Speciális táplálkozási szükségletek – milyen az ideális kutyatáp kedvencünk számára?

Speciális táplálkozási szükségletek – milyen az ideális kutyatáp kedvencünk számára?

Címlap / Életmód / Család / Speciális táplálkozási szükségletek – milyen az ideális kutyatáp kedvencünk számára?

A kutyusok egészségének és jóllétének szerves részét képezi a megfelelő táplálás, vagyis döntő szerep jut a választott kutyatápnak. Mivel igen bőséges a paletta teljes értékű eledelekből, általában a legtöbb meg is felel a táplálkozási igényeknek, azonban bizonyos esetekben speciálisabb száraztápok választása válhat indokolttá. (x)

Speciális kutyatáp – mikor vegyük fontolóra?

Szerencsére a Grandopet.hu oldalán elérhető specifikusabb kutyatáp is, az egyedi igényekhez mérten. Így nem probléma, ha allergia vagy emésztőrendszeri probléma esetén felmerül a váltás szükségessége. 

Néhány kutyus érzékennyé válhat bizonyos összetevőkre, esetükben az ételallergiák emésztési zavarokat, bőrproblémákat okozhatnak. Figyeljünk az intő jelekre, fontos, hogy minél előbb felismerjük a háttérben meghúzódó okot, és mielőbb sor kerülhessen a tápváltásra. Persze feltétlenül kérjük ki állatorvosunk véleményét, s egyúttal az alapvető vizsgálatokat is elvégeztethetjük, melyekkel felderíthető, hogy valóban ételérzékenység miatt léptek-e fel a tünetek.

A jó hírünk, hogy egyre szélesedik az eledelek palettája, így már bőven akadnak hipoallergén kutyatápok is, amelyek a fenti problémára megoldást kínálhatnak. Ezekben az táplálékokban nem találhatók meg a leggyakoribb allergén komponensek, így például mentesek a csirkehústól, a búzától és szójától.

Szintén vegyük fontolóra az eledelváltást, ha kedvencünket emésztési panaszok gyötrik, de már kizártuk az ételallergia lehetőségét. Egyes ebek hajlamosabbak lehetnek a puffadásra, érzékenyebb a gyomruk, ilyenkor mindenképpen olyan száraztáp választása a cél, amelyben könnyen emészthető alkotóelemek találhatók. Ezek gazdagok élelmi rostokban, valamint probiotikumokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Egyedi egészségi állapot, súlykontroll

Alaposan megfontolandó, hogy milyen szárazeledelt válasszunk, ha négylábú barátunk diétázásra szorul. Bizony az ebek esetében is lehet probléma az elhízás, ami további egészségügyi panaszokat is maga után vonhat. Bőven akadnak alacsonyabb kalóriatartalmú tápok, amelyek a kevésbé aktív, ivartalanított állatok számára lettek kifejlesztve.

Figyelembe kell vennünk a speciális egészségügyi állapotot is. Ha például hűséges barátunk veseproblémákkal, netán ízületi panaszokkal küzd, olyan kutyatápot érdemes választani, amelyek kifejezetten a vesék támogatására lettek kifejlesztve, illetve ízületvédő összetevőket tartalmaznak. Itt azonban szintén elengedhetetlen, hogy kikérjük a szakember véleményét a választás előtt. 

Milyen életmódot folytat bundás barátunk?

Bizony az életvitel is befolyásoló tényező, hiszen eltérő szükségletekről van szó, ha egy sportkutyát szeretnénk táplálni, és akkor is, ha egy kevésbé mozgékony pici ölebet. 

Vegyük sorra a szempontokat, és egyre jobban leszűkíthetjük a kört, míg végül megtalálhatjuk a legoptimálisabb kutyatápot.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!