Így csökkentsd a koronavírus-fertőzés esélyét munkába menet

Így csökkentsd a koronavírus-fertőzés esélyét munkába menet

Címlap / Életmód / Így csökkentsd a koronavírus-fertőzés esélyét munkába menet

A koronavírus-járvány legelején viszonylag keveset kellett gondolkoznunk azon, hogy a legbiztonságosabb közlekedni, ha nem akarunk megfertőződni. Rengeteg munkahely átállt ugyanis a home office-ra, az iskolák pedig a digitális oktatásra. Bár mindez hozott azért magával más problémákat, a közlekedés nem volt téma, hiszen leginkább bevásárolni jártunk, azt is a saját idősávunkban. Most azonban egyre aktuálisabb a kérdés, ősszel pedig, ha lehet, még inkább az lesz, ezért érdemes tisztában lenni az alapokkal.

A magányos közlekedés a legbiztonságosabb

A tömegközlekedés egyértelműen az egyik legnagyobb rizikófaktor, ha a fertőzésveszélyről van szó. Éppen ezért a magányos közlekedés a legjobb megoldás, ha meg tudod oldani. Ez jelenthet sétát, biciklit, elektromos rollert, autót, de akár egy jó futást, vagy gördeszkázást is, ha nem gond, hogy közben leizzadsz.

A lényeg az, hogy minél inkább kerüld a többi embert. Így ugyanis drámaian csökkented a lehetőségét annak, hogy elkapd a vírust.

A metróval, a busszal és a villamossal az a baj, hogy jellemzően ott vagy a legtöbb időt idegen emberekhez tényleg fizikailag is közel. Ez pedig nagyon megnöveli a fertőzésveszélyt.

Viselj maszkot!

Ha mégis tömegközlekedned kell, ügyelj arra, hogy viselj maszkot, és tartsd távol magad azoktól, akiken annak ellenére nincs, hogy elvileg kötelező. A maszk viselése nagyon lecsökkenti az esélyét annak, hogy továbbadd a fertőzést másnak. Arra kevesen gondolnak, hogy ha te is hordod, és a többiek is hordják, az már bizony téged is jelentősen véd. Bár nem ez a szuperfegyver a koronavírus ellen, azért az biztos, hogy nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vissza tudjuk szorítani a terjedését.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Ne nyúlj semmihez, ha nem muszáj!

Ha tömegközlekedésen utazol, ne csak a maszkra figyelj, hanem arra is, hogy ne tapogasd azokat a felületeket, amelyeket más is megfog, csak ha nagyon muszáj.

A napokban találkoztam egy olyan férfivel, aki a saját maszkját használta, hogy megfogja vele a kapaszkodót, majd ugyanezt a maszkot feltette az arcára is.

Ez a tökéletes példája annak, hogy mit nem szabad, és mit nagyon nem ajánlott. Tartsd tisztán a maszkodat, és ne tapogasd a fertőzésveszélyes felületeket. Ha megnyugtat, akár még kesztyűt is húzhatsz. Ha nem figyelsz, ugyanúgy megfogod vele a személyes tárgyaidat, rosszabb esetben az arcodat, és akkor ugyanott vagy, mint korábban.

Autózz a kollégáiddal!

Ha egyébként is bejártok a munkahelyre, akkor nem jelent nagyobb kockázatot az, ha együtt is mentek, mint az, hogy amúgy 8 órán keresztül össze vagytok zárva. Ezért jó megoldás lehet, ha tömegközlekedés helyett mindig valaki autóját használjátok, és együtt mentek be a munkahelyre. Ez nemcsak pénzben, de környezeti káros kibocsátásokban is sokkal jobb képet mutat, mint az, ha egyedül autózol minden egyes nap.

Arra azért érdemes figyelni, hogy csak olyanokkal oszd meg az autó egyébként szűk és zárt terét, akikkel nagyjából minden nap találkozol, különben újabb rizikónak teszed ki magad.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást