Így verik fel az „igazi” tejszínhabot: itt készült legelőször a krémes édesség

 Így verik fel az „igazi” tejszínhabot: itt készült legelőször a krémes édesség

Címlap / Életmód / Receptek /  Így verik fel az „igazi” tejszínhabot: itt készült legelőször a krémes édesség

A franciaországi Chantilly városának egyik mesébe illő kastélyában található a világ egyik legédesebb élvezetének jól őrzött receptje: a Chantilly krémé.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Ez a porcukorral édesített és vaníliával ízesített sűrű tejszínhab, amely a származási helyéről kapta a nevét, vitathatatlanul a legjobb a maga nemében – úgy is mondhatnánk, ez a krémek krémje, amely egykor az európai királyi családok csemegéje volt. Nemcsak a királyhoz méltó íze miatt legendás, hanem valószínű igazi feltalálója miatt is, aki meglepő módon egy olasz volt.

A francia François Vatel (1631-1671), II. Lajos Bourbon-Condé herceg Château de Chantilly (Chantilly kastély) komornyikja az, akit gyakran tévesen a Chantilly-krém feltalálójának tartanak. A legenda szerint egy étkezés során, amikor az úgynevezett Nagy Condé 1671-ben fogadta unokatestvérét, XIV. Lajos királyt, Vatel-nek nem volt elég tejszínje a desszerthez, ezért felrázta azt, hogy növelje az étel térfogatát, és ezzel megalkotta a „Chantilly-krémet”.

„A valóságban a komornyik soha nem dolgozott a konyhán, és a Chantilly-krém csak 50 évvel a halála után jelent meg” – mondta Nicole Garnier, a chantilly-i kastély tiszteletbeli örökségvédelmi kurátora és a Vatel című könyv szerzője.

A Chantilly krém receptje először egy 1750-ben megjelent francia szakácskönyvben tűnik fel, és egy Francesco Procopio dei Coltelli (1651-1727) nevű szicíliai fagylaltkészítővel hozható összefüggésbe.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!