A franciaországi Chantilly városának egyik mesébe illő kastélyában található a világ egyik legédesebb élvezetének jól őrzött receptje: a Chantilly krémé.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ez a porcukorral édesített és vaníliával ízesített sűrű tejszínhab, amely a származási helyéről kapta a nevét, vitathatatlanul a legjobb a maga nemében – úgy is mondhatnánk, ez a krémek krémje, amely egykor az európai királyi családok csemegéje volt. Nemcsak a királyhoz méltó íze miatt legendás, hanem valószínű igazi feltalálója miatt is, aki meglepő módon egy olasz volt.
A francia François Vatel (1631-1671), II. Lajos Bourbon-Condé herceg Château de Chantilly (Chantilly kastély) komornyikja az, akit gyakran tévesen a Chantilly-krém feltalálójának tartanak. A legenda szerint egy étkezés során, amikor az úgynevezett Nagy Condé 1671-ben fogadta unokatestvérét, XIV. Lajos királyt, Vatel-nek nem volt elég tejszínje a desszerthez, ezért felrázta azt, hogy növelje az étel térfogatát, és ezzel megalkotta a „Chantilly-krémet”.
A Chantilly krém receptje először egy 1750-ben megjelent francia szakácskönyvben tűnik fel, és egy Francesco Procopio dei Coltelli (1651-1727) nevű szicíliai fagylaltkészítővel hozható összefüggésbe.
A cikk folytatódik, lapozz!