárlás

Tudatos vásárlónak azt mondhatjuk, aki minden kiadását, még a legkisebbet is jól megfontolt döntései alapján hozza meg. Konkrét listával indul boltba és nem engedi, hogy a megnyerő reklámok akár egy pillanatra is befolyásolják. Öltözködés terén sem enged a kísértésnek, vagyis nem rohamozza meg az üzleteket csak azért, mert óriási leárazások vannak, nem halmoz semmit azért, hogy egyre több ruha álljon a szekrényében.

Inkább minőségi darabokat választ, mintsem silányabbakat, ugyanis szeretné, ha egy-egy darab hosszú évekig ruhatára részévé válna.

Ezt hívjuk „kapszulagradróbnak”, ami mára roppant népszerűvé vált a környezetvédők körében is. Néhány jól megválogatott, minőségi alapdarab és, ami a legfontosabb, minden mindennel kombinálható.

Ron Lach/pexels.com

Impulzív vásárlás

Az impulzív vásárlók egyáltalán nem hoznak jól megfontolt döntéseket vásárlás során, legalábbis az esetek többségében. Inkább hallgatnak a pillanatnyi érzéseikre és vágyaikra, melyek legtöbbször olyan könnyen távoznak, ahogyan jöttek. Bár a legtöbb vásárlásnál úgy gondolják, hogy nélkülözhetetlen darabokra leltek, a végén ezek a tárgyak mindig a szekrény alján végzik. Van a pszichológiában egy módszer arra, hogy a terapeuta szembesítse kliensét az esetleges pótcselekvésével és a vásárlás ezen pótcselekvések egyike lehet.

Egyébként teljesen érthető, hiszen önmagunk megajándékozása alapvetően egy jó dolog. Csakhogy itt is a mérték a mérvadó, vagyis, hogy milyen arányban műveljük ezt. Ösztönzőleg hathat például egy régóta kinézett táska megvásárlása, ez például lehet az önjutalmazás egyik formája. Átcsapva pótcselekvésbe, viszont hetente is érezheti az impulzív vásárló, hogy megtalálta álmai táskáját, amitől jobb lesz az élete.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást