Egy igazi divatikon és újításai: Coco Chanel

Egy igazi divatikon és újításai: Coco Chanel

Címlap / Stílus / Divat / Egy igazi divatikon és újításai: Coco Chanel

Most szeptemberben 30 éve, hogy meghalt Coco Chanel, a divatvilág egyik leghíresebb alakja.

Nehéz gyermekkora volt: édesanyja halála után árvaházban nevelkedett. Felnőve énekesnő lett, majd kalapokat tervezett, míg szép lassan megnyitotta első divatszalonját. Mára nevét már mindenki ismeri, divattanácsait és divatújításait egy egész világ követi. Lássuk a teljesség igénye nélkül, hogy mik ezek, vagyis milyen újításairól híres Coco Chanel.

Kényelmes, egyszerű, elegáns ruhák

Coco Chanel elvetett mindent, ami fájdalommal, kényelmetlenséggel járt. Ez a 20. század legelején elsősorban a fűzőket jelentette. Ruhái emiatt olyan népszerűek lette, hogy Amerikából is gyakran vásároltak a House of Chanelben.
Rövid hajviselet a nőknek
A század elején az elsők közt volt, aki le merte vágatni a haját fiúsra. Ezzel is szimbolizálta, hogy nem a régi kötöttségek kellenek a 20. századi nőknek, hanem a szabadságot adó, bátor, új vonalak. Hajviseletével divatot teremtett, mely máig érezteti hatását.
Fiús ruhaviselet nőknek
Coco Chanel maga is gyakran járt nadrágban, ingekben, kifejezetten kedvelte a fiús ruhákat. Az ő hatására vonultak be az olyan férfi ruhadarabok a modern nők ruhatárába, mint a nadrág és a kardigán. 
Kis fekete ruha
A 20-as 30-as évek vívmánya. Az ötlet egyszerű: minden nő ruhatárában legyen egy kis, térdig érő fekete ruha, ami rengeteg kombinációs lehetőséget rejt magában. Kiegészítőkkel, kardigánokkal, elegáns stólákkal viselve ezek a kis fekete ruhák mintha nem is ugyanazok a darabok voltak. Praktikusságukon, kihasználhatóságukon kívül ráadásul midnenkinek jól álltak. 
Chanel kosztüm
Egyszerű hurkolt anyagú, elegáns vonalvezetésű szoknyakosztüm. A kabát karigánhoz hasonló stílusban készült. Magasan záróró nyakáról, és a díszétésre használt szalagról félreismerhetetlen.
Chanel No5

A világ első mesterségesen előállított parfümje. Chanel nem csak a nevét adta hozzá, hanem aktívan részt vett a kidolgozásában is. A név eredete az, hogy a bemutatott üvegek közül Coco az 5ös számút választotta, hiszen ez volt a szerencseszáma. Mivel pedig nem szerette a túlbonyolított dolgokat, ezért a néven sem gondolkozott tovább, így lett az illat neve a Chanel No5. Az 5ös szám jegyében a parfüm bemutatása ráadásul az év (1921.) ötödik hónapjának ötödik napján történt. Az illatnak azonnal olyan híres rajongói lettek, mint Marilyn Monroe, aki közismerten csak néhány csepp Chanel No5-ben aludt.
Bizsuk
Coco Chanel maga is folyton viselt bizsukat, imádta a karpereceket, kitűzőket, egyik kedvence a védjegyévé vált gyöngysor lett. Minden nőnek elérhető divatot teremtett, az ékszerek így már megengedhetőek voltak a kevésbé gazdag társadalmi osztályok nőtagjai számára is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást